Κώστας Κασάπογλου: Ο «βασιλιάς των πέναλτι» στην Τουρκία ήταν Έλληνας

Ο «βασιλιάς των πέναλτι» στην Τουρκία ήταν ένας Έλληνας, ο Κώστας «Κότσο» Κασάπογλου, ο οποίος όπως ισχυριζόταν είχε χάσει μόνο ένα από τα 501 (!) που είχε εκτελέσει.

Ο αριθμός φαντάζει εξωπραγματικός, θα έπρεπε η καριέρα του να είχε κρατήσει τουλάχιστον 35 χρόνια για να φτάσει σε αυτά τα νούμερα, ωστόσο ο τίτλος που του αποδόθηκε από τους Τούρκους είναι πέρα για πέρα αληθινός: «penaltı kralı» («βασιλιάς των πέναλτι») και υποδηλώνει τον καλύτερο εκτελεστή πέναλτι στην ιστορία του τουρκικού ποδοσφαίρου.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Κώστας Κασάπογλου ήταν το τέταρτο παιδί του κουρέα Νίκου και της συζύγου του Ευφροσύνης. Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1935 στην Πρίγκηπο στις αλάνες της οποίας γνώρισε και αγάπησε το ποδόσφαιρο.

Από τις αλάνες στην Πρίγκηπο

Στο νησί έκαναν τις καλοκαιρινές διακοπές τους μερικοί από τους διάσημους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονταν εκείνη την εποχή στις μεγάλες ομάδες της Κωνσταντινούπολης. Τον είδαν να αγωνίζεται κι αμέσως τον ξεχώρισαν. Σε ηλικία 15-16 ετών τον πήρε η Ανταλάρ, μια μικρή ομάδα που αγωνιζόταν σε χαμηλή κατηγορία. Όμως του έδωσε την ευκαιρία να εμφανιστεί σε άλλα γήπεδα της Κωνσταντινούπολης. Εκεί τράβηξε την προσοχή της Μπέγιογλουσπορ και το 1952 εντάχθηκε στην ομάδα νέων του κιτρινόμαυρου συλλόγου.

Πήρε γρήγορα προαγωγή στην πρώτη ομάδα, όπου είχε συμπαίκτη τον Αλέκο Σοφιανίδη. Το 1955 χάλασε η μεταγραφή του στην Μπεσίκτας και την επόμενη χρονιά στη Φενέρμπαχσε. Τελικά η Μπέγιογλουσπορ τον παραχώρησε στην Ίσταμπουλσπορ όπου τα επόμενα 16 χρόνια αναδείχθηκε σε εμβληματικό αρχηγό της. Έπαιξε και στην εθνική Τουρκίας, μια φορά, στις 25 Νοεμβρίου 1956 στην Πράγα εναντίον της Τσεχοσλοβακίας (1-1).

Ο Κασάπογλου και το χουνέρι στον Λεφτέρ

Ο Λεφτέρ Αντωνιάδης, γεννημένος κι αυτός στην Πρίγκηπο, ήταν 11 χρόνια μεγαλύτερος από τον Κασάπογλου (στη φωτογραφία μαζί). Από μικρό τον είχε πάρει υπό την προστασία του. Αυτός ήταν που τον έμαθε να χτυπά πέναλτι (και φάουλ). Οι δυο τους εξασκούνταν επί ώρες στο γήπεδο του Τεπέκιοϊ στην Πρίγκηπο. Τόσο τον αγαπούσε τον Κώστα που αν δεν ήταν αυτός δεν θα έκοβε τα μαλλιά του στο κουρείο του πατέρα του.

Γρήγορα εξελίχθηκε σε σπεσιαλίστα στις εκτελέσεις πέναλτι και φάουλ. Σε μια συνέντευξή του στη Hürriyet αποκάλυψε τους χρυσούς κανόνες για την ευστοχία συμβουλεύοντας τους νέους παίκτες. «Διαλέξτε μια γωνία και μην αλλάζετε γνώμη. Κλωτσήστε δυνατά και αποφασιστικά την μπάλα».

Αποκάλυψε και πώς κάποτε έκανε χαλάστρα στον Λεφτέρ όταν κέρδισε πέναλτι η Φενέρ σε αγώνα με την Ίσταμπουλσπορ. «Ήξερα καλά πώς ενεργεί. Είπα στον τερματοφύλακά μας Γιλμάζ τη γωνία που θα σούταρε. Έπεσε από εκεί και το έπιασε. Όταν ο Λεφτέρ κατάλαβε τι είπα, τσαντίστηκε και το βράδυ που γυρίζαμε με το πλοίο στο νησί, μου την έπεσε.

Στην ίδια συνέντευξη θυμήθηκε το μοναδικό πέναλτι που έχασε στην μακρά καριέρα του. «Ήταν ένα ματς εναντίον της Μπεσίκτας. Όταν ο διαιτητής σφύριξε πέναλτι, πήρα αμέσως την μπάλα και την έστησα στο σημείο. Τότε, δεν είχαμε τάπες στα παπούτσια, χρησιμοποιούσαμε σχάρες από φελλό καρφωμένες στη σόλα. Ενώ έτρεχα, τρίφτηκαν οι σχάρες στο έδαφος και δεν μπόρεσα να σουτάρω όπως ήθελα. Παρόλα αυτά, ξεγέλασε τον τερματοφύλακα Βαρόλ. Στο γήπεδο δεν ακουγόταν ο παραμικρός ήχος. Ο τερματοφύλακας ξαπλωμένος στην απέναντι γωνία και η μπάλα βγήκε άουτ από την άλλη, γλείφοντας το δοκάρι»

Προπονητής και μπακάλης στο Καλαμάκι

Ο Κασάπογλου αγωνίστηκε στην Ίσταμπουλσπορ έως το 1972 που η ομάδα υποβιβάστηκε. Έπαιξε άλλον ένα χρόνο ως παίκτης- προπονητής στην ομάδα της τρίτης κατηγορίας, Ταξίμ και στη συνέχεια κρέμασε τα παπούτσια του σε ηλικία 38 χρονών. Η οικογένεια του αναγκάστηκε να φύγει από την Κωνσταντινούπολη το 1975 λόγω της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο, και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Στην Ελλάδα, συνέχισε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο ως προπονητής στην ομάδα του Καλαμακίου. Παράλληλα άνοιξε ένα μπακάλικο. Κατά τη διάρκεια της εξορίας σαράντα και πλέον ετών, όποτε μπορούσε ταξίδευε στην Κωνσταντινούπολη για να βλέπει παλιούς φίλους.

Υπέφερε από τα πόδια του και όταν τον Ιούνιο του 2015 τον εξέτασαν Τούρκοι γιατροί βρήκαν την κατάστασή του σοβαρή. Τότε αποφάσισε να επιστρέψει οριστικά στην πατρίδα του και στο τέλος της χρονιάς εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Στα τέλη Μαρτίου 2016 έκανε επέμβαση στο πόδι. Πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Χαιντάρπασά αλλά το βράδυ της 5ης Απριλίου αρρώστησε ξαφνικά και άφησε την τελευταία του πνοή. Κηδεύτηκε στην Πρίγκηπο λίγα μέτρα μακριά από τον γείτονά του Λεφτέρ, που είχε φύγει από τη ζωή τέσσερα χρόνια πριν.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News