Χρυσή Μπάλα: Τέλος η... γκρίνια - όλες οι ριζικές αλλαγές και η ψήφος του Ντρογκμπά

Ο ιστορικός θεσμός του γαλλικού περιοδικού France Football έχει προκαλέσει διαχρονικά ατέλειωτες διαμάχες αναφορικά με την ανάδειξη των νικητών. Πάντα υπάρχει ένα… αλλά, άπειρα άρθρα με τους «πιο αδικημένους της ψηφοφορίας» και ενίοτε αιχμηρές τοποθετήσεις και από τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Αποκορύφωμα ήταν η φετινή απονομή στον Λιονέλ Μέσι, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, όχι βέβαια γιατί κάποιος αμφισβητεί την αξία του, αλλά λόγω του τάιμινγκ, που κατά πολλούς, άνηκε στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Ακόμα και ο ίδιος ο Αργεντινός με αυτή την… πλευρά φάνηκε να είναι. Τουλάχιστον για την περασμένη σεζόν, που λόγω της πανδημίας ακυρώθηκε η εκδήλωση. 

«Είναι απίστευτο που βρίσκομαι ξανά εδώ. Δεν ήξερα τι μπορεί να συμβεί κι όμως είμαι και πάλι εδώ. Θέλω να συνεχίσω να μάχομαι απέναντι στις προκλήσεις, δεν ξέρω πόσος χρόνος μου μένει ακόμα, αλλά ελπίζω να είναι αρκετός γιατί αγαπώ το ποδόσφαιρο. Ευχαριστώ όλους τους συμπαίκτες μου στη Μπαρτσελόνα, στην Παρί και στην Αργεντινή. Μου έλειπε κάτι και φέτος αυτό έπαψε να ισχύει. Κατάφερα ολοκληρώσω ένα όνειρο και αυτό το βραβείο ήρθε για αυτό που καταφέραμε στο Copa America. Είναι μια ξεχωριστή βραδιά. Είναι τιμή μου να μάχομαι απέναντι στον Λεβαντόφσκι, ήσουν ο νικητής της Χρυσής Μπάλας πέρσι και το France Football έπρεπε να σου δώσει το βραβείο. Ήσουν απλά νικητής και θα έπρεπε να έχεις στο σπίτι σου τον τίτλο», είχε δηλώσει ο Αργεντινός κατά την παραλαβή της τον περασμένο Νοέμβρη στο Παρίσι. 

Οι διοργανωτές της Χρυσής Μπάλας, ανακοίνωσαν ότι εκτός από την ημερομηνία της απονομής, που γίνει νωρίτερα σε σχέση με πριν, προχωρούν και σε ριζικές αλλαγές, τόσο στα κριτήρια, όσο και στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για περισσότερους παίκτες. 

Αρχικά, η τελετή της απονομής θα διεξαχθεί στις 17 Οκτωβρίου του 2022. 

Πώς θα πραγματοποιηθεί φέτος η διαδικασία; Στις 12 Αυγούστου, θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι για την 66η έκδοση του τροπαίου για να λάβουν τα βραβεία ανδρών και γυναικών, εκτός από τους υποψηφίους για το τρόπαιο Kopa, που απονέμονται στον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών  και το τρόπαιο Yashin, για τον καλύτερο τερματοφύλακα.

 

Σε ό,τι αφορά την περίοδο αξιολόγησης, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ τον ερχόμενο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δεν θα συμπεριληφθεί. Ωστόσο, θα προσμετρηθούν τα ευρωπαϊκά ματς γυναικών που παίζονται τον Ιούλιο.

Την ίδια ώρα, η ατομική και «καθοριστική» απόδοση ενός παίκτη το ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μετρούν περισσότερο από τα συλλογικά αποτελέσματα, τα οποία θα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ένα άλλο κριτήριο που έδινε αρκετούς βαθμούς και είναι αυτό της ιστορίας του παίκτη, καταργείται για να ανοίξει ο δρόμος για νέα ονόματα.

Ο αριθμός των δημοσιογράφων που θα επιλέξουν τον νικητή του τροπαίου, ένας για κάθε χώρα, θα μειωθούν σε 100, σε σύγκριση με τους 170 που λάμβαναν συμμετοχή μέχρι την τελευταία έκδοση και θα εκπροσωπήσουν τα έθνη με την υψηλότερη κατάταξη στο ranking της FIFA. Για τις γυναίκες, δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο 50 εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι.

Δικαίωμα ψήφου ο Ντιντιέ Ντρογμπά 

Την ίδια ώρα, η λίστα δεν θα αποτελείται μόνο από δημοσιογράφους του France Football και της Εquipe, αλλά και από τον Ντιντιέ Ντρογκμπά, καθώς ο παλαίμαχος Ιβοριανός άσος είναι πρεσβευτής της Χρυσής Μπάλας και τους δύο δημοσιογράφους των οποίων η ψήφος ήταν η πιο διορατική στην τελευταία έκδοση.

Στην επερχόμενη διαδικασία, θα λάβουν συμμετοχή, ο Βιετναμέζος Truong Anh Ngoc (από το The Thao & Van Hoa), ο οποίος είχε ψηφίσει τους πέντε πρώτους στην τελευταία Χρυσή Μπάλα. Για τις γυναίκες θα είναι η Τσέχα Καρολίνα Hlavackova (Ruik).

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News