Άγιαξ: Όταν ο πρωταθλητής Ευρώπης παρουσίασε το total football στο ξερό της Σαλαμίνας

Άγιαξ: Όταν ο πρωταθλητής Ευρώπης παρουσίασε το «total football στο ξερό της Σαλαμίνας | Ρετρό | Ιστορίες ποδοσφαίρου

Το μικρό νησί της Σαλαμίνας, γνωστό σε όλο τον κόσμο από την περίφημη ναυμαχία στην αρχαιότητα, ξανάζησε μέρα δόξας όταν στις 13 Ιουνίου 1973 πάτησε στο έδαφος του για έναν αγώνα με την τοπική ομάδα ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, Άγιαξ.

Η διάσημη ολλανδική ομάδα, εκφραστής στο γήπεδο του total football, αποτελούσε εκείνη την εποχή μια μεγάλη ατραξιόν και ήταν περιζήτητη παντού. Όμως ούτε που περνούσε από το μυαλό των κατοίκων της Σαλαμίνας ότι θα μπορούσε να επισκεφθεί τα μέρη τους.

Με μεσολάβηση Ασλανίδη και Γουλανδρή

Για την πρόσκλησή της μεσολάβησε ο τότε πανίσχυρος ΓΓΑ Κωνσταντίνος Ασλανίδης με τη βοήθεια του προέδρου του Ολυμπιακού, Νίκου Γουλανδρή. Είναι άγνωστο το ποσό που έλαβε για να έρθει, γιατί βέβαια δεν ήρθε μόνο και μόνο για «να γνωρίσουν οι παίκτες της το νησί του Αίαντος, από τον οποίο πήρε την ονομασία ο σύλλογος μας» όπως δήλωσε ο Τζόνι Ρεπ κατά την άφιξη της αποστολής.

Ήταν η εποχή που τα πανεπιστήμια βράζανε από τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και δεν είχε περάσει ένας μήνας που είχε ξεσπάσει το κίνημα του Ναυτικού που στόχευε στην ανατροπή της χούντας του Παπαδόπουλου. Ο Άγιαξ είχε έρθει στην Ελλάδα ξανά πριν μερικούς μήνες για φιλικά με τον ΠΑΟΚ (1-1) και τον Ολυμπιακό (1-2). Ο δίαυλος επικοινωνίας με τις Αρχές του τόπου ήταν ανοικτός…

Ο Ρέπ και τα δεύτερα του Άγιαξ

Τούτη τη φορά ήρθε με τη δεύτερη ομάδα. Οι παίκτες, με εξαίρεση τον 20χρονο Ρεπ που είχε σημειώσει το νικητήριο γκολ στον πρόσφατο τελικό με τη Γιουβέντους, ήταν άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Αυτό δεν εμπόδισε όλο το νησί να βγει στους δρόμους για να υποδεχθεί την αποστολή και να τη συνοδέψει με πομπή αυτοκινήτων μέχρι το ξενοδοχείο «Αιάντειον».

Την επόμενη μέρα οι Ολλανδοί επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο και το παλάτι του βασιλιά Αίαντα ενώ βρήκαν χρόνο να κάνουν και μια βουτιά στη θάλασσα. Ο αγώνας είχε οριστεί για τις 17:30. Πριν την έναρξη μπήκε στο γήπεδο ο Ασλανίδης συνοδευόμενος από το δήμαρχο Σαλαμίνας, Παρθένη.

Ο κόσμος είχε πλημμυρίσει το γήπεδο. Οι εξέδρες χωρούσαν με το ζόρι 3.000 αλλά εκείνη τη μέρα στοιβάχτηκαν πάνω από 6.000. Τα εισιτήρια, τσουχτερά. Στοιχίζανε 60 και 100 δρχ. Ο αγωνιστικός χώρος δεν είχε χόρτο. Χώμα ήταν, που το κατάβρεχαν για να μη σηκώνεται σκόνη. Έτσι όμως το έκαναν ακόμη πιο ξερό. Οι Ολλανδοί είδαν κι έπαθαν να βρουν τα πατήματά τους.

Σαν να σκόραρε ο Αίαντας

Ο Ρεπ, πάντως, δεν είχε πρόβλημα. Ο ξανθομάλλης (αν και όχι από φυσικού του, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα) επιθετικός που λογιζόταν ως η ολλανδική απάντηση στον Τζορτζ Μπεστ, πέτυχε και τα δυο γκολ στη νίκη του Άγιαξ με 2-0. Γκολ που οι θεατές τα χάρηκαν σαν να τα πέτυχε η δικιά τους ομάδα.

Οι συνθέσεις δεν θυμίζουν πολλά στους νεότερους. Οι παίκτες του Αγιαξ μπορεί και να μη θυμούνται αυτό το ταξίδι. Όμως οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές του Αίαντα δεν ξέχασαν ποτέ την εμπειρία εκείνη. Ούτε και η Σαλαμίνα. 

Αγιαξ: Ντετόνς, Ταντ, Βίσερ, Ντορντ, Μέντικ, Μπράαμ, Ρεπ, Αλμπερτς, Μπούμα, Κούγκρερς (49’ Λογκαντ), Βίνανκ.

Αίας Σαλαμίνας: Πέππας (87’ Βάγιας), Λεονταρίτης,. Φουρούκης (78’ Παυλάκης), Πιλάβης, Μπισμπινιωνάκης, Φρατζής, Χειράκης, Μπακούρος, Στασινόπουλος (59’ Φουρίκης), Παπαλεξάνδρου, Συράκης (85’ Βασιλάκης).

Δείτε το ταξίδι του Άγιαξ στη Σαλαμίνα και το ματς με τον Αίαντα

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News