Ερίκ Αμπιντάλ: Μπαράζ σκανδάλων μετά από μία μυθική καριέρα στα γήπεδα

Τον Μάρτιο του 2011 ο ποδοσφαιρικός κόσμος συγκλονίστηκε με την είδηση ότι ο άσος της Μπαρτελόνα, Ερίκ Αμπιντάλ διαγνώστηκε με όγκο στο συκώτι και έπρεπε να υποβληθεί άμεσα σε επέμβαση. Το σοκ διαδέχτηκε η χαρά, αφού τελικά ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού, ξεπέρασε την περιπέτεια της υγείας του, μετά από μεταμόσχευση. 

Ο Γάλλος άσος βγήκε νικητής από την πιο δύσκολη «αναμέτρηση» της ζωής του και μάλιστα αγωνίστηκε στον τελικό του Champions League στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1 υπέρ των Καταλανών), λίγες εβδομάδες (28/5) μετά την πρώτη επέμβαση, προκαλώντας παγκόσμια συγκίνηση. Το 2012 και ενώ ήταν παίκτης της Μπαρτσελόνα έκανε μεταμόσχευση ήπατος. 

«Ένιωθα υγιής. Οι αγωνιστικές επιδόσεις μου ήταν υψηλές. Πάντα πρόσεχα το σώμα μου. Όταν μου είπαν ότι έχω έναν όγκο στο συκώτι, υπέστην ένα τεράστιο σοκ. Αλλά αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη δουλειά του. Μπορείς να έχεις όλα τα λεφτά του κόσμου, αλλά τίποτα δε σε προετοιμάζει για τον καρκίνο. Δεν έκανα χημειοθεραπείας, αλλά η μεταμόσχευση είχε τις δικές της επιπλοκές. Το ανοσοποιητικό μου σύστημα έπρεπε να δεχτεί το νέο συκώτι. Ήμουν στο νοσοκομείο για 42 μέρες με φοβερούς πόνους. Για επτά μήνες δεν έκανα τίποτα. Δεν μπορούσα. Δεν είχα καθόλου δύναμη. Είχα στεγνώσει. Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα ήταν ότι κατάφερα να προχωρήσω με τους δικούς μου όρους. Πήρα την απόφαση, ο καρκίνος δεν τα κατάφερε με εμένα. Αλλά μου άλλαξε τη ζωή. Είμαι ένας καλύτερος άνθρωπος», δήλωνε ο Ερίκ Αμπιντάλ το 2015 σε συνέντευξή του στη Daily Mail. 

Tρία χρόνια αργότερα, το φως της δημοσιότητας είδαν συνομιλίες του άλλοτε προέδρου της Μπαρτσελόνα, Σάντρο Ροσέλ -που ήταν στη φυλακή έχοντας διαπράξει το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος – σύμφωνα με τις οποίες, ο Γάλλος πρώην παίκτης των «μπλαουγκράνα», δεν έλαβε το μόσχευμα από τον ξάδερφό του, αλλά μέσω εμπορίου οργάνων, όπως είχε αποκαλύψει η «El Confidencial». Τότε, το σκάνδαλο που προκλήθηκε ήταν τεράστιο, δεδομένου ότι ο Αμπιντάλ διατηρούσε ίδρυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων. Φυσικά, αμφότερες οι δύο πλευρές, μέσω των δικηγόρων τους αρνήθηκαν τα πάντα. Ωστόσο, όπως αναφέρει και πάλι η ίδια εφημερίδα που έχει αποδώσει ενδελεχή έρευνα στην υπόθεση, οι τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι ο Αμπιντάλ και το άτομο που δώρισε το συκώτι του δεν είναι συγγενείς. Εκείνη την εποχή, φαινόταν ότι ο ξάδερφος του πρώην ποδοσφαιριστή, Ζεράρ Αρμάντ, ήταν αυτός που δώρισε μέρος του συκωτιού του για να σώσει τη ζωή του συγγενικού του προσώπου. Σήμερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Τοξικολογίας διαβεβαιώνει, ότι δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δύο ανδρών, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου. Εκτός από τον Ροσέλ και τον Αμπιντάλ, στην υπόθεση εμπλέκεται και ο μάνατζερ, Χουάνχο Καστίγιο, μέσω των τηλεφωνικών συνομιλιών που διέρρευσαν το 2018. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια και εάν αποδειχτεί ότι εμπλέκονται σε εμπόριο οργάνων, κινδυνεύουν με ποινή πολετούς φυλάκισης. 

 

 

Και όλα αυτά έρχονται μετά το ροζ σκάνδαλο στο οποίο είχε εμπλακει ο Ερίκ Αμπιντάλ πριν λίγους μήνες, με πρωταγωνίστρια την παίκτρια της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Παρί Σεν Ζερμέν, Κίρα Χαμραουΐ, που χτυπήθηκε στα πόδια με σιδερένια μπάρα από δύο κουκουλοφόρους το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου, έξω από το Παρίσι, ενώ οδηγούσε με την συμπαίκτριά της Αμινάτα Ντιαλό. Οι αρχές ανέκριναν την Ντιαλό σχετικά με την πιθανότητα να προσέλαβε τους δολοφόνους για να τραυματίσει τον Χαμραουί, αλλά αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και διερευνήθηκε επίσης το κίνητρό της για προσωπική εκδίκηση. Το όνομα του Ερίκ Αμπιντάλ ενεπλάκη στην υπόθεση, ως εραστή της παίκτριας της Παρί, με αποτέλεσμα, η συζυγός του να κάνει αίτηση διαζυγίου και τον ίδιο να της ζητάει δημόσια συγγνώμη μετανιωμένος. 

 

Ο Γάλλος άλλοτε διεθνής με τους «τρικολόρ», στην πλούσια καριέρα του, η αυλαία της οποίας έπεσε με τη φανέλα του Ολυμπιακού, έχει στο παλμαρέ του, 2 Champions League, 4 πρωταθλήματα Ισπανίας, 2 Κύπελλα και 2 Super Cup με τους «μπαλουγκράνα», 3 πρωταθλήματα Γαλλίας με τη Λιόν, 1 πρωτάθλημα Ελλάδας με τους «ερυθρόλευκους» κ.ά. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News