ΑΕΚ - Το ταξίδι του τρόμου με το πλοίο «Ιεράπετρα» μετά το χαμένο τελικό από τον Ολυμπιακό

ΑΕΚ: Το ταξίδι του τρόμου με το πλοίο «Ιεράπετρα» μετά το χαμένο τελικό από τον Ολυμπιακό. Σαν σήμερα

Σαν σήμερα, τη νύχτα της 10ης προς την 11η Μαΐου 2006, οι οπαδοί της ΑΕΚ βανδάλιζαν το πλοίο «Ιεράπετρα» επιστρέφοντας από τον χαμένο τελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο Ηράκλειο.

Το πλοίο είχε ναυλώσει η ΠΑΕ ΑΕΚ για τη μεταφορά των οπαδών της στο Παγκρήτιο όπου είχε οριστεί να γίνει ο τελικός. Μετά το τέλος του αγώνα που βρήκε νικητή τον Ολυμπιακό με 3-0, το «Ιεράπετρα» ξεκίνησε άρον άρον για το ταξίδι της επιστροφής στη Ραφήνα. Λέγεται, μάλιστα, ότι πάνω στη φούρια του να αναχωρήσει άφησε στην αποβάθρα κάποιους που είχαν καθυστερήσει.

Μια ομάδα οπαδών της ΑΕΚ έδειξε τις άγριες διαθέσεις της από την επιβιβάση κιόλας γεγονός που έκανε το πλοίαρχο να σκέφτεται το ενδεχόμενο επιστροφής στο Ηράκλειο. Αλλά κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο καθώς όπως τον ενημέρωσε το Λιμεναρχείο, στο λιμάνι είχαν φτάσει οι οπαδοί του Ολυμπιακού που θα ταξίδευαν για τον Πειραιά.

Στη θάλασσα καρέκλες, σωσίβια και πυροσβεστικές μάνικες

Κι έτσι ξεκινά η οδύσσεια του πλοιάρχου και του πληρώματος του «Ιεράπετρα». Οι οπαδοί άρχισαν να πετούν στη θάλασσα παγκάκια, καρέκλες, σωσίβια και πυροσβεστικές μάνικες. Ο καπετάνιος σήμανε «κατάσταση συναγερμού» και για καλό και για κακό πήρε μέτρα προστασίας. Ειδοποίησε τους άνδρες του πληρώματος να κλειδώσουν τις πόρτες που οδηγούν στη γέφυρα και να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Η επιδρομή των οπαδών ξεκίνησε από τα καταστρώματα και συνεχίστηκε στο εσωτερικό του πλοίου με πλιάτσικο στα σαλόνια, στην τραπεζαρία, στο μπαρ και στο σελφ σέρβις. Από τη μια στιγμή στην άλλη ταμειακές μηχανές, καρέκλες, τραπέζια βρέθηκαν στη θάλασσα. Μπούκαραν και στο μαγειρείο και το έκαναν ρημαδιό. Άλλοι άδειασαν τα ράφια από τα ποτά και τα ψυγεία από τα αναψυκτικά.

Διέλυσαν την ντισκοτέκ

Κι αφού ήπιαν, πήγαν για… διασκέδαση στη ντίσκο του πλοίου. Κι τι που ήταν εκτός λειτουργίας; Άναψαν την κονσόλα και τα φώτα και σώριασαν στην πίστα καθρέπτες, μπουκάλια, ποτήρια και λάμπες. Κάποτε κουράστηκαν και έπεσαν για ύπνο προς μεγάλη ανακούφιση των υπόλοιπων επιβατών. Το πλοίο κανονικά θα έφτανε στη Ραφήνα στις 5 το πρωί.

Στο λιμάνι της Ραφήνας εν τω μεταξύ είχε οργανωθεί ολόκληρη επιχείρηση από Λιμεναρχείο και Αστυνομία. Στην αποβάθρα αστυνομικοί και ΜΑΤ. Και πούλμαν για να μεταφέρουν τους οπαδούς. Δεν είχαν φτάσει όμως όλα και δόθηκε εντολή στον καπετάνιο να μείνει αρόδο. Αντικρύζοντας τα ΜΑΤ και τις τηλεοπτικές κάμερες στο λιμάνι άρχισαν να πετούν στη θάλασσα ό,τι έβρισκαν. Από τις φωτοβολίδες που είχαν κλέψει μια τραυμάτισε στο πόδι άνδρα του Λιμενικού.

Τραυμάτισαν Λιμενικό με φωτοβολίδα

Τελικά κατά τις 10 το πλοίο έδεσε στο λιμάνι και δυνάμεις του λιμενικού μπήκαν μέσα. Με υπόδειξη του πληρώματος προχώρησαν σε εννέα προσαγωγές. Όμως μόνο τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στη δίκη που έγινε καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και οκτώ μηνών ο ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους. Η ποινή ήταν εξαγοράσιμη και για την αποφυλάκισή του θα έπρεπε να καταβάλει 30 χιλιάδες ευρώ.

Το πλοίο με τα 6 ονόματα

Το βαπόρι ναυπηγήθηκε το 1975 με το όνομα Green Arch στα ναυπηγεία Kanda Zosencho Dockyards της Χιροσίμα. Στην Ελλάδα το έφερε το 1991 η ΑΝΕΚ με το όνομα «Κύδων». Αφού του έκανε ένα γερό λίφτινγκ το μετονόμασε «Τάλως» και το δρομολόγησε στις γραμμές της Αδριατικής. Το 1999 αγοράστηκε από τη ΛΑΝΕ, μετονομάστηκε σε «Ιεράπετρα Λ» και μπήκε στη γραμμή Πειραιά-Άγιος Νικόλαος-Σητεία- Κάσος-Κάρπαθος, Ρόδος.

Το 2009 αποκτήθηκε ξανά από την ΑΝΕΚ και συνέχισε τα ταξίδια του σε Σάμο, Ικαρία και σε άγονη γραμμή. Το 2016 περιήλθε στο στόλο της Seajets και μετονομάστηκε σε «Κιάρα». Αφού του έγινε νέα μετασκευή μετονομάστηκε σε «Aqua Blue» και το δρομολογήθηκε στην γραμμή Θεσσαλονίκη – Σκιάθος – Άνδρος – Σύρος – Τήνος – Μύκονος – Νάξος – Σαντορίνη – Ηράκλειο. Τα τελευταία χρόνια κάνει δρομολόγια στη γραμμή, Ραφήνα – Άνδρος – Τήνος – Μύκονος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News