Ισπανικά ΜΜΕ: «Ο Λαόθ ορίστηκε για να... αποφευχθεί το χάος στην Ελλάδα»

Tα Μέσα της Ισπανίας, με δύο συμπατριώτες τους να είναι οι πρωταγωνιστές του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας, δεν θα μπορούσαν να μην κάνουν εκτενή αναφορά σε όσα συνέβησαν στο ΟΑΚΑ, το βράδυ του Σαββάτου. 

H Marca τονίζει ότι ακριβώς για να αποφευχθούν όσα διαδραματίστηκαν, ορίστηκε ένας ξένος και ουδέτερος διαιτητής, ενώ αποκαλεί τον Αϊτόρ «ήρωα» του αγώνα. 

«Χαμός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ματέου Λαόθ έστειλε δύο φορές τις ομάδες στα αποδυτήρια! Διηύθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και είχε ένα καυτό παιχνίδι: διέκοψε τον αγώνα δύο φορές, καυγάδες, επιθέσεις σε παίκτες…Τι χαμός στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που διαιτήτευσε ο Ισπανός Αντόνιο Ματέου Λαόθ. Διήρκεσε τρεις ώρες λόγω δύο διακοπών και τελικά κέρδισε ο Παναθηναϊκός (1-0) χάρη σε πέναλτι του Ισπανού Κανταλαπιέδρα μετά από οκτώ χρόνια χωρίς τίτλους. Ο Ισπανός ήταν ο ήρωας της αναμέτρησης. (…) Όμως, πριν το ημίχρονο, ήρθε το δεύτερο χάος. Ο Ισπανός Κανταλαπιέδρα έκανε το 1-0 υπέρ του «Πάνα» μετά από πέναλτι που ζήτησε ο Ματέου στο VAR. Μετά το γκολ, έβαλε το χέρι του στο αυτί μπροστά στους οπαδούς του ΠΑΟΚ… και δέχθηκε επίθεση στο χέρι με πέτρα, που αργότερα σήκωσε ο Ματέου. Ακολούθησε ένας τρομερός καυγάς μεταξύ των παικτών.

Ο διαιτητής από τη Βαλένθια ορίστηκε για αυτό το ματς ως ανεξάρτητος ρέφερι, ακριβώς λόγω του αναμενόμενου: των επεισοδίων που συνήθως συμβαίνουν στον τελικό του Κυπέλλου και ειδικά ανάμεσα σε δύο ομάδες με μεγάλη «έχθρα», όπως ο ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και ο Παναθηναϊκός Αθηνών. Ο Ισπανός διαιτητής, που διηύθυνε τον τελικό του Κυπέλλου Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη, χρειάστηκε να λάβει αυτό το μέτρο (διακοπή) λόγω της μηδενικής ορατότητας στον αγωνιστικό χώρο λόγω των καπνών από τις φωτοβολίδες που έφευγαν από τις εξέδρες του Ολυμπιακού της Αθήνας. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και μεταξύ των φιλάθλων στο αθηναϊκό γήπεδο». 

Η Mundo Deportivo μετέδωσε σχετικά:

«Ο Ματέου Λαόθ διακόπτει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας για μια πέτρα που δέχτηκε ο Κανταλαπιέδρα. Ο πρώην «μπλαουγκράνα», Αϊτόρ, χτυπήθηκε από πέτρα κατά τη διάρκεια της μονομαχίας του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Ο Ματέου Λαόθ καθυστέρησε την έναρξη του αγώνα αφού εκτοξευόταν φωτοβολίδες και δακρυγόνα που εμπόδισαν την κανονική έναρξη της αναμέτρησης, λόγω έλλειψης ορατότητας. Οι παίκτες αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια και μετά από σχεδόν μισή ώρα πήδηξαν ξανά στον αγωνιστικό χώρο.

Μετά από διακοπή για 20 λεπτά, το παιχνίδι ξανάρχισε στο πρώτο ημίχρονο με τον Αϊτόρ στο γήπεδο και το δεύτερο ημίχρονο κύλησε χωρίς επεισόδια. Τελικά ο αγώνας κρίθηκε από το γκολ του πρώην παίκτη της Μπάρτσα και ο Παναθηναϊκός σήκωσε το 19ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

Το πρακτορείο Reuters κάνει αναφορά στον Άλκη Καμπανό

«Η βία των οπαδών χάλασε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ με 1-0 για να κατακτήσει το Κύπελλο Ελλάδας το Σάββατο σε αγώνα που στιγματίστηκε από αναταραχή στις εξέδρες, καθώς οι αντίπαλοι οπαδοί πέταξαν φωτοβολίδες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο.  Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μία ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα καθώς θεατές άρχισαν να φτάνουν στο γήπεδο, καθυστερώντας την έναρξη. 

Οπαδοί του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο με τις κενές θέσεις που τους χώριζαν και τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος. Ο τελικός διεκόπη αφού ο Αίτορ Κανταλαπιέδρα σκόραρε από το σημείο του πέναλτι για τον Παναθηναϊκό στο 34ο λεπτό και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ πέταξαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συγκρούστηκαν και με αστυνομικούς έξω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, δήλωσε αξιωματούχος της αστυνομίας.  Το ελληνικό ποδόσφαιρο μαστίζεται από βία εντός και εκτός γηπέδου και οι αρχές έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί να καθαρίσουν το παιχνίδι. Οι συγκρούσεις μεταξύ των φιλάθλων του ποδοσφαίρου είναι συχνές πριν ή μετά από έναν αγώνα και δεν είναι ασυνήθιστο ένας αγώνας να διακόπτεται από επεισόδια ή εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, παρά τα βαριά πρόστιμα.  Η κυβέρνηση έχει αυστηροποιήσει τους κανόνες για την καταπολέμηση της βίας σε αθλητικές εκδηλώσεις μετά τη δολοφονία ενός 19χρονου οπαδού ποδοσφαίρου φέτος, που πιστεύεται ότι ήταν επίθεση από αντίπαλους οπαδούς».

To σχόλιο του Guardian: 

Το αγγλικό Μέσο κάνει επίσης λεπτομερή περιγραφή όσων διαδραματίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας:

«Η βία αναστάτωσε τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του Παναθηναϊκού επί του ΠΑΟΚ. Αντίπαλοι οπαδοί πέταξαν φωτοβολίδες και συγκρούστηκαν με την αστυνομία μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News