ΛΙΟΝΕΛ ΜΕΣΙ: Η άγαρμπη και αναίτια υποστήριξη από τη FIFA

Το Copa America ήταν επαρκής λόγος για να κατακτήσει την έβδομη «Χρυσή Μπάλα» της καριέρας του. Όμως, για ποιο λόγο την πήρε το 2019;

Στο κριτήριο που επικαλείται η FIFA για να δίνει τη «Χρυσή Μπάλα», δηλαδή στον καλύτερο παίκτη του κόσμου για κάθε χρονιά, ο Λιονέλ Μέσι είναι περίπου… πέμπτος το 2021. Ο καλύτερος είναι ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, ενώ οι Καρίμ Μπενζεμά, Μοχάμεντ Σαλάχ, Κιλιάν Εμπαπέ απέδωσαν με περισσότερη ποιότητα και μεγαλύτερη συνέπεια από εκείνον.

Προφανώς, η άνωθεν παράγραφος εμφανίζεται με το μανδύα της τερατικής υπερβολής. Ο Μέσι δεν έκανε καν κακή χρονιά: μόνο το 2021 πέτυχε 23 γκολ στη Liga, 3 στο Copa Del Rey και 2 στο Champions League με την Μπαρτσελόνα, μαζί με 8 ασίστ στο πρωτάθλημα, 5 γκολ με την Αργεντινή στα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου, 4, με 5 ασίστ, στο Copa America, ενώ με την Παρί Σεν Ζερμέν έχει 4 γκολ και 4 ασίστ ήδη. Πρόκειται για μία χρονιά που, ως τώρα, έχει 41 γκολ και 17 ασίστ και η πράξη που από εδώ και μπρος πρόκειται να γίνει είναι μόνο πρόσθεση.

Από αυτά τα 41 γκολ, σημείωσε 16 στη Liga τους πρώτους τρεις μήνες. Ήταν το πιο τρομακτικό διάστημά του μέσα στη χρονιά. Επιπλέον, σκόραρε στα δύο ματς με την Παρί στη φάση των «16», που συνοδεύτηκαν από ήττα 4-1 μέσα στο «Καμπ Νου» και ισοπαλία 1-1 στο Παρίσι, για να σηματοδοτήσουν άλλον έναν πρόωρο αποκλεισμό της Μπαρτσελόνα, τον τελευταίο της εποχής Μέσι.

Ο Αργεντινός, όμως, δεν έπαιξε ποδόσφαιρο για δύο μήνες μετά τις 11 Ιουλίου, που η Αργεντινή νίκησε 1-0 στο «Μαρακανά» τη Βραζιλία και κατέκτησε το Copa America. Με την Παρί έχει βάλει ένα γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ κατά βάση οι διεθνείς επιτυχίες έχουν έρθει σε παιχνίδια για την προκριματική φάση του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Στην ούγια, η χρονιά του δεν ήταν καθόλου άσχημη. Παρ’ όλα αυτά, στο διασυλλογικό κομμάτι κρίθηκε για την προσφορά του μόνο τους πρώτους πέντε μήνες.

 

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Η σωστή απόφαση τη βολική ώρα

Για να κατανοήσει κάποιος την αντίθεση, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έχει βάλει 41 γκολ το 2021 μόνο στην… Bundesliga. Το διάστημα από τον Ιανουάριο ως Μάιο, που ο Μέσι σκόραρε 23 φορές, εκείνος πανηγύρισε δικό του τέρμα μία περισσότερη. Από την αρχή αυτής της σεζόν, δε, ως τώρα, ο Λεβαντόφσκι σημειώνει συντριπτική επικράτηση, αφού τα τέρματα υπέρ του είναι… 16-1. Επιπλέον, με τους δύο χαμένους, λόγω τραυματισμού, προημιτελικούς στο Champions League με την Παρί, έχει σημειώσει 11 γκολ το ημερολογιακό έτος. Ο Μέσι έβαλε 5 στο Champions League το 2021, αν και οι ασίστ που έχει δώσει είναι πολύ περισσότερες, 11 (σε Liga και Ligue 1) έναντι 2 στην Bundesliga. Στο Champions League, πάντως, το 2021 ο Λεβαντόφσκι έχει δώσει μία περισσότερη, 3 εναντίον 2.

Αυτό σημαίνει ότι ο Λεβαντόφσκι έκανε καλύτερη χρονιά από εκείνη του Μέσι, ήταν πιο επιδραστικός για την Μπάγερν από ό,τι ο Αργεντινός για την Παρί Σεν Ζερμέν, τόσο σε διάρκεια όσο και σε αριθμούς. Ατομικά, δηλαδή, σε ό,τι αφορά τον καλύτερο ποδοσφαιριστή του κόσμου για το 2021 με βάση τη στατιστική, είναι καλύτερος. Είναι κατά πολύ ανώτερος, επίσης, στο άπλωμα της προσφοράς, αφού σκοράρει ακατάπαυστα από τον Ιανουάριο ως τον Νοέμβριο, ενώ παίζει όντως σε κάθε παιχνίδι που είναι διαθέσιμος. Επιπλέον, σε βάθος κανονικής σεζόν, το 2020-21, έσπασε το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ από το 1971-72, πετυχαίνοντας 41 γκολ στην Bundesliga.

Η διαφορά τους, εν ολίγοις, είναι ότι ο Μέσι κατέκτησε το Copa America, διότι αληθινή σύγκριση ως οντοτήτων δεν στοιχειοθετείται. Αυτός ο λόγος, είναι ταπεινή γνώμη ότι, είναι επαρκής. Ο Μέσι κατέκτησε επιτέλους έναν διεθνή τίτλο με την εθνική Αργεντινής, τον πρώτο και ίσως τελευταίο (διότι μετά βεβαιότητας δεν πρόκειται να ξαναπαίξει μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, άρα έχει μία και μοναδική ευκαιρία για να πάρει ακόμα έναν, τον πολυτιμότερο στο ποδόσφαιρο) της καριέρας του. Ο Λεβαντόφσκι είδε την Πολωνία, παρά τις δικές του υψηλού επιπέδου εμφανίσεις, 11 γκολ σε 12 παιχνίδια μέσα στο 2021, να αποκλείεται ξανά πριν τα νοκ άουτ του Euro. Το επιχείρημα δεν είναι έωλο: ο Μέσι πήρε τη «Χρυσή Μπάλα» ξεκάθαρα επειδή κατέκτησε το διεθνή τίτλο.

Κι αν αυτό δεν αφορά τον ίδιο τον Αργεντινό, αφορά τη FIFA, καθώς η απόφαση καθεμία από τις εφτά φορές που το πολύτιμο βραβείο έχει δοθεί στον Μέσι, είναι διαφορετική. 

 

Η τελευταία περίπτωση

Η απίστευτη χρονιά του Βίρτζιλ φαν Ντάικ

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ότι ο Μέσι πήρε φέτος τη «Χρυσή Μπάλα», αλλά ότι την κατέκτησε το… 2019. Τότε ήταν ο Βίρτζιλ φαν Ντάικ, αμυντικός της Λίβερπουλ, ο αληθινός αντίπαλός του. Οι «κόκκινοι» είχαν κάνει, μέσα στο έτος, την καλύτερη χρονιά δεύτερου στην ιστορία της Premier League, μαζεύοντας 97 βαθμούς, ένα λιγότερο από τη Μάντσεστερ Σίτι. Η Λίβερπουλ κατέκτησε το Champions League, νικώντας την Τότεναμ 2-0 στον τελικό και, σε ένα έπος εφάμιλλο, ου μην και ανώτερο, του 6-1 των «μπλαουγκράνα» επί της Παρί δύο χρόνια νωρίτερα, νίκησαν 4-0 την Μπαρτσελόνα στο «Άνφιλντ», με τον Σαλάχ και τον Ρομπέρτο Φιρμίνο στον πάγκο, για να ανατρέψουν το 3-0 εις βάρος τους από το πρώτο παιχνίδι και να πάρουν την πρόκριση για τον τελικό.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό κομμάτι, πέρα από το ότι ο Ολλανδός ενορχήστρωσε την άμυνα της Λίβερπουλ όπως ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν τους μουσικούς του, με παραδειγματικό τρόπο, ο Φαν Ντάικ δεν είχε δεχθεί ντρίμπλα έως τις 24 Αυγούστου 2019, όταν τον πέρασε ο Μίκαελ Μερίνο της Νιούκαστλ. Αυτό το σερί είχε σημείο έναρξης τον Μάρτιο του 2018.

Όταν τελείωσε η προθεσμία ανάλυσης… κατορθωμάτων, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019, η άμυνα της Λίβερπουλ είναι αλήθεια ότι δεχόταν γκολ, παρ’ όλα αυτά ήταν πρώτη στη βαθμολογία της Premier League και όδευε για το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της από το 1990. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2021 είχε 13 βαθμούς διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι, μια απόσταση που έμελλε να πολλαπλασιαστεί -σχεδόν κυριολεκτικά, αφού έφτασε στους 25- αντί να διαιρεθεί ως τον Μάρτιο, που έγινε η διακοπή λόγω του κορονοϊού. Η Μπαρτσελόνα, ταυτοχρόνως, κατέκτησε το πρωτάθλημα, αν και οι φαν του Μέσι διατείνονταν ότι επρόκειτο για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου εκείνη τη χρονιά.

Πρέπει να αποφασίσουμε, όμως, παιδιά. Είτε θα πρόκειται για τον καλύτερο παίκτη του κόσμου είτε για εκείνον που κατέκτησε έναν από τους πιο σημαντικούς τίτλους. Και τα δύο δεν γίνεται.

 

Η FIFA διαπομπεύει την προσωπική αξία

Όλα για το χατίρι του

Πρακτικά, ο Μέσι έχει κατακτήσει δύο διαδοχικές «Χρυσές Μπάλες», αφού πέρυσι το βραβείο δεν δόθηκε. Η FIFA, που έβαλε τα βρομόχερά της στο θεσμό τον οποίο το «France Football» από το 1955 έφτιαξε με τόση αγάπη και μεράκι, τον στηρίζει απροκάλυπτα, φροντίζοντας για κάτι το οποίο ο ίδιος ο Αργεντινός δεν έχει ανάγκη: τη θέση του στη μυθολογία του ποδοσφαίρου. Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών σε δεξιότητες, ποιότητα, αξία και διάρκεια -η συζήτηση σταματά εδώ. Ο διεθνής τίτλος, μέσα στη Βραζιλία, παρ’ ότι ξενίζει το δυτικό κόσμο, ήρθε να βάλει βουλοκέρι σε αυτό το συμπέρασμα.

Η FIFA έρχεται για να υπενθυμίσει ότι τα ατομικά βραβεία είναι τσιφλίκι της και βαφτίζει τσιφλικά τους τον πλέον 34χρονο Αργεντινό. Αν αντιταχθεί το παράδειγμα του Κιλιάν Εμπαπέ, επί παραδείγματι, που έμεινε στην ένατη θέση επειδή έχασε το πέναλτι με την Ελβετία στους «16» του Euro, θα έπρεπε ο Μέσι να μην πάρει τη «Χρυσή Μπάλα» του 2012, αφού έχασε το πέναλτι στο δεύτερο ημιτελικό του Champions League με την Τσέλσι, μέσα στο «Καμπ Νου», που θα ήταν το γκολ πρόκρισης για τον τελικό της διοργάνωσης. Ο Εμπαπέ, τουλάχιστον, έβαλε το νικητήριο γκολ της Γαλλίας στον τελικό του Nations League με την Ισπανία.

Τα πράγματα είναι απλά, παρ’ όλα αυτά. Η εποχή του Λιονέλ Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ποδόσφαιρο είναι αξεπέραστη, ανεπανάληπτη. Ανέβασε το ποδόσφαιρο σε παρυφές που η πελώρια κοινότητά του δεν ήξερε ότι υπάρχουν. Στο μέλλον, όμως, όταν χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι ο Αργεντινός έχει πάρει εφτά Χρυσές Μπάλες, για να στοιχειοθετηθεί ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, κάποιοι θα χαμογελάσουν με θυμηδία και θα κάνουν μια παρατήρηση σκωπτικά. Ο Μέσι δεν είχε ανάγκη και αυτήν τη «Χρυσή Μπάλα» -δεν θα άνοιγε ρουθούνι αν την έχανε. Η FIFA, όμως, φαίνεται ότι έχει ανάγκη να διαπομπεύσει το ποδόσφαιρο, υπενθυμίζοντάς μας ότι στα ενδότερά της αντιμετωπίζεται ως ελιτίστικο σπορ -μην τυχόν και συνεχίσουμε να προσποιούμαστε, αφελείς και εθελοτυφλούντες, ότι διατηρεί κάτι από την αξιοκρατία του ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News