Ελλάδα - Κόσοβο: Στις 12 Ιουνίου θα γράφει πάντα ιστορία!

Ελλάδα – Κόσοβο: Στις 12 Ιουνίου θα γράφει πάντα ιστορία! | Nations League

Η εθνική μας ομάδα πήρε σπουδαία νίκη με 2-0 απέναντι στο Κόσοβο και η Ελλάδα πανηγυρίζει την άνοδό της στη δεύτερη κατηγορία του Nations League και την εξασφάλιση θέσης στα playoffs πρόκρισης για τα τελικά του Euro 2024! 

Μια ματιά στο ημερολόγιο να έριχνες αρκούσε για να εκτοξεύσει τη… γαλανόλευκη πίστη σου στα ουράνια: 12 Ιουνίου!

Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια ξεκινούσε στο Οπόρτο το πιο όμορφο παραμύθι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και το βράδυ της Κυριακής στο Πανθεσσαλικό τα πάντα θύμιζαν λίγο 2004! Η πίστη για την αναγέννηση της εθνικής μας ομάδας! Τα χαμογελαστά, γεμάτα προσδοκίες, πρόσωπα μικρών και μεγάλων στις εξέδρες. Το πάθος σε κάθε προσπάθεια των παικτών. Το μάτι που γυαλίζει σε χορτάρι και πάγκο!

Ναι, αυτή η εθνική ομάδα αποπνέει υγεία, ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων. Αποπνέει ποδοσφαιρική υγεία και σε γεμίζει σιγουριά ότι είναι σε θέση να επαναφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο στην πρώτη ταχύτητα των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ. Προς το παρόν με την τέταρτη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στον όμιλο του Nations League η εθνική μας απολαμβάνει την άνοδό της στη δεύτερη κατηγορία της διοργάνωσης και την εξασφάλιση μιας θέσης στα playoffs για την πρόκριση στα τελικά του Euro 2024 σε περίπτωση που δεν καταφέρει να προκριθεί απ’ευθείας από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. 

Ο Πογιέτ έχτισε μια εθνική γεμάτη ουσία θωρακίζοντας την άμυνά του

Κάθε παιχνίδι της εθνικής που περνά με τον Γκουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της, τόσο πιο σοφούς μας κάνει για τη φιλοσοφία του. Ο Ουρουγουανός είναι πλέον ξεκάθαρο ότι χτίζει τη νέα σελίδα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από… πίσω προς τα εμπρός. Η πεντάδα της άμυνας μοιάζει πλέον με… μπετό (Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ) και μπροστά τους ο απίθανος… σύρτης που ακούει στο όνομα Μανώλης Σιώπης. Μια εξάδα που μοιάζει να είναι ταιριαστή και πάνω απ’ όλα συμβατή με τις απαιτήσεις που απαιτεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Άλλωστε οι τέσσερις ανέπαφες εστίες στα τέσσερα παιχνίδια του γκρουπ μιλάνε από μόνες τους!

Έχοντας βρει, λοιπόν, τον τρόπο να διατηρεί την ανασταλτική λειτουργία της εθνικής σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο (ξεκινώντας το πρέσινγκ από την αντίπαλη περιοχή), είναι σαφές ότι ο Πογιέτ έχει παραδώσει τη μπαγκέτα της επιθετικής ανάπτυξης στον «κάπτεν» Τάσο Μπακασέτα. Και ο πρωταθλητής της Τραμπζονσπόρ τον δικαιώνει σε κάθε παιχνίδι. Έστω κι αυτή τη φορά ο Μούριτς έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που βρήκε το αντίδοτό του και τον εμπόδισε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. 

Με τον αρχηγό της εθνικής είτε να απειλεί, είτε να δημιουργεί, η εθνική μας ομάδα επέβαλε ολοκληρωτικά το νόμο της στο πρώτο ημίχρονο, δεν απειλήθηκε καθόλου, αλλά το πολυπόθητο γκολ δεν έμελλε να έρθει πριν την ανάπαυλα για πρώτη φορά στο… μίνι καλοκαιρινό πρωτάθλημα του Nations League.

O Πογιέτ ανακάτεψε την τράπουλα από νωρίς 

Βλέποντας την εθνική να διατηρεί τα ηνία του αγώνα, ο Πογιέτ δεν έδειξε να εφησυχάζει στον πάγκο. Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ξεκίνησε να ανακατεύει την επιθετική του τράπουλα, ρίχνοντας αρχικά στο γήπεδο τον Μάνταλο αντί του Χατζηγιοβάνη και μέσα σε ένα τέταρτο και τον Γιακουμάκη αντί του Παυλίδη, αλλά ήταν ολοφάνερο ότι όσο κυλούσε και ο χρόνος η εθνική μας ομάδα είχε έναν έξτρα αντίπαλο στο χορτάρι, κι αυτός ήταν η κόπωση από τα τέσσερα διαδοχικά παιχνίδια σε διάστημα δέκα ημερών. 

Έβαλαν και το χεράκι τους και οι ποδοσφαιριστές του Ζιρές με αλλεπάλληλες διακοπές και πτώσεις στο χορτάρι και ο εξαιρετικός ρυθμός του πρώτου ημιχρόνου έμοιαζε να έχει χαθεί. Ωστόσο και πάλι η μπάλα… τριγύριζε διαρκώς έξω από την περιοχή και το ποδόσφαιρο έμελε να δικαιώσει την ομάδα που κυνηγούσε το γκολ και όχι εκείνη που πάλευε να το αποφύγει. Και το έπραξε με τέτοιον τρόπο ώστε να δικαιώσει την αμεσότητα της παρέμβασης του Πογιέτ στο παιχνίδι! 

Οι ανίκητοι ανεγκέφαλοι απείλησαν να… ισοφαρίσουν την γκολάρα του Γιακουμάκη

Με μια… καθαρή βρετανική κεφαλιά, ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Σκωτίας, Γιώργος Γιακουμάκης εκμεταλλεύτηκε σέντρα-ξυράφι του Πέτρου Μάνταλου σε μια συνεργασία των δύο αλλαγών του Ουρουγουανού τεχνικού, που, δυστυχώς, απελευθέρωσε εκτός από τις κραυγές ενθουσιασμού 15.000 φιλάθλων και την… ηλιθιότητα 20-30 ανεγκέφαλων κάφρων που απείλησαν να τινάξουν το παιχνίδι στον αέρα.

Ότι δεν κατάφεραν να κάνουν στο χορτάρι οι Κοσοβάροι, για να σταματήσουν τον καλπασμό της εθνικής μας προς την πρωτιά του ομίλου, απείλησαν να το πράξουν οι εκπρόσωποι της «χούντας των κάφρων» που εδρεύουν πλέον σε κάθε ελληνικό γήπεδο υπό την ανοχή όλων των αρμοδίων. Δευτερόλεπτα μετά το γκολ του επιθετικού της Σέλτικ, οι ανεγκέφαλοι οπαδοί άρχισαν να πετάνε φωτοβολίδες στους φίλους των φιλοξενούμενων, με αποτέλεσμα να υπάρξει γενική αναταραχή στο Πανθεσσαλικό.

Ήταν, μάλιστα, τέτοια η… ηλιθιότητα της στιγμής, που κατάφερε να επισκιάσει ακόμη και τη συγκινητική αφιέρωση των Ελλήνων διεθνών στον μεγάλο άτυχο, Δημήτρη Λημνιό. 

Το γκολ του Μάνταλου στο τελευταίο δευτερόλεπτο (κι ενώ ο Μούριτς είχε προωθηθεί στα καρέ του Βλαχοδήμου) έμελλε απλά να προσθέσει το κερασάκι στην υπέροχη γαλανόλευκη τούρτα της βραδιάς! Ή αν προτιμάτε ήταν η στιγμή να ξεκινήσουν… ξανά οι χοροί μετά από το τελος αγώνα της εθνικής μας ομάδας!

Όλοι οι παίκτες ένα κουβάρι στο χώρο της σέντρας να γιορτάζουν σαν μικρά παιδιά, με τον Δημήτρη Λημνιό να δίνει το σύνθημα με υψωμένες πατερίτσες. Απίθανες στιγμές που μας είχαν λείψει αφάνταστα πολύ και έμελλε να τις ζήσουμε ξανά σε μια ημερομηνία – ορόσημο για το ελληνικό ποδόσφαιρο!

H βαθμολογία του ομίλου της εθνικής: Ελλάδα 12, Κόσοβο 6, Κύπρος 2, Βόρεια Ιρλανδία 2. 

Ακόμη κι αν η εθνική μας χάσει τα δύο παιχνίδια της τον Σεπτέμβριο απέναντι σε Κύπρο και Βόρεια Ιρλανδία και το Κόσοβο συγκεντρώσει έξι βαθμούς στους δύο δικούς του αγώνες, η Ελλάδα θα είναι πρώτη στον όμιλο στην ισοβαθμία λόγω των δύο νικών που πέτυχε απέναντι στους Κοσοβάρους. 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News