ΑΕΚ - Παναθηναϊκός - Η ενέδρα στον Μπάκα - Ο Μελισσανίδης και η... Μπριζίτ Μπαρντό

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Η ενέδρα στον Μπάκα για το πέναλτι στον τελικό Κυπέλλου 1995 – Ο Μελισσανίδης και η… Μπριζίτ Μπαρντό. Παναθηναϊκός, ΑΕΚ

Σαν σήμερα πριν από 27 χρόνια ο διαιτητής Φίλιππος Μπάκας έπεφτε θύμα ενέδρας στον Άλιμο, δέκα μέρες μετά τη διαιτησία του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Παναθηναϊκός – ΑΕΚ 1-0

Ο 38χρονος (τότε) Θεσσαλονικιός ρέφερι πλήρωσε ακριβά το πέναλτι που καταλόγισε υπέρ του Κριστόφ Βαζέχα σε μαρκάρισμά του από τον Μιχάλη Βλάχο στο 118ο λεπτό της παράτασης. Χάρις σε αυτό ο Πολωνός έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τον Παναθηναϊκό στο βάθρο του νικητή. Για τον Μπάκα όμως υπήρξε η αρχή των δεινών του…

Αυτά που υπέστη στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες της ΑΕΚ, αμέσως μετά το επίμαχο σφύριγμα, δεν ήταν τίποτα μπροστά σε εκείνο που έπαθε δέκα μέρες μετά στη συμβολή των οδών Λαμίας και Αλίμου στο Άνω Καλαμάκι.

Η αλήθεια είναι ότι την εβδομάδα που ακολούθησε τον επεισοδιακό τελικό είχε δεχθεί απειλητικά μηνύματα αλλά δεν φανταζόταν ότι θα κινδύνευε ακόμη και η ζωή του όταν πέρασε από την Αθήνα καθ΄οδόν για την Καλαμάτα όπου θα σφύριζε τον αγώνα της τοπικής ομάδας με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Αυτός και οι επόπτες του πήραν ένα ταξί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού για να πάνε στο ξενοδοχείο. Απ’ έξω περίμεναν οκτώ άνδρες με μηχανές. Άφησαν το ταξί να απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο και όταν έφτασε στη διασταύρωση Αλίμου-Λαμίας βγήκαν μπροστά του και το ακινητοποίησαν.

Με λοστούς και αλυσίδες

Στη συνέχεια οι μισοί κράτησαν τον οδηγό και τους επόπτες μέσα στο αυτοκίνητο και οι άλλοι μισοί κατέβασαν τον Μπάκα και άρχισαν να τον χτυπούν με λοστούς και αλυσίδες σε όλο το σώμα του. Η επίθεση κράτησε μόλις λίγα λεπτά. Φεύγοντας άφησαν τον διαιτητή αιμόφυρτο στη μέση του δρόμου.

 

Στο ΚΑΤ που διακομίστηκε διαπιστώθηκαν κακώσεις στο σώμα και στο κεφάλι. Δεν θέλησε να μείνει μέσα κι αποχώρησε από το νοσοκομείο με δική του ευθύνη. Ήθελε να επιστρέψει στην ασφάλεια του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη. Πριν πετάξει υπέβαλε μήνυση κατ’ αγνώστων…

Σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα τα “ΝΕΑ” έκανε λόγο για πληρωμένους δολοφόνους. «Με χτυπούσαν και έλεγαν καρ….λη θα πληρώσεις γι’ αυτά που έκανες στην ΑΕΚάρα. Έτσι πληρώνει η Original. Αν είσαι εσύ μια φορά μάγκας, εμείς είμαστε τριάντα».

 

Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Με δήλωσή του στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία κατονόμασε τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως υποκινητή της επίθεσης. Ωστόσο οι διοικητικοί ηγέτες της ΑΕΚ, τόσο ο Γιάννης Καρράς, όσο και ο Μελισσανίδης καταδίκασαν το γεγονός ενώ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο προβοκάτσιας.

Το κόκκινο βρακί και η Μπριζίτ Μπαρντό

Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας φιλοξενήθηκαν σε εκπομπή του ΣΚΑΪ. Εκεί όταν ο Μπάκας ρωτήθηκε ποιον θεωρεί υπεύθυνο για τον ξυλοδαρμό του, είπε: «Ξέρει ο κύριος Μελισσανίδης…». Η αντίδραση του παράγοντα έχει μείνει παροιμοιώδης. «Αυτό που ξέρω εγώ, κύριε Μπάκα, είναι ότι βγαίνετε στα κανάλια με το κόκκινο βρακί και το δείχνετε σαν τη Μπριζίτ Μπαρντό σε όλη την Ελλάδα».

Ο Μπάκας σταμάτησε τη διαιτησία τον επόμενο χρόνο. Σε συνέντευξη που έδωσε το 2009 στην εφημερίδα “Εξέδρα” αποκάλυψε ότι γνώρισε τους δράστες της επίθεσης αλλά όχι μόνο δεν ζήτησε τη διώξη τους αλλά και τον έναν τον βοήθησε κιόλας! « Τα βρήκα και με αυτούς που με είχαν χτυπήσει… Να πάρω τι; Ο ένας ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ. Οι άλλοι, πρεζόνια. Τι να πάρω από αυτούς;.

Όχι μόνο δεν το κυνήγησα, αλλά αυτόν που με χτύπησε, τον βοήθησα κιόλας. Αρκετά αργότερα, μεσολάβησα να πάει ο γιος του σε ομάδα. Όταν ήρθε και με βρήκε, του είπα ‘εσύ ήσουν που με χτύπησες’. Το παραδέχτηκε, αλλά δεν ήθελα να την πληρώσει ο γιος του. Ήταν καλός παίκτης και μίλησα με έναν μάνατζερ για να πάει σε ομάδα. Πήγε, πληρώνεται καλά και έχει και ταλέντο. Τι να έκανα; Αυτοί που έκαναν κακό θα το βρουν από τον Θεό”.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News