Τελικός Κυπέλλου: Κονβόι, αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας... ή όταν η Θεσσαλονίκη μετακομίζει στην Αθήνα

Τελικός Κυπέλλου: Κονβόι, αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας… ή όταν η Θεσσαλονίκη μετακομίζει στην Αθήνα | Κύπελλο Ελλάδος | Αρης | ΠΑΟΚ

Για τους Θεσσαλονικείς, ο τελικός κυπέλλου έχει συνδιαστεί με τα 500 χιλιόμετρα που χωρίζουν την πόλη τους από τη Θεσσαλονίκη και την μαζική κάθοδο που επιχειρούν με στόχο το τρόπαιο.

Με αφορμή την παρουσία 21.000 φίλων του ΠΑΟΚ στις κερκίδες του ΟΑΚΑ για τον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό, το Sportday.gr γυρίζει το χρόνο στις καθόδους Αρειανών και ΠΑΟΚτσήδων τα τελευταία χρόνια.

Οι ανάγκες μιας εκδρομής

Αυτές οι εκδρομές, δεν είναι «παίξε – γέλασε». Ξεκινούν από τα ξημερώματα. Τότε είναι όλα καλά. Η συνάντηση με τους φίλους, τα πρώτα συνθήματα, η προσμονή για τον αγώνα. Υπολογίστε πως η πρώτη συγκέντρωση γίνεται 16 ώρες πριν την έναρξη της αναμέτρησης. Αυτές οι 16 ώρες δεν είναι για τον καθένα. Υπήρχαν εποχές που οι εκδρομές γινόταν «κονσέρβα». Αυτό ήταν το μεγάλο λούκι. Η εκδρομή «κονσέρβα» είναι εκείνη που μπαίνεις στο λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη και ξαναβγαίνεις από αυτό στην Αθήνα. Γίνεσαι «σίγμα» μέσα στο λεωφορείο και με το που βγαίνεις, εμφανίζονται οι αστυνομικοί και σου λένε «τρέξε». Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν και εκδρομές με στάση. Οι αρχές μιας εκδρομής είναι ίδιες, εδώ και χρόνια. Η πρώτη και κύρια, είναι μια. «Μάθε τον διπλανό σου. Όσοι πάμε, τόσοι γυρνάμε». Οι υπόλοιπες έχουν να κάνουν με τις βασικές βιολογικές ανάγκες για τις οποίες καλείσαι να μεριμνήσεις με γνώμονα οτι δεν ξέρεις το πότε θα υπάρχει η δυνατότητα για την επόμενη… 

Η κάθοδος των Αρειανών!

Στις 24 Απριλίου του 2010 καταγράφηκε η μεγαλύτερη οπαδική μετακίνηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Για τον τελικό Παναθηναϊκός-Άρης στο ΟΑΚΑ, η ομάδα της Θεσσαλονίκης κινητοποίησε σχεδόν 30.000 φιλάθλους της, που κατέλαβαν σχεδόν το μισό γήπεδο για να ενισχύσουν την ομάδα τους και τους ποδοσφαιριστές του Έκτορ Κούπερ. Παρά το γεγονός πως ο Άρης πανηγύρισε τελευταία φορά τίτλο τον Ιούνιο του 1970, ο κόσμος του Άρη μπήκε σε αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, βανά-κια και ιδιωτικά αυτοκίνητα και ταξίδεψε στην Αθήνα. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίστηκαν στην εθνική οδό με λεωφορεία και αυτοκίνητα ντυμένα στα κιτρινόμαυρα το ένα πίσω από το άλλο, σε μια εικόνα που πέρασε στην ιστορία. «Σαν εμάς κανείς. Τέτοιες εκδρομές μόνο εμείς. Η μεγαλύτερη οπαδική μετα-κίνηση όλων των εποχών στην Ελλάδα! Μέχρι την επόμενη, που θα είναι και πάλι δική μας!». Από το πρωί στα διόδια των Μαλγάρων άρχισαν να συνωστίζονται τα λεωφορεία των φίλων του Άρη και στην Εθνική οδό από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αθήνα τα drone κατέγραψαν συνεχώς συγκλονιστικές εικόνες από το κονβόι των αυτοκινήτων. Μια στάση έγινε στα Τέμπη, όπου οι οπαδοί του Άρη με καπνογόνα, πυρσούς και συνθήματα έδωσαν τον τόνο και μια ιδέα για το τι θα επακολουθούσε στις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

Τα 320 λεωφορεία που γέμισαν στην εθνική οδό

Φυσικά δεν έλλειψαν τα προβλήματα από μία τόσο μεγάλη σε όγκο μηχανοκί-νητη πορεία. Δύο λεωφορεία τράκαραν, άλλα δύο παρουσίασαν βλάβη, αλλά ο κόσμος επιβιβάστηκε είτε σε ΙΧ αυτοκίνητα κάνοντας οτοστοπ, είτε εξυπηρετήθηκε από άδεια λεωφορεία που ακολουθούσαν για τον λόγο αυτό την πομπή. Όλη η εθνική οδός παρουσίασε μποτιλιάρισμα εκείνη την ημέρα μέχρι τα 320 λεωφορεία να φτάσουν στον Σείριο και από κει ανά 25 να κατευθύνονται στο ΟΑΚΑ συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Παράλληλα είχαν ναυλωθεί έξι πτήσεις τσάρτερ, ενώ δεκάδες ταξίδεψαν και με το αεροπλάνο της γραμμής, όχι μόνο αυθημερόν, αλλά και τις προηγούμενες μέρες.

Η «ασπρόμαυρη» απάντηση

Τέσσερα χρόνια μετά την παρουσία των φίλων του Άρη στο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ βρέθηκε στον τελικό του κυπέλλου, μετά την περιπετειώδη πρόκρισή του επί του Ολυμπιακού, τον περιβόητο ημιτελικό της Τούμπας. Το παιχνίδι του αριθμού των εισιτηρίων, στην κόντρα για την μαζικότερη μετακίνηση φιλάθλων εντός συνόρων, βρέθηκε στο επίκεντρο για κάποιες μέρες. Οι δυο φιναλίστ πήραν τελικά από 21.300 εισιτήρια. Η διαδικασία; Η ίδια.

Από τα ξημερώματα στα λεωφορεία για την πρώτη συγκέντρωση στα διόδια των Μαλγάρων και από εκεί στο Σχηματάρι για να ρυθμιστεί η μεταφορά τους στο ΟΑΚΑ. Και φυσικά, σε όλη αυτή τη διαδικασία χρειάστηκε να επιστρατευτούν λεωφορεία από άλλα σημεία της Ελλάδος, κυρίως για αντικαταστήστουν εκείνα που ξεκίνησαν από Θεσσαλονίκη αλλά έβγαλαν προβλήματα.

Η έκσταση των… Μάου Μάου με Ουάρντα να δίνει συθήματα

Το 2018 ο ΠΑΟΚ επέστρεψε σε τελικό στο ΟΑΚΑ, τον τελευταίο μέχρι σήμερα με μαζική παρουσία κόσμου. Η αναμέτρηση ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έγινε δυο μήνες μετά το ματς της 11ης Μαρτίου 2018, ανάμεσα στις δυο ομάδες, στο στάδιο Τούμπας, που δεν τελείωσε ποτέ με το γκολ του Βαρέλα και την εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Σε δηλώσεις του με αφορμή την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την ΑΕΚ, τα γεγονότα της Τούμπας και την καθυστέρηση έκδοσης απόφασης της έφεσης που είχε ασκήσει ο ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε δηλώσει: «Γιατί να ανησυχήσω; Θα τρελαθούμε τελείως; Ούτε στους Μάο – Μάο. Η ΑΕΚ πήγε να παίξει μπάλα και μπήκαν και το διέκοψαν. Μόνο Μάου – Μάου. Αν είναι ανθρωποφάγοι και Μάο- Μάου ας τολμήσουν…»

Αυτός ήταν και ο λόγος που μετά το γκολ του Αντρέ Βιεϊρίνια, με το οποίο ο «Δικέφαλος του Βορρά» άνοιξε το σκορ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ απάντησαν με σύνθημα περί Μάου Μάου. Ο Αμρ Ουάρντα ήταν και εκείνος στην κερκίδα, δινόταν μάλιστα και συνθήματα!

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το κύπελλο, το ΟΑΚΑ έγινε τα τελευταία χρόνια… το δεύτερο σπίτι του και η ιστορία συνεχίστηκε μέχρι να φτάσουμε στη νέα κάθοδο των οπαδών του «Δικεφάλου» στην Αθήνα μετά από τέσσερα χρόνια.

Οι εντάσεις και τα επεισόδια

Για να είμαστε ειλικρινείς, με αυτά που έχoυμε ζήσει στα Ελληνα γήπεδα, οι τελευταίοι τελικοί στους οποίους οπαδοί των ομάδων της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν στην Αθήνα, κύλισαν «σχετικά» «ομαλά». Και βάζουμε και τις δυο λέξεις σε εισαγωγικά, καθώς ο φωτογραφικός φακός μας θυμίζει όλες τις σκηνές «απείρου κάλλους» που είχαν διαδραματιστεί και μας κάνουν να σκεφτόμαστε το οτι θα πρέπει να βρούμε το μέτρο που χάσαμε και μας έχει κάνει να θεωρούμε τις εντάσεις και τα μικροεπεισόδια μέρος ενός τελικού. Στο Παναθηναϊκός – Άρης του 2010, το κουλουάρ είχε γίνει σημείο «συνάντησης»… Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου θα κάναμε λόγο για «πόλεμο» με ματωμένα πρόσωπα, οπαδούς να μεταφέρονται αιμόφυρτοι με φορεία εκτός γηπέδων. Στην Ελλάδα, όμως, ακόμη κι αυτές οι εικόνες μας φαίνονται φυσιολογικές…

Στην αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, το 2018, είχαν καταγραφεί εντάσεις στις κερκίδες των δυο ομάδων με ορισμένες εικόνες να… μένουν στην ιστορία. Ιδιαίτερα η φωτογραφία οπαδού του ΠΑΟΚ που έκοβε τα συρματοπλέγματα με… ειδικό κοπτικό εργαλείο, το οποίο φυσικά είχε περάσει ανενόχλητος στις εξέδρες!

Ας ελπίσουμε ότι το βράδυ του Σαββάτου στο ΟΑΚΑ, δεν θα περάσει μέσα καμιά… μηχανή του γκαζόν! 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News