Ρικάρντο Κακά: Μια διάνοια εξολόθρευσε Μέσι και Ρονάλντο στην Αθήνα

Ρικάρντο Κακά: Μια διάνοια εξολόθρευσε Μέσι και Ρονάλντο, στην Αθήνα – Ο σπουδαίος Βραζιάνος κλείνει τα 40 του χρόνια

O Βραζιλιάνος θρυλικός άλλοτε άσος της Σάο Πάολο, της Μίλαν, της Ρεάλ Μαδρίτης και της Σελεσάο έχει να θυμάται μία σπουδαία καριέρα στο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί, εάν μια βουτιά στην πισίνα το 2000, είχε διαφορετική εξέλιξη για τη ζωή του. Ή και πάλι, θα έβρισκε έναν δικό του τρόπο να διαπρέψει. O Ρικάρντο Κακά, σήμερα 22 Απριλίου, κλείνει τα 40. 

Ο κάτοχος της Χρυσής Μπάλας το 2007, Ricardo Izecson dos Santos Leite, ή αλλιώς Κακά, πίστευε βαθιά στο Θεό, πολύ πριν του στείλει το «μήνυμά» Του. Και μετά από ένα απόγευμα του 2000, απλά  βεβαιώθηκε ότι οφείλει τα πάντα σε Εκείνον. Έτσι άλλωστε έγινε και σήμα κατατεθέν ο χαρακτηριστικός πανηγυρισμός του, φορώντας μέσα από τη φανέλα του μία μπλούζα που έγραφε «Ανήκω στο Θεό», με το βλέμμα του να είναι στραμμένο στον ουρανό μετά από σχεδόν κάθε ένα από τα 190 γκολ που πέτυχε στην καριέρα του στα γήπεδα. Με αυτή ακριβώς την εικόνα, ανακοίνωσε το 2017 ότι θα σταματήσει να κάνει τα μαγικά του με την μπάλα στα πόδια.  

Μια κίτρινη κάρτα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του

Ο Κακά τότε αγωνιζόταν στους μικρούς της Σάο Πάολο. Η κίτρινη κάρτα που είχε δεχτεί σε έναν αγώνα στα μέσα του Paulista Junior Championship και το γεγονός ότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο παιχνίδι, έμοιαζε ιδανική ευκαιρία για να απολάυσει ένα σαββατοκύριακο με τη γιαγιά και τον παππού. Έμεναν στην εξοχή, στην περιοχή Caldas Novas της Βραζιλίας. 

«Ο αδερφός μου, οι γονείς μου, ο παππούς, η γιαγιά μου και εγώ πήγαμε σε ένα υδάτινο πάρκο. Καθώς κατέβαινα από μια από τις τσουλήθρες, χτύπησα το κεφάλι μου στον πάτο της πισίνας και ο λαιμός μου έσπασε. Έσπασα τον έκτο σπόνδυλο σε αυτό το σημείο. Τότε δεν είχα ιδέα τι συνέβη.  Βγήκα από την πισίνα με δυνατό πονοκέφαλο και ο αδερφός μου που είχε κατέβει από την τσουλήθρα αμέσως μετά, με ρώτησε τι συνέβη. Του είπα ότι χτύπησα το κεφάλι μου. Είδε ότι αιμορραγούσα και με έπεισε να πάω στο κέντρο πρώτων βοηθειών. Από εκεί πήγαμε στο νοσοκομείο, όπου μου έκαναν ακτινογραφία. Όλα φαίνονταν καλά. Έκανα μερικά ράμματα στο κεφάλι μου και αυτό ήταν. Επέστρεψα στο Σάο Πάολο για να προπονηθώ τη Δευτέρα, όπως και την Τρίτη, όλο αυτό το διάστημα με σπασμένο λαιμό. Την Τρίτη τηλεφώνησα στον προπονητή και τον γυμναστή και τους είπα ότι δεν άντεχα άλλο τον πόνο. Με έστειλαν να δω έναν γιατρό στο νοσοκομείο όπου μου έκαναν άλλη μια ακτινογραφία. Σε αυτή την ακτινογραφία φάνηκε το κάταγμα στον έκτο σπόνδυλο». 

Από τύχη δεν «έχασε» τα πόδια του 

Οι γιατροί του είπαν ότι στάθηκε πολύ τυχερός που δεν συνέβη κάτι πιο σοβαρό. Θα μπορούσε να είχε μείνει παράλυτος και φυσικά θα είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο. Πολλοί απέδωσαν σε αυτό το κομβικό συμβάν στη ζωή του, τη βαθιά πίστη στο Θεό. Όμως ο ίδιος είχε τη δική του εξήγηση. 

«Πιστεύω ότι αυτό που έγινε δεν ήταν θέμα τύχης. Πιστεύω ότι ο Θεός με προστάτευε εκείνη την περίοδο από οτιδήποτε πιο σοβαρό.  Πολλοί πιστεύουν ότι έγινα Χριστιανός μετά το ατύχημα, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι γονείς μου είναι θρησκευόμενοι και με μεγάλωσαν με τις αξίες της Βίβλου. Άρχισα να παίζω ξανά τον Ιανουάριο του 2001 και μετά από περίπου 10 ή 15 ημέρες, με κάλεσαν να παίξω στην επαγγελματική ομάδα της Σάο Πάολο. Εξαιτίας αυτού, πιστεύω ότι ο Θεός είχε έναν σκοπό σε εκείνο το ατύχημα. Είναι κάτι που συνέβη λίγο πριν να αποκτήσω τη μεγάλη ευλογία να ξεκινήσω την καριέρα μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Οφείλω τα πάντα στο Θεό».

H Xρυσή Μπάλα και το Champions League στην Αθήνα 

O Kακά στην τροπαιοθήκη του έχει 1 Παγκόσμιο Κύπελλο με τη Βραζιλία και 2 Confederations Cup, ενώ κατέκτησε το Champions League με τη Μίλαν, κόντρα στη Λίβερπουλ στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας το 2007. Τότε οι «ροσονέρι» επικράτησαν με 2-1, χάρη στα γκολ του Πίπο Ιντζάγκι, που προήλθαν αμφότερα από ενέργειες του αξεπέραστου playmaker των Μιλανέζων. Ακόμα έχει, 1 Scudetto, 1 πρωτάθλημα Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης κ.ά. 

Η πιο σημαντική όμως προσωπική διάκριση του Βραζιλιάνου θρύλου, ήταν η Χρυσή Μπάλα το 2007 και το γεγονός ότι ήταν ο τελευταίος παίκτης που την κατάκτησε, πριν την έναρξη της απόλυτης κυριαρχίας των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο στο θεσμό του France Football έως και σήμερα. (Eκείνη τη χρονιά ήταν οι τρεις τους στην τελική τριάδα). Φυσικά εξαίρεση αποτελεί ο νικητής του 2018 και επίσης υπερπαίκτης, Λούκα Μόντριτς.  

O Κακά έλαβε 445 ψήφους, έναντι 277 του Ρονάλντο και 255 του Μέσι. 

Μια μονομαχία που έχει μείνει στη μνήμη όλων, με τον Κακά να κάνει τον Λιονέλ Μέσι να φαίνεται… αργός, σε ένα φιλικό αγώνα ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή, το 2006 στο Emirates. Βέβαια, ο Βραζιλιάνος είχε μπει ως αλλαγή στο 59ο λεπτό. 

 

Tο 2007 ο Κακά, αναδείχτηκε και από τη FIFA, κορυφαίος ποδοσφαιριστής της σεζόν, αλλά και πρώτος σκόρερ στο Champions League με 10 γκολ. Ενδεικτικό της κλάσης και της αρτιότητας του σπουδαίου άλλοτε μεσοεπιθετικού, είναι το γεγονός ότι εκτός από τα 190 που μετράει στην καριέρα του συνολικά, είχε μοιράσει σχεδόν αντίστοιχες ασίστ, 169 στον αριθμό. 

Ο Τζέραρντ κυνηγούσε τη σκιά του κι ο Λάμπαρντ πλήρωνε για το θέαμα

Ίσως αν κάποιος ρωτήσει τον ίδιο τον Ρικάρντο Κακά, ποια είναι τελικά η «περιουσία» του από το ποδόσφαιρο, να επιλέξει κάτι πολύ πιο σπουδαίο από όλα τα τρόπαια του κόσμου. Την αναγνώριση που είχε από συμπαίκτες και αντιπάλους. Eίχε το προνόμιο να αγωνιστεί δίπλα στους κορυφαίους παίκτες, τόσο στη Μίλαν και τη Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και στην εθνική Βραζιλίας. Ρονάλντο, Ροναλντίνιο, Ριβάλντο, Μαλντίνι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Καφού, Zέερντοφ, Πίρλο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος και πολλούς άλλους. 

Μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές ατάκες που έχουν πει για αυτόν, παίκτες και προπονητές, όταν ακόμα ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής: 

Φρανκ Λάμπαρντ: «Ο Κακά είναι ο μοναδικός παίκτης στον κόσμο, για τον οποίο θα πλήρωνα χρήματα για να δω. Κάποιες από τις κινήσεις που έχω δει να κάνει στο γήπεδο, με εντυπωσίασαν. Έχει στο μέγιστο ικανότητες, ταχύτητα, όραμα, εξαιρετικές πάσες και σκοράρει. Ως μέσος, είσαι τυχερός εάν διαθέτεις τρεις από αυτές τις ιδιότητες. Για εμένα είναι ο καλύτερος στον κόσμο και λογικά θα παραμείνει για πάντα ένας εκ των κορυφαίων». 

Στίβεν Τζέραρντ: «Ο Κάκα ήταν μεγάλος παίκτης, το ήξερα. Αλλά μόνο όταν πέρασα εκείνο το ημίχρονο (τελικός Champions League του 2005) τρέχοντας πίσω του, κυνηγώντας τη σκιά του, εκτίμησα πόσο γρήγορος ήταν στην κατοχή της μπάλας. Ποτέ στην καριέρα μου δεν είχα συναντήσει κάποιον τόσο γρήγορο με την μπάλα στα πόδια του. Ο Κακά ήταν σαν κεραυνός». 

Κάρλο Αντσελότι: «Ο Ζιντάν ήταν ο κορυφαίος. Ο Κακά είναι ο δεύτερος καλύτερος παίκτης που έχω κοουτσάρει και σίγουρα ο πιο έξυπνος».

O Βραζιλιάνος έχει πει σχετικά: «Νομίζω ότι το 2007, είχα μια εξαιρετική σεζόν υπό τις οδηγίες του Κάρλο Αντσελότι στη Μίλαν. Έπαιξα ως δεύτερος επιθετικός, πράγμα που σήμαινε ότι δεν είχα μεγάλη αμυντική ευθύνη. Η ενέργεια και η εστίασή μου ήταν καθαρά στο να σκοράρω γκολ και να κάνω ασίστ. Αυτή ήταν μια απίστευτη περίοδος για μένα στην καριέρα μου». 

Πελέ: «Θα μου λείψει να σε βλέπω με μια μπάλα στα πόδια σου, ήσουν μάγος». 

Ο Κακά, όταν ρωτήθηκε με ποιον παίκτη από το παρελθόν θα ήθελε να είχε παίξει μαζί, είπε: «Ως Βραζιλιάνος θα πω τον Πελέ. Έχω παρακολουθήσει όλα τα βίντεο του να παίζει και έχω δει ταινίες για αυτόν. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να είχα έστω έναν αγώνα δίπλα του». 

Aντρέα Πίρλο: «Για δύο – τρία χρόνια ήταν ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο. Υπήρχε ένα διάστημα που οι ομάδες δεν είχαν ιδέα πώς να τον σταματήσουν».

Τζενάρο Γκατούζο: «Στο πρώτο του παιχνίδι, μας συστήθηκε με ένα «σομπρέρο» κι έτσι άρχισε η σπουδαία καριέρα του στη Μίλαν. Έμοιαζε με ρομπότ». 

Ζινεντίν Ζιντάν: «Είναι ένα σπάνιο ταλέντο».

Σίλβιο Μπερλουσκόνι: «Δεν ξέρω αν είναι ο καλύτερος παίκτης που είχε η Μίλαν στην εποχή μου στο σύλλογο, αλλά δεν έχω δει ποτέ παίκτη τόσο νέο να κάνει τα πράγματα που κάνει για εμάς».

Ο γάμος με τον πρώτο του έρωτα και ο γιος… καρμπόν 

Σε ηλικία 20 ετών, ο Κακά γνώρισε τον έρωτα της ζωής του στα μάτια της 15χρονης Καρολίνε Σέλικο, που τότε ήταν μαθήτρια σε σχολείο της πατρίδας τους. Παρά την απόσταση που τους χώριζε, αφού όταν η σχέση τους επισημοποιήθηκε εκείνος είχε πάρει μεταγραφή στη Μίλαν, η αγάπη τους γιγαντώθηκε και στις 23 Δεκέμβρη του 2003 παντρέυτηκαν. Όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο Βραζιλιάνος, δεν είχαν προγαμιαίες σχέσεις και ήταν αμφότεροι παρθένοι. «Ήταν λίγο δύσκολο για εμένα να περιμένω, αλλά άξιζε η αναμονή, η πρώτη νύχτα του γάμου μας ήταν καταπληκτική», έχει εξομολογηθεί. Έμειναν μαζί για 13 χρόνια και απέκτησαν δύο παιδιά, τον Λούκα Σέλικο Λέιτε και την Ιζαμπέλα. Σήμερα είναι 14 και 11 ετών αντίστοιχα. Η εκπληκτική και συνάμα αστεία ομοιότητα με τον γιο του, που ακολουθεί τα βήματά του στο ποδόσφαιρο, έγινε συχνά…ανέκδοτο και η… επιτομή της γνωστής πλάκας ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ένα τεστ πατρότητας. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη | CAROLINE CELICO (@cacelico)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaká (@kaka)

 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaká (@kaka)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaká (@kaka)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kaká (@kaka)

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Luca Celico Leite (@lucacelicoleite)

 

To 2016 γνώρισε το εντυπωσιακό μοντέλο Κάρολ Ντίας και τρία χρόνια αργότερα παντρεύτηκαν. Τότε, δεν χρειάστηκε να… περιμένει μέχρι το πρώτο τους βράδυ ως νεόνυμφοι… Μαζί έχουν αποκτήσει μία κόρη. 

Ο Κακά αποτελεί έναν από τους πιο πλούσιους ποδοσφαιριστές της γενιάς του, με την περιουσία του υπολογίζεται στα 90 εκατομμύρια δολάρια. Αντίθετα με πολλούς ποδοσφαιριστές από τη Βραζιλία, τα χρήματα δεν του έλειψαν ποτέ, αφού προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Αυτό, του έδωσε τη δυνατότητα να επικεντρωθεί στον αθλητισμό. 

 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carolina Dias Leite (@diasleite)

 

Ο επίλογος μιας αξιοζήλευτης διαδρομής 

«Πατέρα, ήταν πολύ περισσότερα από όσα μπορούσα να φανταστώ. Σε ευχαριστώ! Τώρα είμαι έτοιμος για το επόμενο ταξίδι. Στο όνομα του Ιησού. Αμήν», ήταν η ανάρτηση που έκανε ο Κακά όταν αποφάσισε να αποσυρθεί το 2017, με τελευταίο σταθμό το MLS και την Ορλάντο Σίτι.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News