Super League: Το πιο «φτωχό» Σαββατοκύριακο σε γκολ εδώ και 63 χρόνια!

Ιστορία, αλλά με αρνητικό τρόπο γράφτηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο το προηγούμενο διήμερο. Τα τέσσερα γκολ σε επτά αγώνες συνιστούν την πιο «στεγνή» παραγωγικά αγωνιστική στα 63 χρόνια ύπαρξης της Α’ Εθνικής!

Ζήσαμε για να το δούμε κι αυτό. Από τη στιγμή που έληξε 0-1 ο αγώνας Άρης-Ολυμπιακός, ήταν πασιφανές ότι κάτι σπάνιο είχε συμβεί. Χρειαζόταν, όμως, η επιβεβαίωση ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με τα τέσσερα μόλις τέρματα συνολικά, ήταν το πιο «φτωχό» σε τέρματα από καταβολής της κορυφαίας εθνικής κατηγορίας.

Η διαδικασία επαλήθευσης κάθε αγωνιστικής των 63 πρωταθλημάτων, από την περίοδο 1959-60 μέχρι σήμερα, ήταν χρονοβόρα. Άξιζε τον κόπο, ωστόσο, διότι μπορούμε με βεβαιότητα να αναφέρουμε ότι τέτοια… ξηρασία σε γκολ δεν βίωσε ποτέ στο παρελθόν το πρωτάθλημά μας. Πάλι καλά δηλαδή που σκόραραν και ο Άοσμαν, ο Φελίπε, ο Σνάιντερ και ο Τικίνιο, διότι με την εικόνα που είχαν και οι δικοί τους αγώνες, δεν ήθελαν πολύ να λήξουν κι αυτοί 0-0!

Ούτε ένα γκολ σε πρώτο ημίχρονο εφτά αγώνων της Super League!  

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπήκε γκολ στο πρώτο ημίχρονο κανενός από τους επτά αγώνες του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, εκείνο του Τικίνιο στο 55’ του αγώνα Άρης-Ολυμπιακός ήταν το πιο γρήγορο. Ο Αοσμαν σκόραρε στο 68’ για τον Ιωνικό στο Περιστέρι, ο Φελίπε στο 72’ για τον ΟΦΗ εναντίον του Αστέρα Τρίπολης και ο Σνάιντερ στο 78’ για τον ΠΑΣ Γιάννινα, χαρίζοντας τη νίκη επί του ΠΑΟΚ.

Θα πείτε ότι οι Γιαννιώτες πέτυχαν άλλα δύο γκολ που ακυρώθηκαν από το VAR. Τι να κάνουμε, όμως, που αποδείχθηκε ότι ο Περέα ήταν και τις δύο φορές οφσάιντ;

Οι υπόλοιποι τρεις αγώνες έμειναν στο 0-0, χωρίς να λείψουν οι ευκαιρίες ούτε από το ντέρμπι ΑΕΚ-Παναθηναϊκός ούτε από το Παναιτωλικός-Βόλος. Ίσως το Απόλλων Σμύρνης-Λαμία να ήταν το ματς που κινδύνευσε λιγότερο να ξεφύγει από τη «λευκή» ισοπαλία (αν και οι γηπεδούχοι είχαν ένα δοκάρι με τον Βιτλή).

Εφτά παιχνίδια Super League, όλοι 0 έως 1 γκολ και… under

Στο τέλος, ωστόσο, μετράει το αποτέλεσμα. Κι όταν περάσουν τα χρόνια και οι στατιστικολόγοι του μέλλοντος θα ανατρέχουν στις αγωνιστικές των πλέι οφ και των πλέι άουτ της 7ης και 8ης Μαΐου 2022, θα στέκονται στο γεγονός ότι στους επτά αγώνες σημειώθηκαν μόλις τέσσερα τέρματα (μέσος όρος 0,57 τη στιγμή που σε όλο το πρωτάθλημα έχουμε 1,76).

Επτά αγώνες, όλοι με 0-1 τέρματα και no goal (για να μιλήσουμε και με στοιχηματικούς όρους, που είναι και της μόδας). Άραγε θα σπάσει ποτέ αυτό το αρνητικό ρεκόρ;

Για την τεκμηρίωση, ας ανατρέξουμε σε ό,τι πιο κοντινό σε έλλειψη τερμάτων είχαν βιώσει οι Έλληνες φίλαθλοι στο παρελθόν. Οι περιπτώσεις δεν είναι πολλές (ευτυχώς).

Super League 24-25 Απριλίου 2021 (6 γκολ)

Μόλις πριν από ένα χρόνο και κάτι, είχαμε φτάσει κοντά στο φετινό ναδίρ, με μόλις έξι γκολ στους επτά αγώνες των πλέι οφ και των πλέι άουτ. Μάλιστα, το τελευταίο χρονικά επιτεύχθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων του ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ από τον Μπρούμα, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε τραγικό λάθος του Νεντελτσεάρου για να «γράψει» το 2-0. 

Αλλά και στο ματς που είχε διεξαχθεί αμέσως πριν, ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Άρη, το αποτέλεσμα ήταν 0-0 μέχρι το 74’. Ωστόσο, θα είχαμε λογικά γκολ και στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός, αν είχε εφαρμοστεί σωστά ο κανονισμός του πλεονεκτήματος στη φάση του 78’. Ο Φινλανδός διαιτητής Γκεστράνιους βιάστηκε να σφυρίξει το φάουλ υπέρ του Καμπετσή, προτού δει ότι είχε βγάλει ασίστ στον Μακέντα. Ο Ιταλός σκόραρε με τη φάση να έχει σταματήσει για δευτερόλεπτα, αλλά αν το ματς συνεχιζόταν πιθανότατα θα τα κατάφερνε και πάλι.

Μόνο στα πλέι άουτ, που είχαν διεξαχθεί την προηγούμενη ημέρα, τα δύο γκολ είχαν επιτευχθεί από το πρώτο μέρος. Ο Μπαρμπόσα και ο Ντε Γκούζμαν, χάρισαν στον Παναιτωλικό και τον ΟΦΗ πολύτιμες νίκες για τη σωτηρία.

Τα αποτελέσματα:

Πλέι οφ

ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός 0-0

Αστέρας Τρίπολης-Αρης 1-1 (81’ αυτ. Ροζ/74’ Μαντσίνι)

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-0 (50’, 90’ Μπρούμα)

Πλέι άουτ

ΠΑΣ Γιάννινα-Παναιτωλικός 0-1 (20’ Μπαρμπόσα)

ΑΕΛ-ΟΦΗ 0-1 (33’ Ντε Γκούζμαν)

Ατρόμητος-Λαμία 0-0

Απόλλων Σμύρνης-Βόλος 0-0

Super League 3-4 και 7 Ιανουαρίου 2009 (6 γκολ)

Αγωνιστική με πολικό ψύχος ήταν η πρώτη του 2009, οπότε τα έξι γκολ που σημειώθηκαν στα οκτώ παιχνίδια (μέσος όρος 0,75) δικαιολογούνται έως ένα βαθμό. Μάλιστα, και τότε είχε διεξαχθεί ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ (με τυπικά γηπεδούχους τους «πράσινους» όμως) το οποίο είχε λήξει επίσης χωρίς τέρματα 

Η διαφορά σε σχέση με το «στεγνό» Σαββατοκύριακο που μόλις ζήσαμε, ήταν ότι τέσσερα τέρματα είχαν επιτευχθεί από το πρώτο ημίχρονο, καθώς και ότι υπήρχαν ματς που ξέφυγαν από το στοιχηματικό 0-1 γκολ. Η ομοιότητα ήταν ότι και τότε είχαμε το απόλυτο σε no goal.

Ο Ολυμπιακός «απέδρασε» από τη χτυπημένη από την κακοκαιρία Τρίπολης με 1-0, χάρη σε εύστοχο πέναλτι του Γκαλέτι. Το χιόνι που είχε καλύψει τον χλοοτάπητα του γηπέδου των Σερρών, είχε αναβάλει τον αγώνα Πανσερραϊκός-Ηρακλής. Αλλά κι όταν διεξήχθη σε καθαρό τερέν, τρεις ημέρες αργότερα, οι δύο ομάδες δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από το μηδέν.

Τα αποτελέσματα:

Εργοτέλης-Πανθρακικός 0-1 (40’ Κλεμάν)

Ξάνθη-Πανιώνιος 0-0

Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-1 (27’ πέν. Γκαλέτι)

Λεβαδειακός-Άρης 2-0 (59’, 72’ Λεονάρντο)

ΠΑΟΚ-ΟΦΗ 2-0 (34’ Μουσλίμοβιτς, 42’ Ίβιτς)

Θρασύβουλος-ΑΕΛ 0-0

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0

Πανσερραϊκός-Ηρακλής 0-0

A’ Εθνική 11-12 Aπριλίου 1970 (6 γκολ)

Τυπικά τα γκολ εκείνης της αγωνιστικής, που ήταν η 27η για το πρωτάθλημα της περιόδου 1969-70, ήταν οκτώ. Ωστόσο, δύο από αυτά ήταν «χάρτινα». Η Παναχαϊκή είχε αποβληθεί από το πρωτάθλημα λόγω της απόπειρας δωροδοκίας παικτών του Άρη και δεν έπαιξε τους 13 τελευταίους αγώνες της. Ο Πανιώνιος δεν ταξίδεψε καν στην Πάτρα και πήρε τους τρεις βαθμούς ξεκούραστα.

Έτσι, δεν λαμβάνουμε υπόψη εκείνο το 0-2. Δεχόμαστε ότι διεξήχθησαν οκτώ αντί για εννιά αγώνες και ο απολογισμός ήταν μόλις έξι τέρματα (μέσος όρος 0,75 ξανά)! Χωρίς κακοκαιρία, ώστε να υπάρχει δικαιολογία. Απλώς, έτυχε να παιχτεί κακό ποδόσφαιρο σε πολλούς αγώνες.

Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, έμεινε στο 0-0 με τον Πανσερραϊκό στο Καραϊσκάκη, ύστερα από μία απογοητευτική εμφάνιση. Και όπως διαβάζουμε στην «Αθλητική Φωνή» της 13ης Απριλίου 1970, ο κόσμος φώναξε ρυθμικά το όνομα του Γιώργου Σιδέρη, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του προς τον τότε προπονητή των «ερυθρόλευκων», Στέπαν Μπόμπεκ, που τον είχε θέσει εκτός ομάδας.

Αγχωτική νίκη είχε πετύχει και η ΑΕΚ στον Βόλο επί του τοπικού Ολυμπιακού, ενώ το μοναδικό goal/goal της ημέρας είχε καταγραφεί στην Κύπρο (επί Χούντας, ο πρωταθλητής της Μεγαλονήσου ανέβαινε στην Α’ Εθνική). Ο ΠΑΟΚ κατέβαλε δύσκολα με 2-1 τον Ολυμπιακό Λευκωσίας, με τον Σταύρο Σαράφη να πετυχαίνει το νικητήριο γκολ δεκαπέντε λεπτά πριν από τη λήξη.

Τα αποτελέσματα:

Oλυμπιακός Λευκωσίας – ΠAOK 1-2 (2′ Aβρααμίδης/17′ Παρίδης, 75′ Σαράφης)

Oλυμπιακός – Πανσερραϊκός 0-0

Oλυμπιακός Bόλου – AEK 0-1 (48′ Πομώνης)

Hρακλής – Παναθηναϊκός 0-0

Aιγάλεω – Άρης 0-0

OΦH – Bύζας 0-0

Kαβάλα – Προοδευτική 1-0 (67′ Kοψαχείλης)

Πιερικός – Eθνικός 1-0 (21′ Xρυσοστόμου)

Παναχαϊκή – Πανιώνιος 0-2 άνευ αγώνος.

Σε επτά ακόμα περιπτώσεις είχαμε αγωνιστικές με οκτώ τέρματα (η πιο πρόσφατη το 2017-18). Υπάρχουν κι άλλες δέκα που είχαν από εννιά γκολ, δεν έφτασαν κι αυτές δηλαδή τον διψήφιο αριθμό (η τελευταία το 2014-15).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News