Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Χαζεύοντας το «αυτογκόλ του αιώνα» με το… Χρυσό Derby της ΙΟΝ στο χέρι!

Το sportday.gr ξεφυλλίζει αναμνήσεις των ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στη Λεωφόρο από τα 80’s. Μετρημένα στα δάχτυλα, αλλά όλα… ένα κι ένα!

Ένα ντέρμπι, μια «αιώνια» μονομαχία, δεκάδες αναμνήσεις που συνοδεύουν τις αφηγήσεις κάθε γενιάς «πράσινων» και «ερυθρόλευκων» φιλάθλων στην επόμενη που ακολουθεί.
Όσο περίεργο κι αν ακούγεται το θρυλικό «Απόστολος Νικολαΐδης» είχε φιλοξενήσει στα πρώτα είκοσι χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ελάχιστα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, είτε για το πρωτάθλημα, είτε για το κύπελλο. Εφτά, για να είμαστε πιο ακριβείς!

Η μετακόμιση του «τριφυλλιού» στο Ολυμπιακό Στάδιο από τη σεζόν 1984-85 περιορίζει τα ντέρμπι των «αιωνίων» στη Λεωφόρο, για δύο δεκαετίες, σε μονοψήφιο αριθμό: Και καθένα έχει από τουλάχιστον μία δυνατή στιγμή να θυμηθείς…

ΤΑ ΝΤΕΡΜΠΙ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80
13 Ιανουαρίου 1980 Πρωτάθλημα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 2-0
2 Νοεμβρίου 1980 Πρωτάθλημα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1
13 Ιανουαρίου 1982 Κύπελλο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 3-2
31 Ιανουαρίου 1982 Πρωτάθλημα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1
9 Μαρτίου 1983 Κύπελλο Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0
22 Μαϊου 1983 Πρωτάθλημα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-1
8 Ιανουαριου 1984 Πρωτάθλημα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 0-0

13 Ιανουαρίου 1980: Το αποχαιρετιστήριο ρεσιτάλ του «στρατηγού»

Η πρώτη μονομαχία Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο γήπεδο της Λεωφόρου στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, έφερε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του μεγαλύτερου, ίσως, Έλληνα ποδοσφαιριστή που πάτησε ποτέ το χορτάρι του ιστορικού γηπέδου: Του Μίμη Δομάζου. Ο «στρατηγός» είχε μόλις επιστρέψει στην ομάδα που μεγαλούργησε μετά από μια διετία στην ΑΕΚ και λίγες εβδομάδες μετά τον «επαναπατρισμό» του, ηγήθηκε του «τριφυλλιού» στο πρώτο εντός έδρας ντέρμπι κόντρα στους «ερυθρόλευκους» στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η τελευταία του «αιώνια» παράσταση ήταν, κατά πολλούς, και η πλέον συναρπαστική…

2 Νοεμβρίου 1980: Το γκολ που έγινε… αξέχαστη τηλεοπτική διαφήμιση

Όταν ο Βαγγέλης Κουσουλάκης σκόραρε με μακρινό σουτ στη Λεωφόρο, στις 2 Νοεμβρίου του 1980, χαρίζοντας στον Ολυμπιακό ένα σπουδαίο διπλό στην έδρα του «αιωνίου» του αντιπάλου, ενδεχομένως και ο ίδιος να μην πίστευε ότι εκείνο το σουτ θα συνόδευε για χρόνια τις μνήμες χιλιάδων πιτσιρικάδων που θα πήγαιναν στο περίπτερο για να αγοράσουν… σοκολάτα ή γκοφρέτα. Το νικητήριο γκολ του διεθνή Έλληνα μέσου χρησιμοποιήθηκε για να «ντύσει» οπτικά τη διαφήμιση της σοκολάτας «Χρυσό Ντέρμπι» που είχε παράγει η ΙΟΝ στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και έμελλε να εξελιχθεί σε μια από τις πλέον δημοφιλείς διαφημίσεις της εποχής. Πρωταγωνιστούσαν οι ηθοποιοί Γιώργος Πετρόχειλος και Νικήτας Αστρινάκης, ενώ η φωνή που ακουγόταν ανήκει στον κορυφαίο, τότε, ραδιοφωνικό σχολιαστή αγώνων (και εδώ και πολλά χρόνια εκφωνητή του «Γεώργιος Καραϊσκάκης») Στάθη Γαβάκη.

13 Ιανουαρίου 1982: Τα τρία πέναλτι που άναψαν φωτιές!

Η ιστορία των ντέρμπι των δύο «αιώνιων» μονομάχων έχει διαχρονικά… διπλή ανάγνωση, ανάλογα με το χρώμα των σελίδων του βιβλίου που την καταγράφει!
Αν ανατρέξει κανείς στα βιβλία της ιστορίας του Παναθηναϊκού, η 13η Ιανουαρίου 1982 μνημονεύεται ως μια από τις πλέον θρυλικές ανατροπές απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλο.
Αν την αναζητήσει ξεφυλλίζοντας τα βιβλία της ιστορίας του Ολυμπιακού, θα τη βρει κυκλωμένη ως μια από τις πλέον ντροπιαστικές διαιτησίες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται στατιστικά για μια από τις πλέον ιστορικές διαιτησίες που έχουμε δει σε ντέρμπι, καθώς το παιχνίδι ήταν μονό νοκ άουτ για το θεσμό του Κυπέλλου, οι φιλοξενούμενοι είχαν προηγηθεί 0-2 από το 6ο λεπτό, είδαν την τριάδα Δέδε – Ζλατάνου – Βουράκη να ακυρώνει γκολ του Τάσου Μητρόπουλου αμέσως μετά και στην εξέλιξη της αναμέτρησης να καταλογίζει τρία πέναλτι υπέρ του «τριφυλλιού» με το τελευταίο στο 96ο λεπτό να κρίνει και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Θυμηθείτε πως είχε περιγράψει τις στιγμές του επεισοδιακού αγώνα ο Γιάννης Αργυρίου:

31 Ιανουαρίου 1982: Το… αυτογκόλ του αιώνα

Δύο εβδομάδες αργότερα οι δύο «αιώνιοι» έμελλε να συναντηθούν ξανά για το πρωτάθλημα και οι 25.000 θεατές που είχαν κατακλύσει το γήπεδο της Λεωφόρου θα ζούσαν το… κορυφαίο και πιο θεαματικό ίσως αυτογκόλ που έχει επιτευχθεί ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Αν μη τι άλλο ο Σπύρος Λιβαθινός θυμάται ακόμη το ανεπανάληπτο ψαλιδάκι που έχει χαρακτηριστεί δικαιολογημένα ως το «αυτογκόλ του αιώνα»!

9 Μαρτίου 1983: Ο αγώνας κυπέλλου που… δεν θυμάται κανείς!

Η σεζόν 1982-83 ήταν ιδιαίτερη για τους δύο «αιώνιους». Ο Παναθηναϊκός ζούσε έναν αγωνιστικό εφιάλτη έχοντας κατρακυλήσει στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, την ώρα που ο Ολυμπιακός «κάλπαζε» προς την κατάκτηση του τέταρτου διαδοχικού πρωταθλήματος εν μέσω όμως αρκετών τριγμών και με τον Σταύρο Νταϊφά να απομακρύνει μεσούσης της σεζόν τον Αλκέτα Παναγούλια και να επαναφέρει στον Πειραιά το «φιλόσοφο» Κάζιμιρ Γκόρσκι. Η κληρωτίδα έφερε τις δύο ομάδες αντιμέτωπες στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδος, σε διπλές αναμετρήσεις, μόνο που το πρώτο παιχνίδι ουσιαστικά… δεν το θυμάται κανείς εξαιτίας της… θρυλικής ρεβάνς του!
Στην πρώτη αναμέτρηση της Λεωφόρου οι «πράσινοι» είχαν επικρατήσει 1-0 με γκολ του Κώστα Μαυρίδη, ωστόσο η ρεβάνς του Καραϊσκάκη ήταν αυτή που θα έμενε στην ιστορία με ένα εκκωφαντικό 4-0 του Ολυμπιακού και ένα ανεπανάληπτο σόου του Νίκου Αναστόπουλου στην παράταση.

22 Μαΐου 1983: Ο μουστάκιας που… παραίτησε τον Βγενόπουλο!

Μουστάκιας έμελλε να είναι ο πρωταγωνιστής και της δεύτερης «αιώνιας» μονομαχίας εκείνης της σεζόν στο γήπεδο της Λεωφόρου, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Επιστρέφοντας μετά από τέσσερις μήνες στα γήπεδα (καθώς είχε τραυματιστεί στο παιχνίδι του πρώτου γύρου με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη) ο Βιθέντε Εσταβίγιο έμελλε να είναι ο άνθρωπος που έριξε… αλάτι στις πληγές των «πράσινων» που, εκείνη την περίοδο, έμοιαζαν με… καζάνι που βράζει.
Μάλιστα, εκείνη η ήττα από τον Ολυμπιακό δεν είχε εξοργίσει μόνο τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, αλλά και τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του ’80 κατείχε τη θέση του υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων της ΠΑΕ. Μετά το τέλος του αγώνα ο Βγενόπουλος είχε υποβάλλει την παραίτησή του στον «καπετάνιο» εκδίδοντας ανακοίνωση σε βάρος του υπηρεσιακού προπονητή, Κώστα Τσάκου.
«Αισθάνομαι ντροπή. Το ποτήρι ξεχείλισε και αισθάνομαι την ανάγκη να παραιτηθώ διαχωρίζοντας τη θέση μου από τις δηλώσεις του κ. Τσάκου που δήλωσε ότι οι ποδοσφαιριστές είναι ήρωες. Πραγματικοί ήρωες είναι οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού», ήταν ορισμένα από τα λόγια του!

8 Ιανουαρίου 1984: Η… φίμωση του Άλμπερτσεν από τον Αλέφαντο

Η τελευταία και άκρως… εκρηκτική παράσταση των δύο «αιωνίων» στη Λεωφόρο για τον 20ό αιώνα έμεινε στην ιστορία για τις αλήστου μνήμης σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο χορτάρι του «Απόστολος Νικολαϊδης» με πρωταγωνιστές τον Ρόγκερ Άλμπερτσεν και τον Νίκο Αλέφαντο.
Μπορεί ο «Αλέ» να έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πλέον… φωνακλάδες προπονητές των ελληνικών γηπέδων, εκείνο το μεσημέρι όμως… κυνηγούσε τον Νορβηγό μέσο για να τον φιμώσει, καθώς ο Σκανδιναβός ήθελε να πάρει στο κυνήγι τον διαιτητή Λουκίδη που τον είχε αποβάλλει δικαιολογημένα για χτύπημα εκτός φάσης στον Κώστα Ταράση: Απλά… μυθικές στιγμές που ουδόλως απασχόλησαν τους φίλους του Παναθηναϊκού, καθώς στο τέλος της σεζόν είδαν τα «αξέχαστα μωρά» του Γιάτσεκ Γκμοχ να κατακτούν τον τίτλο και να επαναφέρουν το «τριφύλλι» στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος.

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News