Κύπελλο Αγγλίας: Ρετρό μεταδόσεις με μπομπίνες, μηχανάκια και... ραντεβού στα τυφλά

Κύπελλο Αγγλίας: Ρετρό μεταδόσεις με μπομπίνες, μηχανάκια και… ραντεβού στα τυφλά – Ένα ειδικό αφιέρωμα στα… Σάββατα της ζωής μας λίγο πριν τον τελικό Λίβερπουλ – Τσέλσι

Κύπελλο Αγγλίας σήμερα. Η μεγάλη γιορτή, ο παλαιότερος ποδοσφαιρικός θεσμός. Παίκτες-θρύλοι, αγώνες δραματικοί, συγκλονιστικοί, μεγάλες συγκινήσεις. Τι να πρωτιθυμηθεί κανείς.

Γύρω από το αγγλικό ποδόσφαιρο χτίστηκε ένας μύθος. Αυτοί οι πρωτοπόροι, που μας δίδαξαν το άθλημα, με τα γήπεδα που δεν έπεφτε καρφίτσα, με τις ομαδάρες, τους παικταράδες, κι ας έχουν μόνο ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, κι αυτό αμφισβητούμενο στην τροπαιοθήκη τους, έχουν για καμάρι τους αυτό το μοναδικό αθλητικό γεγονός όπου κρίνεται ένας τίτλος.

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Σου αρέσει δεν σου αρέσει το ποδόσφαιρο, πρέπει να το δεις. Το Wembley θα φιλοξενήσει φέτος τον μεγάλο τελικό. Τσέλσι εναντίον Λίβερπουλ, Τούχελ εναντίον Κλοπ, μπλε εναντίον κόκκινου, σαν το Subbuteo των παιδικών μας χρόνων, του οποίου η βασική έκδοση σου έδινε μια μπλε και μια κόκκινη ομάδα.

Ο πρώτος τελικός και οι… μπομπίνες

Η Τσέλσι ήταν η πρώτη ομάδα που είδαμε «ζωντανά» στην Ελλάδα, να διεκδικεί το FA Cup το 1970 απέναντι στη Λιντς σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη.

Πάντα εκεί στα τέλη Μαΐου, οι Έλληνες μαζευόντουσαν στο σπίτι κάποιου… προνομιούχου, που είχε στην σαλόνι του αυτήν την πανάκριβη συσκευή, για να απολαύσουν τη γιορτή του ποδοσφαίρου, τις ομάδες για τις οποίες διάβαζαν στα περιοδικά της εποχής, αλλά είχαν σπάνια την τύχη να παρακολουθήσουν.

Αργότερα, με τις συσκευές να πολλαπλασιάζονται, το αγγλικό ποδόσφαιρο μπήκε σε περισσότερα σπίτια και πιο συχνά, αφού καθιερώθηκαν οι αγώνες του αγγλικού ποδοσφαίρου: πρωταθλήματος, κυπέλλου και Λιγκ Καπ.

Όπως μας θυμίζει ο εκ των πρωτοπόρων στις μεταδόσεις του αγγλικού ποδοσφαίρου, Γιάννη Αργυρίου, τα ματς που έβλεπαν τότε οι φίλαθλοι κάθε Σάββατο ήταν παιχνίδια της προηγούμενης εβδομάδας!

Οι μπομπίνες με τα παιχνίδια έφταναν αεροπορικώς λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή τους και όταν έμπαινε στο στούντιο για να περιγράψει, τα πρώτα χρόνια μάθαινε κυριολεκτικά εκείνη τη στιγμή ποιο ματς θα μεταδώσει, χωρίς να έχει μπροστά του συνθέσεις, σκορ και σκόρερ.

Στο λάκκο με τα λιοντάρια της κριτικής 

Ένα μηχανάκι έφερνε την μπομπίνα στα στούντιο της ΥΕΝΕΔ λίγο πριν αρχίσει η εκπομπή και ο σπορτκάστερ αφηνόταν στο έλεος του… Θεού και της κριτικής. 

Ασφαλής λύση ήταν τότε η προμήθεια αγγλικών περιοδικών, η προετοιμασία και για τα δέκα της αγωνιστικής και ό,τι ήθελε προκύψει! 

Η μετάδοση ήταν μια μεγάλη δοκιμασία, έμοιαζε με ηρωισμό και ο σπορτκάστερ ριχνόταν στην αρένα με τα λιοντάρια. Οι γνώστες του αγγλικού ποδοσφαίρου και όσοι είχαν «άκρες» στο Νησί, ασκούσαν αδυσώπητη κριτική και η μετάδοση των αγγλικών αγώνων έμοιαζε με μια μαρτυρική βδομαδιάτικη δοκιμασία.

Ο Γκρόμπελαρ και το κλάμα του Λάμπαρντ

Από τις δεκάδες μεταδόσεις αγγλικών αγώνων κυπέλλου, αλλά και πρωταθλήματος, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος θυμάται δύο χαρακτηριστικές στιγμές.

«Τις γκριμάτσες του τερματοφύλακα της Λίβερπουλ, Μπρους Γκρόμπελαρ, που κατέκτησε τρία κύπελλα Αγγλίας και το κλάμα και τον οδυρμό του Φρανκ Λάμπαρντ, πατέρα του σύγχρονου προπονητή της Έβερτον, για τον υποβιβασμό της Γουέστ Χαμ το 1978, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα τα «σφυριά» σήκωσαν το Κύπελλο. Κυριολεκτικά χτύπαγε το κεφάλι του στο έδαφος».

Μας θυμίζει επίσης ότι στο Κύπελλο Αγγλίας, οι εκπλήξεις είναι συχνές και θυμάται χαρακτηριστικά τον τίτλο της μικρούλας Κόβεντρι τη σεζόν 1986-87 κόντρα στην Τότεναμ, αλλά και ότι οι παραδόσεις στην Αγγλία δεν είναι για να σπάνε, αλλά για να… μην σπάνε, για αυτό και βλέπει την κάτοχο οχτώ Κυπέλλων Τσέλσι, να κερδίζει τη Λίβερπουλ του «εξαιρετικού προπονητή Γίργκεν Κλοπ».

Εν έτει 2022, οι μπομπίνες μοιάζουν με άγνωστη λέξη, οι σπορτκάστερ έχουν όλες τις πληροφορίες με ένα κλικ και αδιαφορούν για την οποιαδήποτε κριτική.

Το παιχνίδι, ωστόσο, αυτό καθ’ αυτό, θα είναι το ίδιο αμφίρροπο, εξίσου συναρπαστικό και το αποτέλεσμα, όπως πάντα αβέβαιο. Το Κύπελλο Αγγλίας ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο ποδοσφαιρικό ματς. Μην το χάσετε…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News