Ολυμπιακός vs ΠΑΟΚ: Τα δεδομένα για τον «ερυθρόλευκο» τίτλο ή τη μεγάλη ανατροπή στη Super League

H απώλεια δύο βαθμών από τον Ολυμπιακό στα Γιάννενα, το δικό του πέρασμα από το ΟΑΚΑ και η ευφορία από την πρόκριση στα προημιτελικά, άνοιξε ξανά την όρεξη του ΠΑΟΚ για να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Ο Δικέφαλος του Βορρά απέχει 10 βαθμούς από τον Ολυμπιακό. Πόσο ρεαλιστικό είναι να θεωρούν οι άνθρωποί του και οι φίλοι του ότι μπορούν να καλύψει τη διαφορά;

Στη La Liga η Ρεάλ Μαδρίτης απέχει από τη Σεβίλλη 9 πόντους και από την Μπαρτσελόνα 12, με 9 αγωνιστικές να απομένουν, αλλά όλοι θεωρούν ότι μόνο τα διαδικαστικά απομένουν για να κατακτήσει η Βασίλισσα το πρωτάθλημα.

Στην Ελλάδα σε μια αντίστοιχη κουβέντα όσον αφορά τις ελπίδες του ΠΑΟΚ, κανείς δεν τολμά δημόσια, για ευνόητους λόγους, να μηδενίσει τις πιθανότητες των Θεσσαλονικέων να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Θέση δεν θα πάρουμε ούτε εμείς, όπως δεν παίρνουμε ούτε για τη La Liga, για τον απλούστατο λόγο ότι στον αθλητισμό ποτέ δεν πρέπει να λες «ποτέ»!

Αυτά που θα σας παρουσιάσουμε εδώ είναι τα δεδομένα, τα νούμερα και τους αριθμούς, που μας εξηγούν τι χρειάζεται ο ΠΑΟΚ για να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή ή ο Ολυμπιακός για να κατακτήσει τον 47ο τίτλο. Φυσικά, υπάρχουν και οι απρόβλεπτοι παράγοντες (τραματισμοί, τιμωρίες), οι οποίοι, όμως, δεν μπορούν να ληφθούν ως δεδομένα.

Η ανάλυση των δεδομένων στη μάχη Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ

Δεδομένο 1ο: Απομένουν 8 αγώνες για να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, δηλαδή στο τραπέζι υπάρχουν 24 διαθέσιμοι βαθμοί. Κάθε αγωνιστική που περνά θα αφαιρούνται 3.

Δεδομένο 2ο: Η διαφορά Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ είναι 10 πόντοι, αρκετά μεγάλη.

Δεδομένο 3ο: Στην περίπτωση που ο ΠΑΟΚ πετύχει το 8 στα 8, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κάνει το λιγότερο 3 ήττες και 1 ισοπαλία ή 2 ήττες και 2 ισοπαλίες ή 1 ήττα και 4 ισοπαλίες ή 5 ισοπαλίες για να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.

Δεδομένο 4ο: Οι δύο ομάδες πρόκειται να αναμετρηθούν δύο φορές, επομένως ο ΠΑΟΚ θεωρητικά μπορεί να καλύψει με δύο νίκες τους 6 από τους 10 πόντους της διαφοράς. Αυτό το δεδομένο είναι το πλέον σημαντικό.

Δεδομένο 5ο: Ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην Τούμπα για την 4η αγωνιστική, αλλά το ματς θα αναβληθεί έπειτα από αίτημα του ΠΑΟΚ. Στο «Καραϊσκάκης» οι δύο ομάδες θα αναμετρηθούν την προτελευταία αγωνιστική. Αν ο ΠΑΟΚ προχωρήσει στο Conference, πάντως, τότε ενδέχεται να αναβληθούν κι άλλα παιχνίδια του και να γίνει το πρόγραμμα άνω-κάτω. 

Δεδομένο 6ο: Ακόμα κι αν ο Ολυμπιακός γνωρίσει την ήττα και στα δύο παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ, με 5 νίκες στα 6 υπόλοιπα ματς θα αναδειχτεί πρωταθλητής.

Δεδομένο 7ο: Όπως έχει η βαθμολογία αυτή τη στιγμή και γνωρίζοντας ότι και η 4η θέση θα δώσει ευρωπαϊκό εισιτήριο (στην περίπτωση που η Λαμία δεν κατακτήσει το Κύπελλο), όλες οι ομάδες έχουν κίνητρο για τη νίκη τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια τους. Αυτό είναι ένα δεδομένο που, θεωρητικά, λειτουργεί υπέρ της ομάδας που κυνηγά, δηλαδή του ΠΑΟΚ.

Δεδομένο 8ο: Κάθε αγωνιστική που θα περνά και η διαφορά δεν θα μειώνεται θα λειτουργεί ανασταλτικά στις φιλοδοξίες του ΠΑΟΚ και ευεργετικά για τον Ολυμπιακό.

Δεδομένο 9ο: Και οι δύο συνεχίζουν στο Κύπελλο, όπως και ο Παναθηναϊκός. Μάλιστα Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν κληρωθεί αντίπαλοι στα ημιτελικά, επομένως θα αναμετρηθούν άλλες δύο φορές, αλλά οι ημερομηνίες παραμένουν άγνωστες. Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει και στον Conference. Περισσότερα ματς, μεγαλύτερη κούραση για τους «μελανόλευκους».

Δεδομένο 10ο: Το άμεσο πρόγραμμα του ΠΑΟΚ δεν τον ευνοεί. Έχει να δώσει δύο εκτός έδρας ματς με τον Παναθηναϊκό και το μεγάλο του αντίπαλο στη Θεσσαλονίκη, τον Άρη. Την ίδια ώρα και τον Ολυμπιακό περιμένουν δύσκολα παιχνίδια: με την ΑΕΚ εντός και τον Παναθηναϊκό εκτός. Αυτό το πρώτο με την ΑΕΚ για την 3η αγωνιστική τον playoffs είναι πολύ κομβικό, αφού ο Ολυμπιακός βρίσκει την Ένωση σε «σύγχυση» κι αν δεν κερδίσει, θα δώσει ακόμα περισσότερο θάρρος στον ΠΑΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα φανεί ευάλωτος και στις υπόλοιπες ομάδες.

Δεδομένο 11ο: Με τη λογική του στοιχήματος, δηλαδή τη φόρμα των ομάδων, στα 6 τελευταία ματς ανεξαρτήτου διοργάνωσης, ο Ολυμπιακός μετρά 3 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει σημειώσει 5 νίκες και 1 ισοπαλία. Στα μεταξύ τους ματς, ο Ολυμπιακός ήταν καλύτερος και κέρδισε στο Φάληρο με 2-1, αλλά και πιο κυνικός στην Τούμπα και απέσπασε ισοπαλία, 1-1.

Το momentum είναι υπέρ του ΠΑΟΚ, αλλά η διαφορά των 10 πόντων είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», σαφώς, κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους και μπορούν να διαλύσουν κάθε αμφιβολία, αν στα παιχνίδια που ακολουθούν στο άμεσο μέλλον, κερδίσουν στην έδρα τους την ΑΕΚ και τον ΠΑΣ και δεν χάσουν στη «Λεωφόρο». 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News