Ολυμπιακός: Όταν ο Μαρινάκης... γκρέμισε για πρώτη φορά το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ολυμπιακός: Όταν ο Μαρινάκης… γκρέμισε για πρώτη φορά το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με την πανάκριβη μεταγραφή του Άλμπερτ Ριέρα από τη Λίβερπουλ

Ο Άλμπερτ Ριέρα κλείνει τα 40 του χρόνια και ο Σπύρος Γρομητσάρης θυμάται το στόρι της πρώτης «βόμβας» του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι (2010) της νέας εποχής του Ολυμπιακού

Ήταν καλοκαίρι του 2010, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μόλις είχε αναλάβει τον Ολυμπιακό που γύριζε σελίδα μετά την εποχή του Σωκράτη Κόκκαλη. Οι ερυθρόλευκοι είχαν αρχίσει να δικτυώνονται με την ποδοσφαιρική ελίτ κι αυτό αφορούσε και συλλόγους όπως η Λίβερπουλ αλλά και κορυφαίους μάνατζερ. Οι πληροφορίες που είχαν φτάσει στα αυτιά τους ήταν ότι οι reds δεν είναι αρνητικοί στην πώληση του Άλμπερτ Ριέρα.

Ποσά που… ξέφευγαν

Μια μεταγραφή που είχε κάνει… κρότο και σ’ εκείνους όταν αποκτήθηκε το 2008 από την Εσπανιόλ έναντι 9,8 εκατ.ευρώ. Όμως ο αριστεροπόδαρος Ισπανός μπακ χαφ δεν προσαρμόστηκε ποτέ στο αγγλικό στυλ παιχνιδιού αποδίδοντας κάτω από τον πήχη των προσδοκιών. Ακόμα κι έτσι πάντως, η προσπάθεια μεταγραφής ήταν κάτι παραπάνω από δύσκολη αφού τα ποσά ξέφευγαν.

Οι πρώτες κουβέντες έδειχναν no deal

Στις πρώτες κουβέντες του τότε αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και σημερινού στελέχους της Νότιγχαμ Φόρεστ, Σωκράτη Κομινάκη, κατάλαβαν άπαντες στο μεγάλο λιμάνι ότι κάθε φορά που κάθονταν στο τραπέζι έστω και για να… συζητήσουν το ενδεχόμενο μεταγραφής του Ριέρα… ξέφευγαν ευρώ από τις τσέπες τους. Ο ατζέντης του ποδοσφαιριστή, Άνχελ Καστέλ, είχε αξιώσεις για τα πάντα. Για πριμ υπογραφής 500 χιλ.ευρώ! Για το ετήσιο συμβόλαιο για το οποίο αρχικά ο Ολυμπιακός πρόσφερε 1,6 εκατ. καθαρά ενώ η απαίτηση του μάνατζερ ήταν για 2,5 εκατ.καθαρά συν σημαντικά μπόνους συμμετοχών και επίτευξης στόχων. Και φυσικά υπήρχε και η Λίβερπουλ που ήθελε 4 εκατ.ευρώ με τις υπογραφές και άλλα 2 εκατ.ευρώ εφόσον ο Ολυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα έχοντας στο ρόστερ του τον Ριέρα.

Όταν πήγε στη διαπραγμάτευση ο Μαρινάκης…

Υπήρχαν στιγμές που έδειχναν η μεταγραφή να… ναυαγεί. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ωστόσο ήθελε πολύ να κάνει αυτή την εντυπωσιακή κίνηση στο ξεκίνημα της θητείας του στο μεγάλο λιμάνι. Και όταν συμμετείχε κι εκείνος στις συζητήσεις με Λίβερπουλ και παίκτη, τα πάντα τελείωσαν θετικά. Δόθηκε το πριμ υπογραφής 500 χιλ.ευρώ. Τα καθαρά χρήματα του Ριέρα μαζί με τα μπόνους για τριετές συμβόλαιο ήταν 2,7 εκατ. καθαρά (περίπου άλλα 3 εκατ. η εφορία) ενώ και η Λίβερπουλ πήρε το 4+2 εκατ.ευρώ που αξίωνε.

Ο… σεισμός στο αεροδρόμιο και η δίψα για τη νέα εποχή που ξημέρωνε

Ήταν 22 Ιουλίου όταν ο Άλμπερτ Ριέρα έφτανε στην Ελλάδα. Αν και κατακαλόκαιρο, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχαν μαζευτεί πάνω από 2.000 οπαδοί του Ολυμπιακού να τον υποδεχθούν με καπνογόνα και συνθήματα. Μάλιστα, παρά την καθυστέρηση 45 λεπτών σ’ εκείνη την πτήση, κανείς δεν πτοήθηκε να φύγει. Οταν έκανε την εμφάνισή του ο παίκτης γνώρισε αποθέωση. Μαζί ήταν και η σύζυγός του που απαθανάτιζε τις στιγμές με το κινητό της. Αμέσως επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο της ΠΑΕ Ολυμπιακός που τους περίμενε και χρειάστηκε αρκετή ώρα να πέρασουν μέσα από το πλήθος μέχρι να φύγουν για το ξενοδοχείο.

Ήλπιζαν να γίνει ηγέτης

Τότε ο Άλμπερτ ήταν 28 ετών, άπαντες ήταν βέβαιοι πως όντας στην καλύτερη ηλικία θα μπορούσε να ηγηθεί του Ολυμπιακού σ’ αυτή τη νέα εποχή. Όμως ο παίκτης ούτε στην Ελλάδα κατάφερε να κάνει τη διαφορά και μόλις 13 μήνες μετά ήρθε η Γαλατασαράι να απαλλάξει τους ερυθρόλευκους από το βαρύ συμβόλαιο του Ισπανού που ούτε με τον Ερνέστο Βαλβέρδε (τον οποίο είχε ήδη επαναφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης στον ερυθρόλευκο πάγκο και ο προπονητής είχε συνεργαστεί εξαιρετικά με τον Ριέρα στην Εσπανιόλ) μπόρεσε να γίνει αυτό που όλοι ήλπιζαν.

Η πρώτη εμφάνιση στο Φάληρο

Η πρώτη εμφάνιση του Ριέρα μπροστά στο «ερυθρόλευκο» έγινε σε φιλικό με τη Ρόμα στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 13/8/2010 που έληξε με το εντυπωσιακό 5-1 και στο οποίο ο παίκτης αγωνίστηκε για 58 λεπτά. Όμως το επίσημο ντεμπούτο του συνδυάστηκε με ήττα (2-1) στη Θεσσαλονίκη από τον Ηρακλή στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Οι καλές του εμφανίσεις ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και η πρόταση 3 εκατ.ευρώ της Γαλατά αρχές Σεπτέμβρη του 2011 ήταν η καλύτερη λύση. Ο Ολυμπιακός δεν το πολυσκέφτηκε, είπε το ναι και ο Ριέρα έφυγε για τη Γαλατά όπου έμεινε 3 χρόνια και αφού πέρασε και από Γουότφορντ, Ουντινέζε, Μαγιόρκα, Ζάβρτς και Κόπερ, αποσύρθηκε το καλοκαίρι του 2016 ως παίκτης της τελευταίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ο Τσιμίκας «νίκησε» τον Κούτρη και εκτόξευσε την καριέρα του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News