Αφιέρωμα: Ο θάνατος σου, η ζωή μου - Τα μπαράζ του επαγγελματικού ποδόσφαιρου ποτισμένα με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα

Αφιέρωμα: Ο θάνατος σου, η ζωή μου – Τα μπαράζ του επαγγελματικού ποδόσφαιρου ποτισμένα με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα | Super League

Αίμα, δάκρυα, ιδρώτας, διαμαρτυρίες και πανηγύρια στο χορτάρι. Αυτή είναι η ανατομία των αγώνων διαβάθμισης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Των μπαράζ, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε. Μια ολάκερη χρονιά, εκατομμύρια, καριέρες και συμβόλαια παίζονται κορώνα-γράμματα σε ένα, δύο ή και περισσότερα ματς.

Η διαδικασία εφαρμοζόταν και πριν από την περίοδο 1979-80. Με την καθιέρωση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, όμως, τα συμφέροντα έγιναν μεγαλύτερα, οι μάχες πιο σφοδρές και οι ψίθυροι για σκιές όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα πιο έντονοι.

Ας ξεφυλλίσουμε το βιβλίο των αναμνήσεων, λίγο πριν γραφτεί μια νέα σελίδα στην ταραχώδια ιστορία των μπαράζ με την αναμέτρηση της Λαμίας με τη Βέροια.

1979-80: Η μάχη του τίτλου και το ανούσιο μπαράζ για το UEFA

Το πρώτο ή καλύτερα τα πρώτα μπαράζ έλαβαν χώρα με το «καλημέρα» στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Και τι αγώνες! Στο κατάμεστο από τους φίλους των δύο ομάδων Εθνικό στάδιο του Βόλου κρίθηκε ο τίτλος ανάμεσα στους ισόβαθμους Ολυμπιακό και Άρη. Και οι δύο είχαν ολοκληρώσει τη σεζόν με 47 πόντους.

Στο πρώτο ημίχρονο ο Άρης, ήταν καλύτερος, αλλά με τέρματα των Κουσουλάκη (κορυφαίος του αγώνα, μαζί με τον Αρβανίτη) και Αλστρομ στο ξεκίνημα της επανάληψης, οι Πειραιώτες κατέκτησαν τον τίτλο.

Για την τρίτη θέση που οδηγούσε στο Κύπελλο UEFA, ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΑΕΚ με 1-0 στο στάδιο Καραϊσκάκη, με γκολ του Όρε στο 60’. Η Ένωση θα έμενε ούτως ή άλλως εκτός Ευρώπης, αφού είχε τιμωρηθεί από την UEFA για επεισόδια στο παιχνίδι με τη ρουμάνικη Άρτζες Πιτέστι, αλλά με νίκη θα τελείωνε με την ποινή της. Ακούστηκε τότε ότι ο Παναθηναϊκός είχε προτείνει σε ανεπίσημες συζητήσεις να βρεθεί ένας τρόπος να μην  γίνει ο αγώνας, αλλά παράλλληλα να «σβήσει» η ΑΕΚ την τιμωρία.

1980-81: Άνοδος για τη Ρόδο δια πυρός και σιδήρου

Αυτή τη φορά μπαράζ έγινε για τον όμιλο του Νότου της Β’ Εθνικής για την άνοδο στην Α’. Στο κατάμεστο «Γεντί Κουλέ» στο Ηράκλειο αναμετρήθηκαν το Αιγάλεω και η Ρόδος. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σίτι είχε ζητήσει να γίνει ματς στην Ιταλία αναλαμβάνοντας την κάλυψη των εξόδων.

Οι δύο ομάδες είχαν ανοιχτούς λογαριασμούς από το ματς της κανονικής περιόδου στο Αιγάλεω, όταν η Ρόδος ηττήθηκε με 3-2, αν και είχε προηγηθεί με 2-0. Τα ελάφια είχαν πολλά παράπονα από τη διαιτησία και τη συμπεριφορά των γηπεδούχων, γι’ αυτό και στο μπαράζ δεν έλειψαν τα επεισόδια μεταξύ των αποστολών πριν από την έναρξη του ματς.

Οι Ροδίτες ήταν περισσότεροι στις εξέδρες και είχαν την υποστήριξη και των ντόπιων. Η διαιτησία στο μπαράζ πάντως, από την τριάδα Βασσάρα, Ζλατάνου, Βουράκη ήταν άψογη.

Η Ρόδος νίκησε με 1-0 με τέρμα με το τακουνάκι του Παπαοικονόμου στο πρώτο λεπτό του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης.

1981-82: Δεύτερος τίτλος για τον Ολυμπιακό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός τερμάτισαν έχοντας από 50 πόντους. Για να κατανοήσετε καλύτερα το επίπεδο του πρωταθλήματος, οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν μόνο στα 18 από τα 34 ματς της περιόδου και οι «πράσινοι» στα 19. Μάλιστα, ο Ολυμπιακός έπειτα από 11 αγωνιστικές είχε μόνο 3 νίκες, αλλά αντεπιτέθηκε στο β’ γύρο!

Η ισοβαθμία οδήγησε σε μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή και πάλι στο Βόλο. Πριν γίνει ο αγώνας όλοι ασχολούνταν με την ελληνοποίηση του Χουάν Ραμόν Ρότσα ή… Μπουμπλής. Μάλιστα, το Τριφύλλι είχε απειλήσει ότι δεν θα κατέβαινε στον αγώνα, αν δεν δικαιωνόταν.

Ένα γρήγορο γκολ του Εσταβίλιο έβαλε μπροστά στον Ολυμπιακό και ένα δεύτερο του Αναστόπουλου στο 69’ έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην ομάδα του Αλκέτα Παναγούλια. Ο Ζιάκος μείωσε απλά στο 82’ και ο Ολυμπιακός βγήκε για δεύτερη φορά νικητής από τα μπαράζ.

1982-83: Ο Πανιώνιος σώθηκε στο… παρά πέντε

Την αμέσως επόμενη χρονιά μπαράζ χρειάστηκε για να αποφασιστεί η ομάδα που θα κέρδιζε την παραμονή της στο νέο πρωτάθλημα των μειωμένων (16) ομάδων. Ο Πανιώνιος και ο νεοφώτιστος Μακεδονικός μάζεψαν από 29 πόντους. Ο ιστορικός κινδύνευε για πρώτη φορά να πέσει κατηγορία, αλλά την τελευταία αγωνιστική νίκησε τον Άρη και ο Μακεδονικός έχασε στη Λάρισα, που διεκδικούσε (και κατέκτησε) τη δεύτερη θέση. Ο αγώνας αποφασίστηκε να γίνει – πού αλλού; – στο Βόλο.

Έπειτα από ένα πρώτο ημίχρονο με ένα δοκάρι για κάθε ομάδα, ο Καραμίχαλος άνοιξε το σκορ για την ομάδα της Νεάπολης με το που βγήκαν οι ομάδες από τα αποδυτήρια. Στους πανηγυρισμούς, όμως, αποβλήθηκε ο Ρήγας για άσεμνη χειρονομία και ο Μακεδονικός έμεινε με δέκα παίκτες.

Με δύο «κολλητά» γκολ του Λαζάρου και του Σαραβάκου ο Πανιώνιος ανέτρεψε το σκορ και είχε και δύο δοκάρια, για να ισοφαρίσει ανέλπιστα ο Γιαννακούλας στο 83’. Το ματς όδευσε στην παράταση, αλλά ο μεγάλος «μικρός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Δημήτρης Σαραβάκος «χτύπησε» στο 85’ με διαγώνιο σουτ και έσωσε τους Νεοσμυρνιώτες.

Τα επεισόδια δεν έλειψαν με άγριες συμπλοκές και ζημιές. Ο Πανιώνιος ισχυρίστηκε ότι τους φίλους του Μακεδονικού είχαν ενισχύσει οπαδοί του ΠΑΟΚ.

1983-84: Ο Σαραβάκος ξανά σωτήρας

Την αμέσως επόμενη χρονιά ο Πανιώνιος βρέθηκε και πάλι να παλεύει για τη σωτηρία του σε μπαράζ, αυτήν τη φορά απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα, που επίσης δεν είχε πέσει ποτέ από την Α’ Εθνική, από τη στιγμή που προβιβάστηκε. Το φινάλε του πρωταθλήματος ήταν συναρπαστικό με έξι ομάδες να τις χωρίζει ένας βαθμός!

Ο κρίσιμος αγώνας στο Αλκαζάρ. Το γήπεδο ήταν ασφυκτικά γεμάτο και το ματς κακό ποιοτικά. Στα πρώτα 90 λεπτά καμία ομάδα δεν σκόραρε. Λίγο πριν λήξει το πρώτο ημίχρονο της παράτασης, ο Σαραβάκος ανέλαβε και πάλι να οδηγήσει την ομάδα του στη σωτηρία. Ένα δεύτερο γκολ από τον Σοφιανό προς τη λήξη του αγώνα σφράγισε τη δεύτερη νίκη του Πανιωνίου σε μπαράζ με προπονητή και πάλι τον Στάθη Χάιτα.

Στην πόλη των Ιωαννίνων κυκλοφόρησαν έντονα φήμες για εσκεμμένη μειωμένη απόδοση κάποιων παικτών, αλλά τίποτα δεν αποδείχτηκε.

Αυτή ήταν η τελευταία χρονιά που ο Σαραβάκος φόρεσε τα κυανέρυθρα. Επίσης από την επόμενη σεζόν εφαρμόστηκε το κριτήριο της διαφοράς τερμάτων για να «σπάει» η ισοβαθμία.

1985-86: Το μπαράζ-παρωδία

Το κριτήριο για τις ισοβαθμίες ήταν, πλέον, τα μεταξύ των ομάδων αποτελέσματα. Για τη σωτηρία πέντε συγκέντρωσαν από 24 πόντους και την… πλήρεσε ο Πανσερραϊκός.

Για την 5η θέση, που δεν οδηγούσε πουθενά (!), ο Πανιώνιος ευνοήθηκε από την κλήρωση (!!), αλλά τελικά κατατάχθηκε έκτος, γιατί ο Ολυμπιακός κέρδισε την έξοδό στο Κύπελλο Κυπελλούχων, αν και έχασε στον τελικό από τον Παναθηναϊκό με 4-0!!!

Η κορύφωση της παρωδίας ήρθε στο μπαράζ για την 3η θέση και την έξοδο στο Κύπελλο UEFA. Θα έπαιζαν η ΑΕΚ, από την οποία είχαν αφαιρεθεί 3 πόντοι για υπόθεση δωροδοκίας στο ματς με τον Πανσερραϊκό, αλλά η ποινή θα ίσχυε την επόμενη χρονιά! Παράλληλα, εκκρεμούσε η υπόθεση ντόπινγκ του Ίσις του ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση, και στο γηραιό θεώρησαν ότι έπρεπε να τιμωρηθούν ΟΦΗ και ΑΕΚ και να τερματίσουν αυτοί στη δεύτερη θέση.

Το ματς ορίστηκε στο Βόλο στις 23 Ιουνίου. Ο Ηρακλής δεν ήθελε να αγωνιστεί, αλλά για να μη μηδενιστεί, εμφανίστηκε στο τερέν με εννέα παίκτες. Η δικαιολογία ήταν ότι όλοι οι υπόλοιποι είχαν φύγει για διακοπές! Στο 10ο λεπτό εμφανίστηκε στο γήπεδο ο Ζίφκας, ο οποίος αποβλήθηκε στο 26’ μαζί με τον Πια της ΑΕΚ.

Στο 45’ ο Καραΐσκος αντικρύζει δεύτερη κίτρινη κάρτα και ο γηραιός μένει με οχτώ. Στο 47’ ο Σαντεξής τραυματίζει άσχημα τον Πατίκα και αποβάλλεται, ενώ στο 53’ ο Αδάμου πέφτει τραυματίας στο χορτάρι και ο γιατρός του Ηρακλή διέγνωσε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει. Ο γηραιός έμεινε με έξι παίκτες! Ο διαιτητής Τριανταφύλλου διέκοψε το ματς, κι ενώ δεν είχε σημειωθεί γκολ (!). Έτσι, η ΑΕΚ κέρδισε την έξοδό της στο Κύπελλο UEFA.

1988-89: Αναδιάρθρωση με φόντο τις εκλογές

Εν μέσω μια ταραχώδους προεκλογικής περιόδου για τη χώρα αποφασίστηκε αναδιάρθρωση των κατηγοριών μεσούσης της περιόδου (18 ομάδες από 16).

Διεξήχθη ένα απίστευτο μπαράζ, ουσιαστικά μίνι-πρωτάθλημα, με τη συμμετοχή έξι ομάδων. Συμμετείχαν οι τρεις τελευταίες της Α’ Εθνικής και ισάριθμες από τη Β’ (η 4η, 5η και 6η της κατάταξης).

Τα ματς έγιναν κατακαλόκαιρο σε ουδέτερα γήπεδα. Όλοι έπαιξαν εναντίον όλων και ο Εθνικός χάρη στη νίκη του επί του ΠΑΣ με 1-0 με γκολ του Μπατίστα (ο Λάκης Παπαϊωάννου είχε χάσει πέναλτι για τους Γιαννιώτες) και η Καλαμαριά σώθηκαν.

Ο Διαγόρας υποβιβάστηκε, ενώ Γιάννινα, Κόρινθος και Βέροια παρέμειναν στη Β’ Εθνική.

Μπαράζ έγινε και για την 5η θέση που οδηγούσε στο Βαλκανικό Κύπελλο. Ο ΟΦΗ νίκησε τη Λάρισα με 3-1, αλλά το τουρνουά δεν έγινε την επόμενη περίοδο, λόγω της επανάστασης στη Ρουμανία που έριξε το καθεστώς Τσαουσέσκου.

1999-2000: Η κατάληψη της Νέας Φιλαδέλφειας από τους Γαννιώτες

Επιστροφή στα μπαράζ ανόδου με τρεις ομάδες να διεκδικούν ένα εισιτήριο, το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το δεύτερο Αιγάλεω τερμάτιζε τουλάχιστον πέντε πόντους μπροστά από τον τρίτο ΠΑΣ, ο οποίος με τη σειρά του δεν ξεπέρασε τον τέταρτο Πανσερραϊκό με διαφορά μεγαλύτερη των πέντε βαθμών!

Ξεκίνημα στη Νίκαια με το 2-2 του Αιγάλεω με τους Σερραίους, τους οποίους ο ΠΑΣ νίκησε αργότερα με 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Έτσι, η άνοδος κρίθηκε στο ματς Αιγάλεω – ΠΑΣ στο γήπεδο της ΑΕΚ. Περίπου 10.000 Γιαννιώτες είδαν την ομάδα τους να δέχεται γκολ από τον Πέτρου στο 72’, να μένει με δέκα στο 89’ με αποβολή του Σεντεμέντε και τον Ράντο να σώζει το 2-0 στο 90’ σε σουτ του Κατσαρού.

Ο διαιτητής Παπίλιας έδειξε εφτά λεπτά καθυστερήσεις για να ισοφαρίσει στο 94’ ο Κορμαρής και να επαναφέρει τον ΠΑΣ στη μεγάλη κατηγορία μετά δέκα χρόνια απουσίας.

Ούτε από αυτό το παιχνίδι έλλειψαν οι ψίθυροι, με την ποδοσφαιρική πιάτσα να μιλά πριν από τα μπαράζ για βέβαιη άνοδο της ομάδας των Ιωαννίνων, μολονότι, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, το Αιγάλεω ήταν πολύ δυνατό παρασκηνιακά.

2000-01: Τα παρατράγουδα της Ρόδου

Ύστερα από δώδεκα χρόνια νηνεμίας, τα μπαράζ επανήλθαν με περιπετειώδη τρόπο τη σεζόν 200-01 στην Εθνική Κατηγορία (πια…). Αν και υπήρχε συμφωνία να μειωθούν οι ομάδες σε 14, η ΕΠΑΕ πήρε την απόφασή να παραμείνουν 16. Με παρέμβαση της ΕΠΟ και του Υπουργείου ίσχυσε τελικά η πρώτη απόφαση, αλλά με το… συμβιβασμό να ξαναγίνουν οι ομάδες 16 τη μεθεπόμενη σεζόν!

Από τη στιγμή που η 13η και η 14η ομάδα δεν έμειναν πάνω από 5 πόντους πίσω από τη 12η, τότε ορίστηκαν η 11η (Παναχαϊκή) να αντιμετωπίσει την 14η (Πανηλειακός) και η 12η (ΟΦΗ) την 13η (ΠΑΣ Γιάννινα). Η σωτηρία θα κρινόταν στις δύο νίκες και οι αγώνες θα γινόντουσαν εναλλάξ στις έδρες των δύο αντιπάλων. Αν χρειαζόταν τρίτο παιχνίδι, θα διεξαγόταν στο γήπεδο της ομάδας που τερμάτισε ψηλότερα.

Ο ΟΦΗ, στην πρώτη του χρονιά χωρίς τον Γκέραρντ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας του για εισβολή των φίλων του στο γήπεδο μετά την εντός έδρας ήττα από την Παναχαϊκή. Τα παιχνίδια του ορίστηκαν να γίνουν στη Ρόδο. Οι Γιαννιώτες διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τον ορισμό της έδρας σε ακόμα πιο μακρινή απόσταση για τους ίδιους.

Στα πρώτα ματς ο ΟΦΗ κέρδισε με 1-0 και η Παναχαϊκή με 2-0, για να απαντήσουν ο ΠΑΣ με 2-0 και ο Πανηλειακός με 3-2 (από 0-2), τρεις μέρες αργότερα. Η Παναχαϊκή νίκησε με 2-0 στο τρίτο ματς με σκόρερ τον Κατσουράνη και τον Επαλέ και σώθηκε.

Στο άλλο ζευγάρι το τρίτο παιχνίδι έγινε σε τεταμένο κλίμα, καθώς είχαν προηγηθεί επεισόδια μεταξύ των οπαδών εν πλω, αλλά και στο νησί των Ιπποτών. Μάλιστα, ένας φίλος του ΠΑΣ έχασε την όρασή του από το ένα μάτι του.

Ο ΟΦΗ νίκησε με 2-0 με γκολ των Γκόμεζ και Μάουρο στο πρώτο δεκάλεπτο της επανάληψης. Η άσεμνη χειρονομία του δεύτερου μετά το τέρμα που σημείωσε, έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά. Η κόντρα των δύο ομάδων συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και μόλις πρόσφατα κόπασε.

 

2002-03: Το τελευταίο ματς του Γκμοχ

Μετά την αφαίρεση 90 πόντων από τον ΠΑΣ Γιάννινα για παλιότερα χρέη, ο 14ος Ιωνικός βρέθηκε να δίνει αγώνα σωτηρίας με τον 3ο της Β’ Εθνικής, Απόλλωνα Καλαμαριάς στο Βόλο. Ο Ιωνικός, με τον Γιάτσεκ Γκμοχ στο τελευταίο του ουσιαστικά παιχνίδι ως προπονητής (κάθισε για ένα ματς το 2010 στον πάγκο του ΠΑΟ μετά την απομάκρυνση του Νιόπλια) προηγήθηκε με τον Ροντρίγκες στο 47’, αλλά στο 73’ αποβλήθηκε ο Νταρακλίτσης. Ο Αντρέ ισοφάρισε στο 76’, για να απαντήσει και πάλι ο Ροντρίγκες μετά τη σέντρα!

Στο τελευταίο λεπτό ο Κασναφέρης έδειξε την άσπρη βούλα σε ανατροπή του Δεμιρτζόγλου, αλλά αναθεώρησε την απόφαση του, εν μέσω έντονων διαμαρτυριών από την πλευρά του Απόλλωνα.

2003-04: Με τη σφραγίδα του Σιλά

Παρόμοιος αγώνας έγινε και την επόμενη χρονιά, αλλά αυτή τη φορά η ομάδα της Β’ κατηγορίας, ο Εργοτέλης, επικράτησε στη Νέα Ευκαρπία του μάλλον καλύτερου σε εκείνο το ματς Ακράτητου με 1-0 στο 91’ με φοβερό γκολ του Σιλά. Ήταν η πρώτη άνοδος του Εργοτέλη στο κορυφαίο επίπεδο.

 

Το 2007-08 η Super League εισάγει τα play-offs, ένα μίνι-πρωτάθλημα για να απονεμηθούν αρχικά τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Τα επόμενα χρόνια συμμετείχε και η πρώτη ομάδα της κανονικής διάρκειας και αναδεικνυόταν πια μέσω της έξτρα διαδικασίας, ο τίτλος του πρωταθλητή.

2009-10: Το οφσάιντ-«φάντασμα»

Επιστροφή στα μπαράζ ανόδου με τη μορφή μίνι πρωταθλήματος (όλοι εναντίον όλων) με τον Πανσερραϊκό να παίρνει το εισιτήριο για τη Super League,  αφήνοντας πίσω του ΟΦΗ, Εθνικό και Πιερικό.

Επεισοδιακό ήταν το τελευταίο ματς Πανσερραϊκός – ΟΦΗ 1-1, με τους Κρητικούς, που ήθελαν μόνο νίκη για να υπερκεράσουν τους Μακεδόνες, να έχουν πολλά παράπονα από τη διαιτησία του Δαλούκα, όχι άδικα, αφού στο 69’ ακυρώθηκε καθαρό γκολ του Βλόνταρτσικ. Οι Σερραίοι είχαν προηγηθεί με τον Παπάζογλου. Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση λόγω προβλημάτων με τον φωτισμό του γηπέδου

Ο Ογκουνσότο ισοφάρισε στο 46’, μόλις 40” μετά την είσοδό του στο παιχνίδι. Στο 52′ αποβλήθηκε ο Μπούρμπος και ο ΟΦΗ συνέχισε με δέκα παίκτες.

2010-11: Ένα εισιτήριο για τη Super League, τρεις κερδισμένοι

Είναι η χρονιά με την πολύκροτη υπόθεση με τα στημένα παιχνίδια. Στη Β’ Εθνική έγιναν play-off ανόδου για τις ομάδες που τερμάτισαν από τη 3η μέχρι την 6η θέση. Ο ΟΦΗ πρώτευσε, αλλά τον ακολούθησαν αργότερα στη Super League, ο Λεβαδειακός και η Δόξα Δράμας (κι ενώ το νέο πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει!), μετά τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας στη Δ’ Εθνκή με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

2011-12: Ο Πλατανιάς στη Super League

Νέα play-off ανόδου με τον Πλατανιά να ξεπερνά Καλλιθέα, Καλλονή και Παναχαϊκή. Οι Χανιώτες εξασφάλισαν την άνοδο με νίκη επί της Καλλονής με 3-0 (Δημήτρης, Μήτσης αυτ., Μαρτάκης) μία αγωνιστική πριν από τη λήξη του μίνι πρωταθλήματος.

2012-13: Ο Παναθηναϊκός κέρδισε το ματς, η Ξάνθη την Ευρώπη

Στη Super League διεξήχθη το πρώτο αχρείαστο μπαράζ της ιστορίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός και η Ξάνθη αγωνίστηκαν στις 9 Μαΐου στη Νέα Σμύρνη, για την κατάληψη της 6ης θέσης, που υπό προϋποθέσεις (αν κάποια από τις ομάδες που τερμάτισαν ψηλότερα και κέρδισαν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, δεν εξασφάλιζαν άδεια συμμετοχής), θα οδηγούσε στην Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός, παρουσία μόλις 800 φίλων του, που συνεπλάκησαν με οπαδούς του Πανιωνίου, νίκησε άνετα με 3-0 με δύο γκολ του Ζέκα κι ένα του Φιγκερόα. Τελικά ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πήρε την άδεια συμμετοχής στο Europa League, αλλά ούτε κι ο Παναθηναϊκός! Έτσι, στην Ευρώπη αγωνίστηκε η Ξάνθη!

Στο καθιερωμένο, πλέον, μίνι, έξτρα πρωτάθλημα των 6 αγωνιστικών της Football League, κερδισμένος ήταν ο Παναιτωλικός, που άφησε πίσω τον Ηρακλή και τις δύο ομάδες του Βόλου (ΑΣΚ Ολυμπιακό και Νίκη). Στο τελευταίο κρίσιμο ματς ήθελε απλά την ισοπαλία στο Βόλο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, που με τη σειρά του αναζητούσε μόνο τη νίκη για να ξεπεράσει τους Αγρινιώτες. Ο Παναιτωλικός προηγήθηκε με τον Ανρί Καμαρά, ο Γιενγκά ισοφάρισε στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, αλλά με γκολ του Κουστοσπύρου, έπειτα από σέντρα του Μπακάκη, η ομάδα του Μάκη Χάβου πανηγύρισε την άνοδο.

2013-14: Ο Μάνταλος αποβλήθηκε, ο Ράνος έσωσε την Ξάνθη

Στη Football League το σύστημα διεξαγωγής είχε αλλάξει. Οι ομάδες είχαν χωριστεί σε δύο ομίλους και οι τέσσερις πρώτες συμμετείχαν σε νέο πρωτάθλημα οχτώ ομάδων. Ανέβηκαν Νίκη Βόλου και Κέρκυρα και ο Ολυμπιακός Βόλου, ως τρίτος, αντιμετώπισε την 16η της Super League. Το απόλυτο μπαράζ στο Κλεάνθης Βικελίδης!

Μέρες πριν είχε ξεκινήσει πόλεμος ανακοινώσεων, ενώ το ματς άρχισε με καθυστέρηση λόγω επεισοδίων, με τους δύο μονομάχους να διαφωνούν για την επιλογή της πλευράς στους πάγκους! Οι Βολιώτες προηγήθηκαν με τον Γκούρμα, ο Κάλβο είχε δοκάρι στο 42′, αλλά ο Γούτας ισοφάρισε στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου. Και τα δύο γκολ προήλθαν από θέση οφσάιντ, με αποτέλεσμα να βγουν ανακοινώσεις το ημίχρονο! Στο ξεκίνημα της επανάληψης αποβλήθηκε ο Μάνταλος, αλλά παρ’ όλα αυτά ο Ράνος στο 83’ με κεφαλιά έσωσε την Ξάνθη.

 

Τη σεζόν 2014-15, από τα πλέι οφ της Football League, ανέβηκαν εύκολα ΑΕΚ και Ηρακλής.

2018-19: Η Μάχη της Κρήτης

Το μπαράζ ανάμεσα στον 14ο της Super League και τον 2ο της Football League επανήλθε, αλλά με διπλούς αγώνες.

Στη κρητική μάχη, Πλατανιάς και ΟΦΗ αναδείχτηκαν ισόπαλοι, 0-0, στα Χανιά με τον Όμιλο να κερδίζει με 3-2 στη ρεβάνς στο «Γεντί Κουλέ». Λυτρωτής για τον ΟΦΗ ο Ναμπί με εκτέλεση φάουλ στο 95’. Το σκορ είχε ανοίξει με πολύ αμφισβητούμενο πέναλτι ο Νέιρα, ο Τσαμούρης ισοφάρισε, ο δανεικός από την ΑΕΚ, Γιακουμάκης έδωσε εν νέου προβάδισμα στον ΟΦΗ, για να κάνει το 2-2 ο Παπανικολάου στο 91’. Οι δύο καλύτεροι φορ των ομάδων Γιακουμάκης και Μπιανκόνι δεν ολοκλήρωσαν το παιχνίδι, καθώς ο πρώτος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη επειδή έβγαλε τη φανέλα του στο γκολ και ο πρώτος σκόρερ της Football League, επειδή απώθησε αντίπαλο. 

2019-20: Ιστορική πτώση για τη… διαλυμένη Ξάνθη

Μετά την αφαίρεση 12 βαθμών για την υπόθεση πολυϊδιοκτησίας με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η Ξάνθη βρέθηκε να παίζει σε μπαράζ για τη σωτηρία της με τον δεύτερο της… ημιτελούς (λόγω κορωνοϊού) Football league, Απόλλωνα Σμύρνης. 

Οι αγώνες έγιναν τον Αύγουστο, με την Ξάνθη να τελεί υπό καθεστώς διάλυσης και να αγωνίζεται κυρίως με νεαρούς παίκτες. Η ομάδα της Ριζούπολης είχε μείνει άπραγη επί 5,5 μήνες.

Ο Απόλλων νίκησε στην ακριτική πόλη με πέναλτι του Μπετινέλι, ο οποίος πέτυχε άλλα δύο γκολ στη ρεβάνς και οδήγησε την ομάδα του στο θριαμβευτικό 3-1. Η Ξάνθη έπεσε έπειτα από 31 σερί χρόνια στη μεγάλη κατηγορία.

2020-21: Με τη σφραγίδα του Βέργου

Οι ακρίτες προσπάθησαν να επανέλθουν άμεσα. Έχασαν μέσα από τα χέρια τους την απ’ ευθείας άνοδο από τον Ιωνικό και έπαιξαν με τον 14ο της Super League, Παναιτωλικό, για την 14η θέση της κορυφαίας ελληνικής λίγκας.

Στην Ξάνθη, οι γηπεδούχοι ανέτρεψαν το 0-1 (Βέργος) και με γκολ των Έμπερτ και Μικελτάτζε στο δεύτερο ημίχρονο νίκησαν με 2-1. Στη ρεβάνς στο Αγρίνιο το ματς ήταν στο 0-0 μέχρι το 81’, αλλά σε εκείνο το σημείο ο διαιτητής Ευαγγέλου καταλόγισε πέναλτι για χέρι του Θανάση Παπάζογλου. Ο Βέργος ευστόχησε και κράτησε την ομάδα του στη Super League.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News