Super League 2: Με 233 ξένους σκοπεύουμε να αναδείξουμε Ελληνόπουλα;

Ξένοι ποδοσφαιριστές από την Ινδονησία έως τις Ολλανδικές Αντίλλες και από την Μπουρκίνα Φάσο ως το Τρινιντάντ! Οι αριθμοί των συμμετοχών των παικτών στο πρωτάθλημα της Super League 2, που ολοκληρώθηκε την Πρωτομαγιά, θέτουν επί τάπητος ένα φλέγον ερώτημα για τη δεύτερη επαγγελματική λίγκα της χώρας.

Συνολικά οι 34 ομάδες που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση χρησιμοποίησαν συνολικά – έστω και για λίγα λεπτά σε έναν αγώνα – 976 ποδοσφαιριστές. Πόσοι ήταν ξένοι; 233!

Ένας στους τέσσερις παίκτες που αγωνίστηκαν στη Super League 2 ήταν ξένοι! 

Με απλά μαθηματικά, δηλαδή, ένας στους τέσσερις παίκτες που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα που θεωρητικά πρέπει να αποτελεί το βασικό «εργαστήριο προετοιμασίας και παραγωγής» Ελλήνων ποδοσφαιριστών, ήταν αλλοδαπoί και φυσικά δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κλιμάκια των εθνικών ομάδων της χώρας μας. Αριθμός σοκαριστικός που οφείλει να προβληματίσει άμεσα όλους όσοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αντί να αξιοποιείται το συγκεκριμένο πρωτάθλημα για να προετοιμάζονται Ελληνόπουλα για το επόμενο βήμα της καριέρας τους, μπολιάζοντας με εγχώριο αίμα και τη Super League, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη, κάθε καλοκαίρι οι ομάδες επιλέγουν να ενισχύουν τα ρόστερ των ομάδων τους με αλλοδαπούς παίκτες, πολλοί εκ των οποίων μάλιστα είναι είτε παντελώς άσημοι, είτε αμφιβόλου αξίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 233 ξένοι που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από 68 διαφορετικές χώρες, με τη Λατινική Αμερική να έχει τη μερίδα του λέοντος στις προτιμήσεις προπονητών και διοικήσεων. Αναλυτικά ο χάρτης των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι ξένοι που αγωνίστηκαν στο πρωτάθλημα της Super League έχει ως εξής:  

ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ 233 ΞΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΑΝ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ SUPER LEAGUE 2
Αργεντινή 33
Βραζιλία 29
Γαλλία 17
Σερβία 12
Αλβανία 12
Καμερούν 12
Πορτογαλία 12
Ολλανδία  9
Γκάνα 8
Ισπανία 8
Ουρουγουάη 7
Ακτή Ελεφαντοστού 6
Βέλγιο 6
Νιγηρία 5
Ιταλία 5
Βοσνία 5
Ουκρανία  5
Ελβετία 4
Κροατία 4
Μαυροβούνιο 4
Γουινέα 4
Μολδαβία 3
Αγγλία 3
Πολωνία 3
Παραγουάη 3
Ισημερινή Γουινέα  2
Περού 2
Γουινέα Μπισάου 2
Σκόπια 2
Αίγυπτος 2
Ισραήλ 2
Σαουδική Αραβία 2
Μαρόκο 2
Σουηδία 2
Αυστραλία 2
Ινδονησία 1
Ιράν 1
Μεξικό 1
Λετονία 1
Ονδούρα 1
Γεωργία 1
Σλοβενία 1
Κένυα 1
Μπουρκίνα Φάσο 1
Λιθουανία 1
Αζερμπαϊτζάν 1
Ρουάντα 1
Γκαμπόν 1
Σομαλία 1
Ανγκόλα 1
Βενεζουέλα 1
Αυστρία 1
Αλγερία 1
Μαυριτανία 1
Ισλανδία  1
Αρμενία 1
Κονγκό 1
Ινδία 1
Μάλι 1
Τρίνινταντ και Τομπάγκο 1
Γερμανία 1
Ολλανδικές Αντίλλες 1
Κολομβία 1
Τσεχία 1
Ιαπωνία 1
Βουλγαρία 1
Νότια Αφρική 1
Παλαιστίνη 1
Αρμενία 1
Κονγκό 1

Πως θα παράγουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές όταν επενδύουμε σε… καραβιές ξένων; 

Από τα παραπάνω δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται άμεσα ανασχεδιασμό, καθώς σε λίγα χρόνια οι ομάδες μας θα ψάχνουν γηγενείς παίκτες και δεν θα βρίσκουν. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, καλούνται να σχεδιάσουν από κοινού ένα πλαίσιο ανάπτυξης του αθλήματος και να κοιτάξουν το συνολικό δάσος του οικοδομήματος, εκτός από το… δέντρο του όποιου προσωπικού τους συμφέροντος. 

Γιατί το ερώτημα παραμένει αμείλικτο και κοινό προς όλους: Πως στα κομμάτια θα παράγουμε Έλληνες ποδοσφαιριστές όταν η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της χώρας επενδύει κάθε καλοκαίρι σε… καραβιές ξένων αγνώστου προέλευσης; 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News