Αντονίν Πανένκα: Το διάσημο πέναλτι ξεκίνησε από ένα στοίχημα που έβαλε με άλλοτε τερματοφύλακα της Βέροιας!

Άντονιν Πανένκα: Το διάσημο πέναλτι ξεκίνησε από ένα στοίχημα που έβαλε με άλλοτε τερματοφύλακα της Βέροιας!

Το πέναλτι που εκτέλεσε ο Αντονίν Πανένκα στον τελικό του Πρωταθλήματος Ευρώπης 1976 ανάμεσα στην Τσεχοσλοβακία και τη Γερμανία έχει γίνει διάσημο και πλήθος ποδοσφαιριστές το έχουν αντιγράψει. 

Ένα πέναλτι που μέχρι τότε δεν είχε δει ο κόσμος, ούτε και ο τερματοφύλακας Μάγερ για αυτό και ξεγελάστηκε κατά την εκτέλεση. Όπως ήταν φυσικό το πέναλτι αυτό πήρε το όνομα του Τσεχοσλοβάκου ποδοσφαιριστή. 

Ο Πανένκα παραδέχτηκε πρόσφατα ότι ο κόσμος τον ρωτάει ακόμα και σήμερα που τον συνατά στους δρόμους της Πράγας για το πέναλτι εκείνο στο Μαρακανά του Βελιγραδίου που χάρισε στην Τσεχοσλοβακία τον μοναδικό της τίτλο.

Ο Πελέ και ο… ηλίθιος Πανένκα

 

Ο Πανένκα αποκάλυψε ότι έχει ακόμα ένα DVD από εκείνο τον αγώνα στο σπίτι, αλλά δεν το έχει δει ποτέ! Και θυμήθηκε ότι ο Πελέ δήλωσε κάποτε ότι «πρέπει να είσαι είτε ιδιοφυΐα είτε ηλίθιος για να σουτάρεις έτσι», σπεύδοντας να προσθέσει. «Εγώ πάντως ηλίθιος δεν είμαι!»

Αποκάλυψε και κάτι άλλο. Ότι όλα ξεκίνησαν από ένα στοίχημα που έβαλε με τον τερματοφύλακα Χρούσκα. Στοιχημάτισαν μια μπύρα και μια σοκολάτα, γεγονός που του έδωσε το κίνητρο να δοκιμάσει κάτι… εξτρίμ στην εκτέλεση.

 

Ποιος ήταν ο Ζντένεκ Χρούσκα;

Γεννημένος το 1954 στην Πράγα, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του με την Μποχέμιανς. Το 1985 έφυγε για τη Σλάβια Πράγας όπου έκατσε δύο χρόνια και την περίοδο 1987/1988 ήρθε στη Βέροια που τότε αγωνιζόταν στην Α΄Εθνική. 

Στη Βέροια έμεινε μόνο μια σεζόν κι επέστρεψε στην Μποχέμιανς κι έκλεισε την καριέρα του στην Αυστρία σε ηλικία 38 χρονών για να ξεκινήσει καριέρα προπονητή.

Αυτό ήταν το ορίτζιναλ πέναλτι Πανένκα

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News