Γιώργος Γιακουμάκης: Ο εξορκισμός της... κατάρας του Καραϊσκάκη

Γιώργος Γιακουμάκης: Ο εξορκισμός της… κατάρας του Καραϊσκάκη, η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και η εκτόξευση της καριέρας του

Ο Γιώργος Γιακουμάκης στέφεται πρωταθλητής Σκωτίας με τη Σέλτικ και τινάζει από πάνω του το «κακό» του 2018.

Κάθε ποδοσφαιριστής ονειρεύεται ότι θα έρθει η ώρα που ένα δικό του γκολ θα κρίνει ένα μεγάλο ντέρμπι και θα αλλάξει το ρου της μάχης του τίτλου. Για τον Γιώργο Γιακουμάκη αυτή η μοναδική στιγμή ήρθε νωρίς στην καριέρα του: ήταν 4 Φεβρουαρίου του 2018 όταν ο 24χρονος τότε φορ πέρασε σαν αλλαγή στο 85′ στο ντέρμπι Ολυμπιακού – ΑΕΚ με τους γηπεδούχους να προηγούνται 1-0. Δύο λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο η ομάδα του ισοφάρισε με τον Τσιγκρίνσκι και στο 93΄ο Ηρακλειώτης επιθετικός πετάχτηκε μπροστά από τον Μποτία και με προβολή έδωσε τη νίκη (και σε ένα μεγάλο βαθμό το πρωτάθλημα) στην «Ενωση».

Πολλοί θα περίμεναν ο πρώην φορ του Ατσαλένιου και του Πλατανιά να ξεπεταχτεί μετά το ντέρμπι και να καθιερωθεί αλλά παρότι η ΑΕΚ έσπασε την κατάρα και πήρε τον τίτλο μετά από 24 χρόνια, για τον Γιακουμάκη αυτό το γκολ αποδείχθηκε… καταραμένο.

Η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ένα γκολ… που έμοιαζε με κατάρα

«Θα προτιμούσα να έχω πετύχει 50 γκολ με την ΑΕΚ παρά αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό. Μετά από αυτό με ακολουθούσε μια κατάρα και όλα πήγαιναν στραβά» είπε ο ίδιος μετά από καιρό. Στην ΑΕΚ δεν τον πίστεψαν ποτέ και δεν του έδωσαν ευκαιρίες.

Οντως, δεν σκόραρε ξανά με την κιτρινόμαυρη φανέλα και μετά από δύο δανεισμούς σε ΟΦΗ και Γκόρνικ Ζάμπρζε οι οποίοι δεν του πρόσφεραν πολλά (22 ματς συνολικά και 5 γκολ), τον Αύγουστο του 2020 μετακόμισε στην Φένλο. Η ζωή και η καριέρα του άλλαξαν άρδην στην Ολλανδία. Τριάντα γκολ είχε βάλει σε όλη την καριέρα του μέχρι τότε, 26 πέτυχε σε μια σεζόν στην Ερεντιβίζιε.

Τα εύσημα για το κρητικό κανόνι που προσπάθησε να σώσει μόνος του την άσημη ολλανδική ομάδα ανήκουν στον παλιό διεθνή με τους «Οράνιε», Σταν Βαλξ. Ο τέως αμυντικός της Αιντχόφεν έπεισε την ομάδα να δαπανήσει 600.000 ευρώ για να τον αγοράσει από την ΑΕΚ, παρότι τα στατιστικά και το βιογραφικό του δεν έπειθαν εύκολα κάποιο σύλλογο να κάνει μια τέτοια επένδυση.

Σύμφωνα με τον Βαλξ ο Γιακουμάκης έκανε ένα βήμα στην καριέρα του ώστε να την βοηθήσει να πάει μπροστά. Πήγε στην Ολλανδία με λιγότερα χρήματα από όσα έπαιρνε στην ΑΕΚ και όταν έφτασε στο Φένλο ήξερε όλους τους νέους συμπαίκτες του.

Το ελεύθερο και φιλικό προς τους επιθετικούς στιλ του πρωταθλήματος της Ολλανδίας τον απελευθέρωσε και τον βοήθησε να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Από τα (σχεδόν) αζήτητα ο Γιακουμάκης έγινε ξαφνικά «καυτό» όνομα. Η Σέλτικ τον άρπαξε μέσα από τα χέρια της Βέρντερ Βρέμης, προσφέροντας 2,5 εκατομμύρια ευρώ στη Φένλο και τετραετές συμβόλαιο στον ίδιο.

«Ο Γιακουμάκης είναι απλά ένας από τους παίκτες που θέλουν το χρόνο τους για να ανθίσουν»

Το ξεκίνημα στη Γλασκώβη και στο πλάνο χτισίματος του ελληνικής καταγωγής Αντζε Ποστέκογλου δεν ήταν καλό. Ο Γιακουμάκης κουβαλούσε ένα τραυματισμό από την προηγούμενη σεζόν και μέχρι την αλλαγή του χρόνου είχε 8 συμμετοχές (με δύο ως βασικός) και μόλις ένα γκολ. Οι απαιτητικοί οπαδοί της Σέλτικ γκρίνιαζαν, συνέπεια και του χαμένου πέναλτι σε ένα απογοητευτικό 0-0 με τη Λίβινγκστον τον περασμένο Οκτώβριο.

Δεν το έβαλε κάτω και στη διακοπή του πρωταθλήματος Σκωτίας θυσίασε την ξεκούραση για να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Και το 2022 οι φίλοι των «Bhoys» είδαν έναν άλλο παίκτη.

Ο Γιακουμάκης εκμεταλλεύτηκε την απουσία του βασικού φορ Φουρουχάσι και στα επόμενα 17 ματς πέτυχε 12 γκολ, συμπεριλαμβανομένων δύο κολλητών χατ- τρικ. Με τη βοήθειά του η Σέλτικ όχι μόνο κάλυψε το -6 από τους Ρέϊντζερς στην αρχή του έτους αλλά τώρα βρίσκεται στο +6 και με τρία ματς να απομένουν είναι αγκαλιά με το πρωτάθλημα.

Οι αριθμοί του μιλούν από μόνοι τους: ο Ελληνας φορ βάζει ένα γκολ κάθε 93 λεπτά στη Σκωτία (ουσιαστικά ένα σε κάθε ματς) και τα 12 τέρματα στις 12 πρώτες φορές που ξεκίνησε ως βασικός τον έφεραν στην περίοπτη θέση να μοιράζεται την επίδοση αυτή με τον Τόμι Τζόνσον, έναν θρύλο της Σέλτικ.

Δεν είναι όμως μόνο τα γκολ που τον κάνουν ξεχωριστό. Ο Ποστέκογλου έχει φτιάξει μια ομάδα που τρέχει διαρκώς και πρεσάρει ανηλεώς- ο Γιακουμάκης είναι αυτός που ξεκινά την πίεση στους αντιπάλους και τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

Σύμφωνα με τον προπονητή του ο Γιακουμάκης «είναι από τους παίκτες που θέλουν το χρόνο τους ώστε να ανθίσουν και να φτάσουν εκεί που πρέπει». Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν απλώς θέμα να σπάσει η κατάρα από το 2018.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News