Κύπελλο Ελλάδος: Ο πιο ανεπιθύμητος τελικός Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού και η κόρη του Σουμ

Κύπελλο Ελλάδος: Ο πιο ανεπιθύμητος τελικός Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού και η κόρη του Σουμ που έκαψε καρδιές στη Νέα Σμύρνη

Η Ελλάδα ζούσε στους πυρετούς του Euro στην Πορτογαλία και της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 όταν συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε τελικό Κυπέλλου Ελλάδος ο Παναθηναϊκός με τον Ολυμπιακό.

Στους «αιώνιους» που διεκδικούσαν επίσης το πρωτάθλημα της σεζόν 2003-04, η διοργανώτρια Αρχή, δηλαδή η ΕΠΟ, έκλεισε ραντεβού για το Σάββατο το βράδυ της 8ης Μαΐου στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης! 

O δήμαρχος της πόλης Γιώργος Κουτελάκης, που ήταν και πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το πικρό ποτήρι αλλά στο τέλος υπέκυψε στις κυβερνητικές πιέσεις και δέχθηκε να φιλοξενηθεί ο αγώνας στο στάδιο της Νέας Σμύρνης. Η τελευταία του λέξη στη σύσκεψη των αρμοδίων ήταν: «Και ο Θεός βοηθός».

Ο τελικός είχε εξ΄ αρχής προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας. Όμως την τελευταία στιγμή η Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, υπό το φόβο της πρόκλησης επεισοδίων από τους οπαδούς των δυο ομάδων δεν έδωσε την έγκριση για την τέλεσή του.

Η περίπτωση του Ολυμπιακού Σταδίου είχε αποκλειστεί γιατί βρίσκονταν σε εξέλιξη τα έργα των Ολυμπιακών Αγώνων που μάλιστα είχαν καθυστερήσει με αποτέλεσμα να τρέχουν όλοι προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες της ΔΟΕ.

Μπροστά στο αδιέξοδο η ΕΠΟ άρχισε να εξετάζει τα γήπεδα άλλων πόλεων αλλά ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, με παρέμβασή του ζήτησε ο τελικός να διεξαχθεί εντός Λεκανοπεδίου Αττικής για την όσο το δυνατόν καλύτερη αστυνόμευσή του.

Στη σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας αποφασίστηκε στο γήπεδο να βρίσκονται τρεις εισαγγελείς για επ’ αυτοφόρω συλλήψεις και τριάντα διμοιρίες ΜΑΤ. Αποφασίστηκε επίσης να εκδοθούν μόνο 7.000 εισιτήρια με αποτρεπτική μάλιστα τιμή (50 ευρώ) για τους χουλιγκάνους των γηπέδων.

Όλα αυτά, πάντως, είχαν ως αποτέλεσμα την παντελή απουσία της Πολιτείας στο γήπεδο, καθώς τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και ο υφυπουργός Πολιτισμού αρνήθηκαν να παραστούν.

Η αλλαγή του Γεωργάτου από τον Αλέφαντο

Ο Παναθηναϊκός πήρε με το ξεκίνημα σχεδόν του αγώνα προβάδισμα στο σκορ από γκολ που σημείωσε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Κι ενώ η πράσινη εξέδρα έπλεε σε πελάγη ευτυχίας στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Νίκος Αλέφαντος καθόταν σε αναμμένα κάρβουνα.

Γνωστός για τις άμεσες παρεμβάσεις του στα ματς, ο «Αλέ» δεν περίμενε να κυλήσει ο χρόνος. Στο 15΄κιόλας σήκωσε τον Λάμπρο Χούτο για να μπει αλλαγή. Οι ερυθρόλευκοι έριχναν κλεφτές ματιές στον πάγκο προσπαθώντας να μαντέψουν τις σκέψεις του προπονητή. 

Όταν σηκώθηκε η πινακίδα με το νούμερο του παίκτη που θα αποχωρούσε ο Γεωργάτος δεν πίστευε στα μάτια του. Έδωσε όμως τόπο στην οργή και βγήκε από το τερέν. Αδύνατο όμως να το χωνέψει. Την άλλη μέρα δεν έκανε προπόνηση. Παραπονέθηκε ότι είχε ενοχλήσεις στο πόδι λόγω μιας ελαφράς μόλυνσης.

Παλιά καραβάνα όμως ο Αλέφαντος πήρε χαμπάρι το μανούριασμα του παίκτη, πήρε και το αυτί του κάτι κουβέντες δεξιά κι αριστερά και την επομένη του αγώνα συγκέντρωσε τους παίκτες στη σέντρα του γηπέδου στου Ρέντη και τους είπε: «Όποιος έχει πρόβλημα να έρθει στο γραφείο μου και να το συζητήσουμε».

Ο Γεωργάτος δεν ήταν ο μόνος που πλήρωσε το μάρμαρο για το 1-0 του Παναθηναϊκού. Γρήγορη αλλαγή έγινε και ο Βάλλας. Αυτόν αντικαταστέστησε ο Αλέφαντος στο 22΄(με τον Μαυρογεννίδη). Όχι ότι ο Χούτος που πήρε τη θέση του Γεωργάτου έβγαλε το 90λεπτο. Στο 53΄ο Αλέφαντος τον φώναξε κοντά του κι έριξε στον αγώνα τον Κούζμπα.  

Παρά την ισοφάριση του Ζιοβάνι το ματς στράβωσε ξανά (3-1) για τον Ολυμπιακό (φρόντισε γι΄αυτό ο Μιχάλης Κωνσταντίνου με δυο γκολ) και ο Έλληνας τεχνικός δεν εμφανίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Έστειλε τον βοηθό του Σίνισα Γκόγκιτς ο οποίος τον κάλυψε πλήρως λέγοντας ότι «προσπαθήσαμε και κυρίως ο κ. Αλέφαντος να ξυπνήσουμε την ομάδα με τις αλλαγές…»

H όμορφη κόρη του Σουμ

Από τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους εκείνο το βράδυ ήταν ο Ισραηλινός προπονητής του Παναθηναϊκού, Ιτζάκ Σουμ. Έχοντας γνωρίσει μεγάλη αμφισβήτηση από την αρχή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία, δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του σε μια γωνιά του γηπέδου έχοντας δίπλα του την κόρη του Αντί.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η όμορφη Αντί έκανε την εμφάνισή της σε ελληνικό γήπεδο και όπως ήταν φυσικό τράβηξε επάνω της όλα τα βλέμματα και τα φλας των φωτογράφων. Κι επειδή η παρουσία της έφερε γούρι στον Ισραηλινό τεχνικό, σε λίγες μέρες βρέθηκε και στην εξέδρα του γηπέδου του Πύργου, όπου ο Παναθηναϊκός με τη νίκη του επί του Πανηλειακού πανηγύρισε το νταμπλ.

Δείτε τα highlights του τελικού Κυπέλλου 2004, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News