Εθνική Ελλάδος: Ο «κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται» με τεσσάρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1994

Στο πρώτο παιχνίδι της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στις 21 Ιουνίου 1994, η εθνική Ελλάδος συνετρίβη 4-0 από την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα στη Βοστόνη και προσγειώθηκε σε μια ανεπιθύμητη πραγματικότητα.

Μπορεί να απέχει 28 χρόνια της παρούσης, αλλά το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 1994, στο «Foxborough» της Βοστόνης, μοιάζει να υπάγεται σε έναν άλλον χωροχρόνο. Η παρουσία της εθνικής ομάδας της Ελλάδας στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που έλαβε μέρος, έδωσε τις τέλειες σημειώσεις για ό,τι οι αθλητικοί ψυχολόγοι θα προσπαθούσαν να περιορίσουν και να εξαφανίσουν στις ομάδες με τις οποίες συνεργάζονταν. Την υπέρμετρη αισιοδοξία, την καταχρηστική περιφορά, τα ισχνά μέσα προετοιμασίας, τις λανθασμένες επιλογές, τον «κύκλο των αισιόδοξων» οι οποίοι εν ριπή οφθαλμού επιδίδονται με αβρότητα σε κυβιστήσεις και στήνουν όψιμα όσους εκ προιμίου αποθέωναν στον τοίχο… Η εθνική Ελλάδος γεια σου έγινε η ομάδα του 4-4-2, αλλά και το παράδειγμα προς αποφυγή για το τι είναι προετοιμασία, πώς πρέπει να συμπεριφέρονται το τεχνικό επιτελείο και οι αθλητές, πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται το τεχνικό επιτελείο και οι αθλητές. Υπήρξε το απαύγασμα της επιπολαιότητας και το επίνειο της γραφικότητας, στο σημείο που, όταν πια ο εφιάλτης τελείωσε, η επιβράβευση από την παρουσία της, μόνο και μόνο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο είχε εξατμιστεί και που όλοι οι παρευρισκόμενοι ήθελαν να μην ξανάρθει.

Η αίσθηση του επικείμενου θριάμβου επί της Αργεντινής ήταν διάχυτη σε μια ομάδα που έφτασε ένα μήνα πριν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ όλες οι ομάδες που λάμβαναν μέρος είχαν υπολογίσει να βρίσκονται εκεί πέντε μέρες με μία εβδομάδα πριν αρχίσει η διοργάνωση, και για να την πάει ο οδηγός του πούλμαν της στην προπόνηση έπρεπε να περνούν 45 λεπτά. Ήταν διάχυτη σε μια ομάδα που έκανε 2,5 ώρες διαδρομή απλώς και μόνο για να φτάσει στο γήπεδο που θα έπαιζε με την Αργεντινή και που είχε κατακτήσει το τρόπαιο πολύ πριν να παίξει. Έως ότου να αντιμετωπίσει την παρέα των Ντιέγκο Μαραντόνα, Γκαμπριέλ Μπατιστούτα και Φερνάντο Ρεδόνδο (εκτός όλων των άλλων ποδοσφαιριστών που ο Άλφιο Μπαζίλε είχε στη διάθεσή του), οι πιθανότητες επιτυχίας είχαν γίνει βεβαιότητα και αυτός, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, ήταν ο σίγουρος τρόπος για το μαρτύριο.

Η Εθνική των άκρων

Ο συγχωρεμένος ο Αλκέτας Παναγούλιας, αποβιώσας στις 18 Ιουνίου 2012, ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν ο προπονητής που πήγε την Εθνική στο Euro του 1980, των οκτώ ομάδων, και εκείνος που την οδήγησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αλλά όποιος κοιμάται με στραβό το πρωί αλληθωρίζει και ο ίδιος, όπως και ο συνεργάτης του, Μίμης Παπαϊωάννου, με τους 22 παίκτες της αποστολής, απολάμβανε τις συναντήσεις με την ομογένεια. Η σχέση και της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ με το αληθινό ποδόσφαιρο ήταν κενή περιεχομένου, αλλά μέχρι να αρχίσει η διοργάνωση από τη Νέα Υόρκη ως το Σικάγο και από την Ατλάντα ως τη Φιλαδέλφεια θεωρούσαν ότι μόλις είχαν προϋπαντήσει τους επικείμενους πρωταθλητές κόσμου.

Αυτό δεν ήταν απαραιτήτως φταίξιμο των ποδοσφαιριστών. Το διαφημιστικό του ΟΠΑΠ ενέτεινε στην αίσθηση της αισιοδοξίας, ενώ η Ομοσπονδία δεν υπήρχε μέρος που να μην αναδείξει την πεποίθησή της ότι οι παίκτες της γαλανόλευκης, τα καμάρια της Ελλάδας, θα θριάμβευαν, και να μην την παρουσιάσει ως μελλοντική πραγματικότητα. Το συννεφάκι πάνω στο οποίο κατοικούσε η ομάδα αποδείχθηκε μπαλόνι που θα το έσκαγε μια καρφίτσα. Αυτή ήρθε μόλις στο 2’ της αναμέτρησης, δηλαδή όσα και τα γράμματα που είναι ίδια στις λέξεις «ζενίθ» και «ναδίρ», για την ακρίβεια στο 1΄58’’, όταν η Αργεντινή, απέναντι σε μια ομάδα που είχε αυθυποβληθεί τόσο πολύ στο μοτίβο του ανώτερου και μπήκε να παίξει φυσικά… κυριαρχικό ποδόσφαιρο, έβγαλε… αντεπίθεση 5 εναντίον ενός, του Θανάση Κολιτσιδάκη, η οποία, βέβαια, κατέληξε στο πλασέ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Ο χωροχρόνος διαμορφώθηκε εν είδει κακοποίησης για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και έμεινε διακορευμένος έως ότου τελείωνε η διοργάνωση.

Η Ελλάδα έφαγε γκολ στη λήξη του πρώτου ημιχρόνου σε δύο από τα παιχνίδια της, το 4-0 από την Αργεντινή και το 2-0 από τη Νιγηρία, και στο τέλος και των τριών παιχνιδιών της, δηλαδή και στο 4-0 από τη Βουλγαρία. Η Αργεντινή ξεκίνησε με νίκη και βέβαια ένα all time classic, τον Ντιέγκο Μαραντόνα να… φτύνει στην κάμερα μετά το τρίτο γκολ της «αλμπισελέστε», το οποίο ήταν το τελευταίο που έβαλε στη διοργάνωση. Πέντε μέρες μετά, ύστερα από το τελευταίο αριστούργημα με την εθνική ομάδα του, μια πάσα από φάουλ δέκατα του δευτερολέπτου έπειτα από μια χειρονομία καθησυχασμού, με τη Νιγηρία, ο Μαραντόνα θα έφευγε χεράκι χεράκι με μια ξανθιά νοσοκόμα για τον έλεγχο ντόπινγκ κοντρόλ και σε εκείνο το παιχνίδι, στο ίδιο γήπεδο, θα φορούσε για τελευταία φορά τη γαλανόλευκη φανέλα της Εθνικής. Ο «Πελούσα» ήταν ούτως ή άλλως ντοπαρισμένος, οι διεθνείς της Ελλάδας άκουγαν τα ουρλιαχτά «Vamos vamos Argentina» στα αποδυτήρια και αυτή μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν η εισαγωγή στην τρομακτική πραγματικότητα.

Η περίπου βέβαιη κατάκτηση του Παγκόσμιου Κυπέλλου μετατράπηκε στο «οι παίκτες μας ήταν φοβισμένοι και ήθελαν να ζητήσουν αυτόγραφα στους Αργεντινούς» και στο «ας έχει παίκτες, σουτάρετε», του Παναγούλια στα αποδυτήρια μετά το 4-0 από τη Βουλγαρία.

Για την ιστορία, ο Μπατιστούτα σκόραρε τρις, δηλαδή στο 45’ και το 90’, ενώ ο Μαραντόνα πέτυχε το περίφημο τέρμα του στο 60’. Η Ελλάδα παρατάχθηκε με τους Αντώνη Μήνου, Στράτο Αποστολάκη, Θανάση Κολιτσιδάκη, Γιάννη Καλλιτζάκη, Στέλιο Μανωλά, Σάββα Κωφίδη, Γιώτη Τσαλουχίδη (στο ρόλο του αναχαιτιστή του Μαραντόνα), Νίκο Νιόπλια, Νίκο Τσιαντάκη, Δημήτρη Σαραβάκο και Νίκο Μαχλά. Στο ημίχρονο ο Τσιαντάκης έδωσε τη θέση του στον Σπύρο Μαραγκό και στο 59’ ο Τάσος Μητρόπουλος αντικατέστησε τον Μαχλά. Στον πάγκο βρίσκονταν και δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Χρήστος Καρκαμάνης, Ηλίας Ατματσίδης (που θα έπαιζαν στα δύο επόμενα παιχνίδια, ο δεύτερος με τη Βουλγαρία και ο πρώτος με τη Νιγηρία), Αλέξης Αλεξίου, Κυριάκος Καραταΐδης, Βάιος Καραγιάννης, Μηνάς Χατζίδης, Αλέκος Αλεξανδρής, Αλέξης Αλεξούδης, Βασίλης Δημητριάδης.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News