Μίροσλαβ Κλόζε: Το πρώτο του επάγγελμα, ο Ηρακλής, η μαγκιά με τους διαιτητές και η γυναίκα που του «έκλεψε» το ρεκόρ

«Διαιτητή, δεν είναι γκολ! Σκόραρα με το χέρι, δεν μετράει», είπε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Λάτσιο με τη Νάπολι τον Σεπτέμβριο του 2012. Εκτός από λάτρης του fair – play, ο Μίροσλαβ Κλόζε, ήταν ένας δεινός «αντιτουριστικός» γκολτζής και παραμένει πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Για πολλούς εξαιρετικά υποτιμημένος, για άλλους όχι. Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Ιουνίου του 1978. 

«Το ποδόσφαιρο που έπαιζα εγώ μεγαλώνοντας, δεν υπάρχει πια. Σήμερα, το μόνο που ενδιαφέρει τους παίκτες είναι τα αυτοκίνητά τους, τα παπούτσια τους με τα ονόματά τους και η εικόνα τους. Ενώ για εμένα το μόνο που μετρούσε ήταν το ποδόσφαιρο. Τίποτα άλλο». Το σεβασμό του για το άθλημα που υπηρέτησε επί χρόνια, τον έδειξε όταν ο ίδιος είπε στον διαιτητή να ακυρώσει το τέρμα που πέτυχε, χρησιμοποιώντας το χέρι του. «Η μπάλα κατέληξε στο χέρι μου και για μένα ήταν το πιο φυσικό να το πω στον διαιτητή», θα πει μετά. Όπως φυσικό ήταν να σκοράρει κατά ριπάς, καθ’ ολη τη διάρκεια της καριέρας του. Το είχε ξανακάνει όμως, το 2005 ως παίκτης της Μπάγερν Μονάχου, όταν αρνήθηκε να δεχτεί το πέναλτι που σφύριξε υπέρ του ένας άλλος διαιτητής, ο Χέρμπερντ Φάντελ σε αγώνα κόντρα στην Αρμίνια Μπίλεφελντ. Η απόφαση άλλαξε… Ο πίνακας του γηπέδου έγραφε 0-0 εκείνη τη στιγμή… 

Κορυφαίος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο και «Nationalmannschaft»

Mπορεί να μην ήταν ο φαντεζί ποδοσφαιριστής που θα εντυπωσίαζε με τσαλιμάκια και ντρίμπλες, αλλά ήταν πάντα ο κατάλληλος άνθρωπος στο σωστό σημείο, με τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα όταν πέρναγε από τα πόδια ή το κεφάλι του. Ο Κλόζε, άνηκε στην κατηγορία των επιθετικών που γεννήθηκαν για να παραβιάζουν τις αντίπαλες εστίες. Με τη λεγόμενη αίσθηση του γκολ να φωνάζει από χιλιόμετρα, αλλά πάντα ως καρπός ομαδικής συνεργασίας με τους συμπαίκτες του. Που ήξερες ότι θα χριστεί σκόρερ, απέναντι σε κάθε γκολκίπερ. Και μερικές φορές αυτό ήταν αρκετό. Όπως στην παρουσία του στα Παγκόσμια Κύπελλα με την εθνική Γερμανίας, για τα οποία ο γεννημένος στην Πολωνία στράικερ, φύλαγε πάντα την καλύτερή του παράσταση.

Συνολικά πέτυχε 16 γκολ σε 4 Μουντιάλ, ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρρίψει κανένας ως σήμερα. Μόνο μία γυναίκα, η Μάρτα Βιέιρα, έχει πετύχει περισσότερα «μουντιαλικά» γκολ, 17, με τη φανέλα της Βραζιλίας. Το 2014 και μετά από 4 διαδοχικές παρουσίες στη διοργάνωση, σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο μέσα στο «Μαρακανά» στη Βραζιλία, σε ηλικία 36 ετών. Αυτή ήταν και η ακροτελεύτια παρουσία του στη διοργάνωση. Εκείνα τα 88 λεπτά στον τελικό κόντρα στην Αργεντινή. Τότε, ξεπέρασε το ρεκόρ του Ρονάλντο με 15 γκολ. Το ντεμπούτο του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, είχε συνοδευτεί με χατ – τρικ, κόντρα στη Σαουδική Αραβία το 2002, στο αξέχαστο 8-0 των Γερμανών. 

Με το εθνόσημο πέτυχε 71 γκολ στην καριέρα του σε 137 συμμετοχές και αποτελεί τον πρώτο σκόρερ της «Nationalmannschaft», ξεπερνώντας τον θρυλικό Γκερντ Μίλερ, που είχε 68. Συνεπής πάντα στην εθνική ομάδα της Γερμανίας, ήταν παρών σε 4 EURO επίσης. 

Η εναέρια τούμπα – σήμα κατατεθέν του Κλόζε

Συνολικά στην καριέρα του, ο Μίρολσλαβ Κλόζε σημείωσε 258 γκολ σε συλλογικό επίπεδο και άλλα 71 με το εθνόσημο στο στήθος. 1 με τη Χόμπουργκ, 78 με την Καϊζερσλάουτερν (τα 26 με την Β’ ομάδα), 63 με τη Βέρνερ Βρέμης, 53 με την Μπάγερν Μονάχου και 63 με τη Νάπολι. Πολλά εξ αυτών τα πανηγύρισε με τη χαρακτηριστική εναέρια τούμπα, που ήταν το σήμα κατατεθέν του. 

Ε όχι και ξυλουργός με τέτοια… κληρονομικότητα στο dna του!

Η μοίρα του έμοιαζε προδιαγεγραμμένη σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό. Ο πατέρας του Ζόζεφ ήταν ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε ως επιθετικός στην Όντρα Όπολε και την Οσέρ. Η μητέρα του, Μπάρμπαρα, ήταν διεθνής παίκτρια του χάντμπολ με την Πολωνία. Οι δύο δίδυμοι γιοι του Νόα και Λουά παίζουν σήμερα στην U-17 της Μόναχο 1860. 

Η οικογένειά του μετακόμισε στη Γερμανία από το Όπολε της Πολωνίας, όταν ο Κλόζε ήταν 8 ετών. Πριν,είχε περάσει μερικά χρόνια στη Γαλλία. Το μικρόβιο του ποδοσφαίρου είχε ήδη… προσβάλλει τον οργανισμό του. Εντάχθηκε στον σύλλογο SG Blaubach-Palatinate, ο οποίος αγωνιζόταν στην 7η κατηγορία της χώρας. Ωστόσο, παράλληλα εκπαιδευόταν και δούλευε ως ξυλουργός, μέχρι που πήγε στην Καϊζερσλάουτερν. Τότε ξεκίνησαν όλα. 

Ρεχάγκελ, Κυράστας και πρώτο ευρωπαϊκό γκολ στο «Καυτανζόγλειο» 

Η 23η Οκτωβρίου του 2000 έχει πολύ ξεχωριστή σημασία για τον Μίρολσλαβ Κλόζε. Σε έναν αγώνα για το Κύπελλο UEFA, πέτυχε με κεφαλιά το πρώτο του γκολ στην Ευρώπη, μέσα στο Καυτανζόγλειο, κόντρα στον Ηρακλή. Έγραψε το 1-0 μόλις στο 6ο λεπτό, μετά από ασίστ του Μάριο Μπάσλερ. Ο αγώνας έληξε με 3-1 υπέρ των Γερμανών. Προπονητής του Γηραιού τότε ήταν ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας και της Καϊζερσλάουτερν ο… δικός μας Ότο Ρεχάγκελ. 

«Ο Μίροσλαβ Κλόζε είναι ένα παράδειγμα επαγγελματισμού, αξιοπιστίας, σεμνότητας και ειλικρίνειας που πρέπει να προστατεύεται από την UNESCO», έγραφαν οι οπαδοί της Λάτσιο, ζητώντας να μην αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Από ό,τι φάνηκε καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας του στα γήπεδα, είχαν απόλυτο δίκιο.  

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News