Bαθμολογία UEFA: Τι κερδίζουμε με την 15η θέση, τι ισχύει για τον πρωταθλητή και πόσες ομάδες βγαίνουν στην Ευρώπη

Ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση απέναντι στην Γάνδη στο Βέλγιο μετά τη δεύτερη νίκη του και περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στους «8» του Conference League.

Η πορεία του «δικεφάλου» έχει αρκετά οφέλη για τον ίδιο, όμως ενδεχόμενες επιτυχίες του επηρεάζουν θετικά το ελληνικό ποδόσφαιρο και τις ομάδες που βγαίνουν στα κύπελλα Ευρώπης. Mάλιστα η δεύτερη νίκη της ομάδας του Ραζβάν Λουτσέσκου σε συνδυασμό με την ήττα της Σλάβια Πράγας, μεγάλωσε τη διαφορά στη βαθμολογία της Ελλάδας με την Τσεχία στην UEFA.

Η 15η προνομιούχος θέση είναι αυτή που θέλουμε να κλειδώσουμε ως χώρα, έτσι ώστε να αυξήσουμε τις ομάδες που θα συμμετέχουν στις διοργανώσεις, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει για τον πρωταθλητή αλλά και αυτόν που θα τερματίσει δεύτερος στην βαθμολογία του πρωταθλήματος, πως θα ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League.

Τι σημαίνει η κάθε θέση για τη σεζόν 2023-2024

15η θέση

Η Ελλάδα αυτό που θέλει να κλειδώσει είναι σίγουρα η 15η θέση, έτσι ώστε να βγάζει δύο ομάδες στον 2ο προκριματικό του Champions Leageu, τον πρωταθλητή και τον δεύτερο. Από εκεί και πέρα ο Κυπελλούχος μπαίνει ξεκινά από τον 3ο προκριματικό του Europa League, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος ξεκινούν από τον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Σύνολο πέντε ομάδες λοιπόν, σε αντίθεση με τα τωρινά δεδομένα που η Ελλάδα βγάζει τέσσερις ομάδες και μόλις μία στο Champions League. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς όσες περισσότερες ομάδες και όσο μεγαλύτερα διοργάνωση, τόσα περισσότερα τα λεφτά που θα καρπωθούν.

Ο μεγάλος μας αντίπαλος έτσι ώστε να καταλάβουμε την 15η θέση είναι η Τσεχία, που πλέον βρίσκεται 600 βαθμούς μακριά μας. Η Σλάβια Πράγας συνεχίζει όμως στο Conference, η μοναδική ομάδα που έμεινε πλέον από τους Τσέχους.

Ο πρωταθλητής στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League
Ο τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

14η θέση

Ένας στόχος που πριν από λίγο καιρό έμοιαζε άπιαστος. Κι όμως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα η Ελλάδα έχει ρεαλιστικούς στόχους να πάρει την 14η θέση, αφού πλέον μας χωρίζουν 1475 βαθμοί. Εάν όμως ο ΠΑΟΚ καταφέρει να προκριθεί στους «4», αυτόματα προσθέτει 1000 βαθμούς για την πρόκριση, ενώ κάθε νίκη βάζει στο σακούλι 500 πόντους. Κάτι που σημαίνει πως όλα εξαρτώνται ανάλογα με την πορεία του «δικεφάλου» στο Conference League.

Η 14η θέση τώρα έχει μία σημαντική αλλαγή μονάχα για τον πρωταθλητή. Όλα τα υπόλοιπα παραμένουν τα ίδια για τις άλλες ομάδες. Ο πρωταθλητής όμως κερδίζει ένα γύρο και ξεκινά από τον 3ο προκριματικό του Champions League, άρα λιγότερα ματς και πιο βατή πορεία.

Ο πρωταθλητής στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο δεύτερος στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League
Ο Κυπελλούχος στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League
O τρίτος και ο τέταρτος στον 2ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News