Super League: Αν είχαν VAR Σπανέας, Παπουτσέλης, Δούρος και τ' άλλα παιδιά

Super League: Αν είχαν VAR Σπανέας, Παπουτσέλης, Δούρος και τ’ άλλα παιδιά τι θα άλλαζε στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Ακόμα και οι πολέμιοι του VAR (αλήθεια υπάρχουν ακόμα;) δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν ότι μερικά από τα μεγαλύτερα διαιτητικά «εγκλήματα» ή εκπληκτικές τεχνικές εξαπατήσεις των ρέφερι που είχαν αναγάγει σε επιστήμη παμπόνηροι παίκτες, θα είχαν αποφευχθεί, αν η χρήση της τεχνολογίας εμφανιζόταν ή εφαρμοζόταν νωρίτερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Video Assistant Referee παρά τις όποιες αδυναμίες του, μολονότι ορισμένες φορές εκνευρίζει με τη σχολαστικότητά του και τις διακοπές στη ροή του παιχνιδιού, εξάλειψε τις περισσότερες αδικίες και απονέμει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη.

Θα μπορούσαμε να προσθέσουμε χιλιάδες φάσεις σε αυτό το νοσταλγικό αφιέρωμα, ωστόσο, επιλέξαμε τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις που οι φίλαθλοι συζητούν ακόμα και σήμερα και, που, σίγουρα, θα τις είχαμε προσπεράσει, αν ο VAR είχε μπει νωρίτερα στη ζωή μας.  

Μη μπείτε στη διαδικασία να μετρήσετε ποια ομάδα πρωταγωνιστεί στις περισσότερες από αυτές. Η ουσία του θέματος είναι ότι με τον VAR σε ισχύ τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ διαφορετικά και οι κατά καιρούς ισχυροί δεν θα απολάμβαναν τη διαιτητική εύνοια σε τόσο μεγάλο βαθμό σε βάρος των πιο αδύναμων. 

1988-89

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-1

Ένα από τα πιο απίστευτα οφσάιντ που έχουν καταγραφεί από τις τηλεοπτικές κάμερες της εποχής. Ο Ντέταρι κάνει ωραία μπαλιά στον Μητρόπουλο, που καλύπτεται από όλη την άμυνα του Παναθηναϊκού, αλλά ο επόπτης σηκώνει το σημαιάκι και ο διαιτητής Ζακεστίδης τον εμπιστεύεται!

1993-94

ΑΕΚ – Λάρισα 1-0

Ο Στέλιος Μανωλάς βλέπει το πόδι του Στόικα να προεκτείνεται και βρίσκει μια καλή ευκαιρία να κερδίσει πέναλτι. Ο Ρουμάνος παίκτης της Λάρισας όμως το μαζεύει άμεσα, ο διεθνής αμυντικός έχει ήδη πέσει και εκτίθεται στο πανελλήνιο, όπως και ο διαιτητής Σωτήρης Μπάζας που δείχνει την άσπρη βούλα.

Ο Μανωλάς θα παραδεχτεί αργότερα το πασιφανές, θα τιμωρηθεί για δυσφήμιση του αθλήματος, και θα… ξετιμωρηθεί με ασπίδα την επερχόμενη συμμετοχή του στο Μουντιάλ των ΗΠΑ.

1995-96

Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 1-3

Το Τριφύλλι των ημιτελικών του Champions League τα βρίσκει… μπαστούνια στη Νέα Σμύρνη, αλλά ο ρεφ Γιώργος Σπανέας βλέπει μια απέλπιδα προσπάθεια του Γεωργιάδη να διεκδικήσει την μπάλα, και την πτώση του, ως πέναλτι. Αντιδρά ακόμα και ο σπίκερ της ΕΡΤ, Νίκος Οικονομόπουλος που κάλυπτε το ρεπορτάζ του Παναθηναϊκού!

Ο ΠΑΟ βάζει και δύο γκολ στις καθυστερήσεις και φεύγει από το γήπεδο νικητής. Ο Σπανέας πάντως δυσκολεύτηκε να φύγει, παρά την προστασία (προφανώς μετά… γαλλικών), που του παρείχε ο Αχιλλέας Μπέος.

1996-97

Καβάλα – Ολυμπιακός 1-2

Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί απόδραση από την Καβάλα με ένα πέναλτι, που στη live μετάδοση ο καλός συνάδελφος Αλέξης Σπυρόπουλος είδε επιθετικό φάουλ. Είναι η εποχή που οι σπορτκάστερ έπρατταν το αυτονόητο: να λένε τη γνώμη τους στις φάσεις, δικαίωμα που τους αφαιρέθηκε αργότερα (και μετά αναρωτιόμαστε γιατί είμαστε ουραγοί της Ευρώπης στην ελευθεροτυπία…).

Ο διαιτητής Γιώργος Κασναφέρης, μετέπειτα ποδοσφαιρικός παράγοντας που συχνά-πυκνά εξέδιδε ανακοινώσεις κατά των διαιτητών, είδε πέναλτι στο εναέριο ηλεκτροσόκ που υπέστη ο Αλέκος Αλεξανδρής μπαίνοντας στη φάση.

 

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 1-0

Είναι από τις περιπτώσεις που για να αναζητήσετε στο YouTube τη φάση γράφετε απλά «Παπουτσέλης». Ο Καλιτζάκης ανατρέπει τον Ίβιτς εκτός περιοχής, αλλά ο διαιτητής Στράτος Παπουτσέλης δείχνει την άσπρη βούλα.

Τη φάση συναγωνίζεται μόνο το πέναλτι που κέρδισε η Γιουβέντους στον τραγικό τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1985.

 

1998-99

Παναθηναϊκός – Πανηλειακός 2-1

Πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Ο Κριστόφ Βαζέχα κάνει άλμα… τριπλούν πριν μπει στην περιοχή του Πανηλειακού, για να πέσει εντός και να κερδίσει το πέναλτι που υπέδειξε ο ρεφ Στεφανόπουλος. Λεπτομέρεια, το πέναλτι υποδείχτηκε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων.

 

Παναθηναϊκός – Ξάνθη 2-1

Στο 90’+1′ ο Κριστόφ Βαζέχα, ξεγελά τον Μπίκα και κερδίζει πέναλτι σε επαφή του με τον Πατσατζόγλου.Με την… τραβηγμένη από τα μαλλιά υπόδειξή του, ώθησε τους παίκτες της Ξάνθης στην απόφαση να μην κάνουν τη σέντρα μετά το εύστοχο χτύπημα του Καραγκούνη.

2001-02

Αιγάλεω – Ολυμπιακός 3-4

Σε ένα τερέν, στη Νίκαια, που θα ζήλευαν και στα Ιωάννινα, ο Ολυμπιακός παίρνει στο φινάλε ένα πέναλτι που κέρδισε ο… μετρ Στέλιος Γιαννακόπουλος, και ξεγέλασε τους πάντες και κυρίως τον διαιτητή Χρήστο Τρικάλη. Ο Γιαννακόπουλος, πολλές φορές εκμεταλλευόταν την ταχύτητα με την οποία έμπαινε στις φάσεις και εσκεμμένα ή μη στην παραμικρή επαφή έπεφτε στο έδαφος.

 

2003-04

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-2

Ένα ματς με πολύ μεγάλη ένταση και πολλές φάσεις που θα έλεγχε ο VAR, αν υπήρχε. Στην πιο χαρακτηριστική, ο Ζιοβάνι με τον Κυργιάκο χτυπούν ο ένας τον άλλον (με τον Έλληνα αμυντικό να ρίχνει εκτός φάσης χτύπημα στον επιθετικό του Ολυμπιακού κι εκείνον να ανταποδίδει με κλωτσιά), αλλά αποβάλλεται μόνο ο Βραζιλιάνος από τον διαιτητή Δούρο. 

Αποτέλεσμα, ο τότε προπονητής του Ολυμπιακού, αείμνηστος Νίκος Αλέφαντος να ξεσπάσει σε λυγμούς στην εκπομπή της Έλλης Στάη με την περίφημη ατάκα «Γιατί δεν βγαίνει ο κ. Δούρος στο τηλέφωνο;».

2004-2005

Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 0-0

Ο Μπούρμπος ανατρέπεται καθαρά από τον Μόρις λίγο πριν τη λήξη του αγώνα, αλλά ο θεωρητικά καλύτερος Έλληνας διαιτητής της εποχής, Κύρος Βασσάρας, βλέπει καθαρό κόψιμο και η ΑΕΚ χάνει την ευκαιρία για ένα σημαντικό «διπλό» στη Λεωφόρο.

2007-08

ΠΑΟΚ – Άρης 3-0

Ο Γιώργος Γεωργιάδης διαλύει το γόνατο του Καράμπελα στο ματς στην Τούμπα, η κραυγή του παίκτη του Άρη ακούγεται μέχρι το Λευκό Πύργο και ο Ιωάννης Σταυρίδης λέει να συνεχιστεί το παιχνίδι με πλάγιο άουτ. Ο Καράμπελας δεν έπαιξε ξανά εκείνη τη σεζόν.

2009-10

Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 1-1

Οι δύο ομάδες της επαρχίας παλεύουν να ανέβουν κατηγορία και στο 1-1 ο διαιτητης Σταθόπουλος προδίδεται από το βοηθό του και ακυρώνει κανονικό γκολ του Βλόνταρτσικ. Οι Σερραίοι με την ισοπαλία επεστρεψαν στη Super League, οι Κρητικοί έχασαν μια ολόκληρη άνοδο από μια λανθασμένη απόφαση. 

2011-12

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1

Στο 82’ ο Κατσουράνης σκοράρει από κανονική θέση, αλλά ο διαιτητής Δημήτρης Καλόπουλος με συνέργεια του βοηθού του, Σπύρου Τρύφωνα, ακύρωσαν το γκολ ως οφσάιντ. Ο Ολυμπιακός σκόραρε τις καθυστερήσεις και πήρε τη νίκη, για να ακολουθήσει ένας… χαμός.

Η φράση «Κάλυπτα κι εγώ τον Κατσουράνη» «φορέθηκε» πολύ εκείνη την εποχή ύστερα από κάθε διαιτητικό λάθος. 

2012-13

Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης 3-1

Τελικός Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Το σκορ είναι 1-1 στο 68’ και ο Μανιάτης πάνω στη γραμμή της εστίας του διώχνει με το χέρι την μπάλα. Αντί για πέναλτι και αποβολή, όμως, ο Θανάσης Γιάχος με υπόδειξη του Σταύρου Τριτσώνη, δεν υπέδειξε την παράβαση και οι Αρκάδες έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να κατακτήσουν τον πρώτο τους τίτλο.

 

2013-14

Πλατανιάς – Άρης 2-1

Ο Άρης γνωρίζει μια καταδικαστική για την παραμονή του ήττα στην Κρήτη και ακόμα και σήμερα κανείς δεν ξέρει αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή στην κεφαλιά του Φαΐσκα. Ο βοηθός Γουργιώτης έδειξε σέντρα και οι Θεσσαλονικείς παραλίγο να φύγουν από το γήπεδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. 

 

2015-16

ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-2 (διακοπή)

Ματς Κυπέλλου. Στο 85’ ο Μακ μπαίνει στην περιοχή, ο Καπίνο βγαίνει να προλάβει και ο Μακ πέφτει στο έδαφος. Η φάση «μυρίζει» πέναλτι, ο Ανδρέας Παππάς αποβάλει τον Σλοβάκο για διαμαρτυρία, ωστόσο το VAR θα μπορούσε να διώξει κάθε αμφιβολία που θα ηρεμούσε τα πλήθη και πιθανόν θα είχε αποφευχθεί η μετέπειτα διακοπή του αγώνα.

2016-17

ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 2-1

Ο τελικός του Κυπέλλου στο Βόλο κρίθηκε από μια φάση την οποία ο VAR θα εξέταζε διπλά. Αρχικά θα διαπιστωνόταν πως ο Πέδρο Ενρίκε, που πέτυχε το γκολ του ΠΑΟΚ, ήταν σε αντικανονική θέση όταν έγινε η σέντρα του Λέοβατς και έγινε το 2-1. Το VAR όμως θα εξέταζε και το μαρκάρισμα στον Κρέσπο, όταν ο Ισπανός έκανε τη σέντρα. Ο διαιτητής Κομίνης και ο βοηθός Καλφόγου έχασαν τελείως τη φάση.

 

2017-18

Λαμία – ΑΕΚ 0-1

Ο Ακόστα ανατρέπει τον Λιβάγια στο 80’, αλλά εκτός περιοχής. Ο διαιτητής Βάτσιος δείχνει την άσπρη βούλα, αλλά με το VAR κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ. Η Ένωση θα φύγει τελικά με το τρίποντο από το ουδέτερο γήπεδο της Καλλιθέας σε ένα από τα κρίσιμα διπλά στο δρόμο προς την επιστροφή της στους τίτλους.

2018-19

Λαμία – ΠΑΟΚ 0-1

Λίγο πριν μπει ο VAR στη ζωή μας, ο Βιεϊρίνια κάνει ένα χέρι πιο καθαρό κι από αυτό του Μαραντόνα το 1986, σε σέντρα του Επστάιν, αλλά ο διαιτητής Αλέξανδρος Τσαμούρης μάλλον κοιτούσε αλλού.

Ως βίντεο επιλέξαμε το παρακάτω που συνδυάζει την τέχνη του ποδοσφαίρου με την τέχνη της μουσικής…

 

Όλες οι παραπάνω φάσεις (οι οποίες, επαναλαμβάνουμε είναι απλά ενδεικτικές της σημασίας που έχει πλέον η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο) θα ήταν τόσο ξεκάθαρες με VAR που πολύ δύσκολα θα βλέπαμε οποιονδήποτε διαιτητή να εμμένει στην αρχική του απόφαση, είτε από συναίσθηση του λάθους του, είτε από… τεχνολογικό εξαναγκασμό για να μην εκτεθεί στα μάτια της φίλαθλης κοινής γνώμης.

Υπάρχει, βέβαια, και μία που θα είχε εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον να βλέπαμε τι απόφαση θα έπαιρναν ο Κομίνης και οι συνεργάτες του, αν είχε την ευκαιρία να τη μελετήσουν με καθαρό μυαλό και με τη βοήθεια κάθε δυνατής τηλεοπτικής λήψης.

Μια από τις πιο δύσκολες φάσεις που έκριναν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και που χωρίς VAR έγινε ακόμη δυσκολότερη. Διαφωνείτε;

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News