Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Ο Καπετάνιος στον πάγκο, η χαμένη χαίτη του Τσιαντάκη και η ιδιοφυΐα του Όσιμ

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Ο Καπετάνιος στον πάγκο, η χαμένη χαίτη του Τσιαντάκη και η ιδιοφυΐα του Όσιμ. Ο τελικός κυπέλλου Ελλάδος του 1993

Έμεινε στην ιστορία ως ο τελικός του Ίβιτσα Όσιμ, του Βαζέχα και των… κουρεμένων παικτών του Ολυμπιακού. Σαν σήμερα, στις 12 Μαΐου του 1993, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο κόντρα στους «ερυθρόλευκους», χάρη στο γκολ του Κριστόφ Βαζέχα. 

Οι «πράσινοι» έφτασαν ως εκεί έχοντας αποκλείσει τον Αθηναϊκό στα ημιτελικά με 4-1 και 1-1 στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια. Η ομάδα του Λιούπκο Πέτροβιτς, χρειάστηκε τα λεπτά της παράτασης προκειμένου να υπερπηδήσει το εμπόδιο της πανίσχυρης τότε ΑΕΚ (1-0 στο παλιό «Γ. Καραϊσκάκης» και 3-2 στο ΟΑΚΑ), που υπό τις οδηγίες του Ντούσαν Μπάγεβιτς κατακτούσε το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη φορά, πριν έρθει και αυτό της επόμενης σεζόν. 

Οι παίκτες του Ολυμπιακού κατέβηκαν στον αγώνα κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο, έχοντας… κοντοκουρευτεί, για το γούρι. Ακόμα και οι πιο χαρακτηριστικές κόμες ποδοσφαιριστών όπως του Νίκου Τσιαντάκη, του συγχωρεμένου Γιωργου Μητσιμπόνα και του Ντανιέλ Μπατίστα, θυσιάστηκαν στο βωμό της θεάς Τύχης. Στο μυαλό τους δεν υπήρχε άλλη σκέψη από το να υπερασπιστούν τον τίτλο τους, που είχαν κατακτήσει την περασμένη χρονιά κόντρα στον ΠΑΟΚ. Τότε ήταν και η δεύτερη και τελευταία φορά που ο τελικός περιελάμβανε διπλά ματς. Μία ισοπαλία μέσα στην Τούμπα (1-1) και νίκη με 2-0 στο Φάληρο, ανέδειξαν τους Πειραιώτες Κυπελλούχους Ελλάδας για το 1992. 

Ο Κριστόφ Βαζέχα, 13 λεπτά μετά τη σέντρα του 51ου τελικού Κυπέλλου στη χώρα μας, άνοιξε το σκορ με κεφαλιά «ψαράκι», παίρνοντας το… ριμπάουντ μετά από εκτέλεση φάουλ του Σπύρου Μαραγκού, που τράνταξε το δοκάρι του Ηλία Ταληκριάδη. 

Η κίνηση ματ του Ίβιτσα Όσιμ

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα στο sportday.gr ο στενός συνεργάτης του αήμνηστου Βόσνιου τεχνικού του «τριφυλλιού», Δημήτρης Παναγιωτάκης, καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα και την ανάδειξη του κυπελλούχου, έπαιξε η έμπνευση να χρησιμοποιήσει τον στόπερ Μαρίνο Ουζουνίδη ως αμυντικό χαφ.

«Ο Μπορέλι έλειπε στην Αργεντινή για δικούς του λόγους και δεν ακολούθησε στην προετοιμασία στην αρχή της σεζόν. Τότε υπήρχε ο περιορισμός των τριών ξένων. Στην ουσία, απουσία του Μπορέλι, ο Όσιμ έπαιζε με έναν, τον Βαζέχα, γιατί ο Βάντσικ ήταν τερματοφύλακας. Πριν, είχε φέρει ο Κόκκαλης στον Ολυμπιακό, την γνωστή τριάδα των Σοβιετικών, Προτασόφ, Λιτόφτσενκο και Σάβιτσεφ. Ο Μπορέλι, επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη Σεπτέμβρη και είχε κάνει μία μίνι προετοιμασία για να καλύψει το χαμένο χρόνο. Παθαίνει θλάση σε ένα άθλιο γήπεδο στον αγώνα με την Δόξα Δράμας κι έμεινε πάλι εκτός ομάδας. Άρχισε προς το τέλος της σεζόν πριν τον τελικό του Κυπέλλου να επανέρχεται σιγά σιγά. Τότε του λέει ο «Καπετάνιος» εμμέσως πλην σαφώς ότι θα πρέπει να τον ξεκινήσει στο παιχνίδι. Ο Όσιμ του απάντησε ότι «θα δούμε για τον Μπορέλι, αλλά το Κύπελλο μπορούμε να το πάρουμε». Προπονητής του Ολυμπιακού τότε, ήταν ο Λιόυπκο Πέτροβιτς, τον οποίο γνώριζε πολύ καλά από όταν ήταν στον Ερυθρό Αστέρα κι εκείνος στην Παρτίζαν. Μάλιστα ο Όσιμ του πήρε το Κύπελλο και δεν έκανε νταμπλ ο Αστέρας.

Το βράδυ λοιπόν που συζητούσαμε, με ρώτησε τη γνώμη μου γιατί σκεφτόταν να βάλει τον Ουζουνίδη ως δεύτερο αμυντικό χαφ, με τη λογική ότι ο Πέτροβιτς θα έκανε τα πλάνα του έτσι ώστε να περιορίσει τον Μπορέλι, που θα πίστευε ότι θα παίξει ως το βασικό μας δεκάρι, με στόχο να μας πάρει το κέντρο. Από τη στιγμή που ήταν πιο επιθετικογενής ο Μπορέλι, ο Λιούπκο θα έβγαζε αυτό που λέμε, παίκτη παραπάνω στα χαφ. Εγώ του είπα ότι αν και στόπερ, ο Μαρίνος στην Ξάνθη έπαιζε πολλές φορές ως αμυντικό χαφ σε ειδικές περιπτώσεις. Ήξερε και να παίζει με τη μπάλα στα πόδια, δεν ήταν απλά ένας σκληροτράχηλος αμυντικός. Επιπλέον δεν μπορούσε να σπάσει το αμυντικό μας δίδυμο. Έτσι θα τους αιφνιδιάζαμε και δύσκολα θα αντιδρούσαν αν βάζαμε πρώτοι γκολ. Όπως κι έγινε. Ο Βαζέχα έβαλε το γκολ και πήραμε το Κύπελλο. Χάρη στην οξυδέρκεια του Όσιμ, πήραμε το κέντρο και το τρόπαιο». 

Ο Νικάκης… κατέβασε τον Βαρδινογιάννη στον πάγκο του Παναθηναϊκού

Λίγο πριν την εκπνοή του πρώτου μέρους και συγκεκριμένα στο 44′, ο Κριστόφ Βαζέχα βρήκε ξανά δίχτυα, αφού έγινε αποδέκτης της μπάλας μετά από την απόκρουση του Ταληκριάδη σε σουτ του Κώστα Αντωνίου, αλλά ο επόπτης Βασίλης Νικάκης ακύρωσε το γκολ, υποδεικνύοντας σε θέση οφσάιντ τον Γιώργο Γεωργιάδη του Χαραλάμπους, που επηρέαζε τη φάση, σύμφωνα με τον κανονισμό. Ακολούθησαν έντονα παράπονα από τους ανθρώπους και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού και έπεσαν αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τον τότε πρόεδρο του «τριφυλλιού», Γιώργο Βαρδινογιάννη να κατέβει από τα επίσημα και να στέκεται μπροστά στον πάγκο της ομάδας του, προκειμένου να κατευνάσει την ένταση. 

Ο Ολυμπιακός για μερικά λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο αγωνίστηκε με παίκτη λιγότερο, καθώς ο διαιτητής Μπίκας απέβαλλε τον Κούλη Καραταΐδη, όταν σε μια αντεπίθεση του Παναθηναϊκού, ο Λουής Χριστοδούλου έβγαλε μακρινή μπαλιά στον Κριστόφ Βαζέχα και ο αμυντικός των «ερυθρόλευκων» τον ανέτρεψε, πριν μπει στην περιοχή του Ηλία Ταληκριάδη, όντας ο τελευταίος παίκτης. 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Οσιμ): Βάντσικ, Αποστολάκης, Καλιτζάκης, Χριστοδούλου, Καπουράνης, Μαυρίδης, Ουζουνίδης, Αντωνίου, Βαζέχα (90΄Φραντσέσκος), Γεωργιάδης ΓΧ (89΄Δώνης), Μαραγκός.

Ολυμπιακός (Πέτροβιτς): Ταληκριάδης, Παχατουρίδης, Καραταϊδης, Μητσιμπόνας, Μαυρομάτης, Τσαλουχίδης, Λιτόφτσενκο (77΄Καραπιάλης), Τσιαντάκης, Προτάσοφ, Μπατίστα, Σαββίδης (73΄Βαϊτσης). 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News