Καρλ Εκαμπί: Το μπριλάντι που έστειλε το Καμερούν στον παράδεισο του Κατάρ

Καρλ Εκαμπί: Το μπριλάντι που έστειλε το Καμερούν στον παράδεισο στις καθυστερήσεις της παράτασης

Εδώ και λίγες ώρες είναι το μπριλάντι και το διαμάντι και πολλά άλλα. Όχι του Νίκου Σταυρίδη -έτσι αποκαλεί στην ταινία «Ο εξυπνάκιας» τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ- αλλά του Καμερούν. Ο λόγος δεν είναι ότι στην κυριολεξία μπριλάντι σημαίνει το Μπριγιάν -στα Γαλλικά σημαίνει και λαμπρός, ενώ το διαμάντι κοπής Μπριγιάν έχει 58 όψεις- που υπάρχει στο όνομά του. Ο λόγος ότι ο Καρλ Μπριγιάν Τοκό Εκαμπί, έστειλε στις καθυστερήσεις της παράτασης του αγώνα με την Αλγερία, το Καμερούν στον παράδεισο του Μουντιάλ αφήνοντας την… κόλαση για τους Αλγερινούς.

Μια απίθανη πρόκριση για το Καμερούν, με ιστορικό διπλό επί της Αλγερίας με 2-1 στο «Stade Mustapha Tchaker» της πόλης Μπλίντα και «ήρωα» τον Καρλ Τοκό Εκαμπί, ο οποίος «σφράγισε» τη νίκη των «αδάμαστων λιονταριών»

Παριζιάνος ήρωας στο Καμερούν

Στα 30του, ο Πιαριζιάνος από το Καμερούν είναι σήμερα ο «ώρας» μιας ολόκληρης χώρας. Γεννημένος στις 14 Σεπτεμβρίου 1992 στο Παρίσι, ο Εκαμπί έκανε το ντεμπούτο του για την Εθνική Καμερούν το 2015. Εκπροσώπησε το έθνος στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 2017, το 2019 και το 2021, κερδίζοντας το τουρνουά του 2017. Πλέον είναι έτοιμος για το Μουντιάλ στο Κατάρ.

Ο Εκαμπί ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Παρί FC, στην τρίτη κατηγορία της Γαλλίας. Τον Ιούνιο του 2014, έχοντας γίνει τρίτος σκόρερ με 13 γκολ, μεταγράφηκε στην Σοσό-Μονμπελιάρ, παίζοντας στη Λιγκ 2. Τον Ιούνιο του 2016, ο Εκαμπί πήγε στην Ανζέ για 1 εκατομμύριο ευρώ, με τετραετή συμφωνία. Πέτυχε 7 γκολ στην πρώτη του σεζόν στη Λιγκ 1.

Τη σεζόν 2017–18 πέτυχε 17 στη Λιγκ1, κέρδισε το βραβείο Μαρκ-Βιβιάν Φοέ ως ο καλύτερος Αφρικανός στο πρωτάθλημα, ο πρώτος Καμερουνέζος που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ασχολήθηκαν μαζί του, όμως τον Ιούνιο του 2018 υπέγραψε στη Βιγιαρεάλ για περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ. Πέτυχε 10 γκολ στην πρώτη του σεζόν στο πρωτάθλημα.
Στις 20 Ιανουαρίου 2020, ο Εκαμπί επέστρεψε στη Λιγκ 1, με δανεισμό στη Λιόν για το υπόλοιπο της σεζόν. Στις 2 Ιουνίου η μετακίνηση έγινε μόνιμη με τετραετές συμβόλαιο, έναντι αμοιβής 11,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Με 14 γκολ το 2020–2021, ο Εκαμπί ήταν 9ος σκόρερ στη Λιγκ 1. Φέτος, σε 32 ματς σε όλες τις διοργανώσεις -οκτώ για το Europa- έχει πετύχει 13 γκολ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News