Έλτον Τζον: Ο Rocket Man που απογείωσε την άσημη Γουότφορντ

Σαν σήμερα στις 28 Μαΐου του 1998 ο Έλτον Τζον και ο Μπέρνι Τόπιν βραβεύτηκαν στο πλαίσιο των Ivor Novello Awards για το τραγούδι Candle in the Wind, το χιτ της χρονιάς για το 1997.

Το κομμάτι πρωτογράφτηκε το 1973 ως φόρος τιμής για τη Μέριλιν Μονρόε, αλλά κι όλους τους πρόωρα χαμένους σταρ, ωστόσο στα charts δεν ανέβηκε ψηλότερα από το Νο 11. Επανακυκλοφόρησε το 1997 με αφορμή το χαμό της πριγκίπισσας Νταϊάνα (o Τζον το τραγούδησε στην κηδεία της) και έκανε ρεκόρ πωλήσεων.

 

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον αθλητισμό; Δεν είναι απαραίτητο να ανακαλύψουμε πιθανή σύνδεση του τραγουδιού με τα σπορ. Η αναφορά και μόνο στο όνομα του Έλτον Τζον φτάνει και περισσεύει. Βλέπετε, ο Rocketman, είναι ο καλύτερος πρόεδρος που είχε ποτέ ποδοσφαιρική ομάδα!

Από πέντε χρονών παιδάκι στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ 

Ο Ρέτζιναλντ Κένεθ Ντουάιτ, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, πήγαινε στο γήπεδο της Γουότφορντ με τον πατέρα του από τότε που ήταν πέντε ετών, το 1952. Τότε υπήρχαν μόνο δύο εξέδρες στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ, η ομάδα φορούσε σκούρες μπλε εμφανίσεις και τους αποκαλούσαν Μπριούερς.

To 1973, την ίδια χρονιά που έγραψε το Candle in the Wind. όταν απέκτησε πλούτη και δόξα, ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου. Όχι καλή χρονική συγκυρία, καθώς ο σύλλογος χαροπάλευε για να διατηρηθεί στην 4η κατηγορία, όντας στην τελευταία θέση.

Τον επόμενο χρόνο εδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ, ντυμένος ως Χόρνετ (σφήκα), την οποία παρακολούθησαν 30,000 θεατές και χάρισε όλα τα έσοδα στην ομάδα.

Το 1976 αγόρασε τη Γουότφορντ και ανέλαβε την προεδρεία. Απέλυσε τον Μάικ Κιν και έφερε από τη Λίνκολν τον ανερχόμενο προπονητή Γκρέιαμ Τέιλορ, πείθοντάς τον να απορρίψει την πρόταση της Γουέστ Μπρομ, η οποία αγωνιζόταν στην Α’ κατηγορία, τη σημερινή Premier League!

Από ουραγός των ουραγών στο Γουέμπλεϊ

Σοφή η επιλογή και των δύο. Η Γουότφορντ δε σώθηκε απλά, αλλά κάθε χρόνο κατάπινε τις κατηγορίες. Με ηγέτες του Μπαρνς, Μπλίσετ και Τζένκινς ανέβηκε στην 1η κατηγορία και έφτασε σε σημείο να οδηγεί τη μάχη για τον τίτλο! Τελικά στην πρώτη της χρονιά στους μεγάλους τερμάτισε 2η πίσω από τη Λίβερπουλ και το 1984 έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου, όπου ηττήθηκε από την Έβερτον. Η κάμερα έπιασε τον Έλτον Τζον να κλαίει την ώρα που η ομάδα εισήλθε στο Γουέμπλεϊ με το κλασικό Abide With Me.

Αφού επιτέλεσε την αποστολή του, πούλησε την ομάδα στον Τζακ Πέτσι το 1990, άλλα έμεινε, τιμητικά, στη θέση του προέδρου. Δεν άντεξε παραπάνω από εφτά χρόνια και το 1997 την ξανα-αγόρασε, προσέλαβε πάλι τον Γκρέιαμ Τέιλορ και από τη Β’ κατηγορία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια σε ισάριθμες σεζόν για να επιστρέψει στην Premiership.

Οι αυξημένες απαιτήσεις στην Premier League και ο πολύ περιορισμένος χρόνος του, οδήγησαν τον Έλτον Τζον στην απόφαση να αποχωρήσει για άλλη μια φορά από την προεδρεία το 2002. Παρέμεινε τυπικά ως επίτιμος πρόεδρος.

Έδωσε άλλη μια συναυλία το 2005, με όλα τα έσοδα, γύρω στο 1 εκ. λίρες, να διατίθενται για την ενίσχυση της αγαπημένης του ομάδας. Ακολούθησε άλλη μια το 2010, που ήταν η μοναδική που έδωσε σε όλη τη χρονιά. Για ποια άλλη θα το έκανε, παρά για τη Γουότφορντ του; Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν αποκτήθηκε από τη Γουόλσολ ο Τρόι Ντίνι, που έμελλε να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ της ομάδας, τέσσερις φορές!

Εξέδρα Έλτον Τζον

Τι έκανε η Γουότφορντ για τον Έλτον Τζον όλα αυτά τα χρόνια; Τίποτα άξιο αναφοράς, μέχρι που το 2014 η ανακαινισμένη ανατολική κερκίδα πήρε το όνομά του και το ρεφρέν του Your Song στόλισε τον τοίχο της. «Μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου!» θα πει αργότερα ο ίδιος.

Η Γουότφορντ συνέχισε να ανεβοκατεβαίνει κατηγορίες και ο Σερ Έλτον Τζον ήταν εκεί στις εξέδρες του Βίκαρεϊτζ Ρόουντ με την οικογένειά του, όποτε του το επέτρεπε το βαρύ πρόγραμμά του. Φυσικά δεν έλειψε από το τελευταίο ματς της περιόδου 2020-21 και την επιστροφή της ομάδας στην Premier League.

«Είναι η καρδιά και η ψυχή μου, δεν θα την… ξεφορτωθώ ποτέ. Το πάθος μου γι’ αυτήν την ομάδα δεν πρόκειται να σβήσει», θα πει λίγο αργότερα στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ο Έλτον Τζον θα επιστρέψει αυτό το καλοκαίρι για δύο τελευταίες συναυλίες στο Βίκαρεϊτζ Ρόουντ στο πλαίσιο του Yellow Brick Road Tour και όχι για να αναλάβει εκ νέου την πορεδρεία. Αν και με τον Έλτον Τζον, ποτέ μη λές ποτέ…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News