Premier League: Το απόλυτο έπος της Μάντσεστερ Σίτι σε φινάλε που θα μείνει στην ιστορία!

AMNA

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει το επικό φινάλε της Premier League που βρήκε τη Μάντσεστερ Σίτι να ανατρέπει με απίθανο τρόπο το 0-2 από την Άστον Βίλα σε 3-2, τη Λίβερπουλ να ανατρέπει επίσης το 0-1 της Γουλβς σε 3-1 και τον τίτλο να παραμένει στο «Έτιχαντ» στο φινάλε μιας καθηλωτικής μονομαχίας ανάμεσα στα αριστουργήματα που έχουν δημιουργήσει ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ. 

Απίστευτο, συναρπαστικό, μεγαλειώδες! Απλά ένα από τα πιο μαγικά φινάλε – θρίλερ στην ιστορία της Premier League, με Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να μονομαχούν μέχρι το τελευταίο λεπτό για την κατάκτηση του θρόνου! Και δύο θεωρητικά αδιάφορες ομάδες, η Άστον Βίλα και η Γουλβς να τις φτάνουν στα όρια τους! 

Το φινάλε, όμως, έμελλε να γραφτεί ξανά σε γαλάζιο φόντο! Και η Μάντσεστερ Σίτι η οποία έβλεπε για ογδόντα λεπτά το πρωτάθλημα να της γλιστράει από τα χέρια, με μια από τις πιο επικές ανατροπές στην ιστορία της Premier League μετέτρεψε το 0-2 από την παρέα του Τζέραρντ και του Κουτίνιο με τρία γκολ σε έξι λεπτά (!) σε 3-2 και πανηγύρισε μια ανεπανάληπτη κατάκτηση τίτλου, που γίνεται ακόμη πιο σημαντική γιατί επιτεύχηκε απέναντι σε μια ομαδάρα όπως η Λίβερπουλ του Γιούργκεν Κλοπ. 

Η μάχη του τίτλου σε «Έτιχαντ» και «Άνφιλντ» με τις καρδιές να πηγαίνουν να σπάσουν!

Με τις… live εφαρμογές στα κινητά να έχουν πάρει «φωτιά» στο «Άνφιλντ» (πως λέγαμε… μια φορά κι έναν καιρό για τα τρανζιστοράκια), η Γουλβς ήρθε με το «καλησπέρα» να θυμίσει ότι στην Αγγλία αδιάφορη ομάδα δεν υπάρχει, ούτε την τελευταία αγωνιστική. Και το έπραξε με… μισή ασίστ του Ζοσέ Σα!

Έχοντας δει την ομάδα τους να χάνει πρωτάθλημα μέσα στο σπίτι της ακόμη και σε παιχνίδι που της αρκούσε ήττα με ένα γκολ διαφορά (το περίφημο 2-0 της Άρσεναλ το 1989), τα… φίδια άρχισαν να ζώνουν τους φίλους των γηπεδούχων, καθώς ο Τζέραρντ κρατούσε ακόμη το μηδέν στο «Έτιχαντ».

Το πρώτο εικοσάλεπτο των δύο αναμετρήσεων αποτελούσε την καλύτερη απόδειξη για την πίεση που ασκούν εδώ και χρόνια η μία ομάδα στην άλλη, με το άγχος και στα δύο γήπεδα να… λυγίζει σίδερα. Στο Μάντσεστερ η αγχωμένη «ταξιαρχία» του Γκουαρδιόλα, δυσκολευόταν να αξιοποιήσει ακόμη και τη… σκουριά του Όλσεν, στο Λίβερπουλ οι φίλοι των γηπεδούχων έκαναν… την προσευχή τους που γλίτωναν τα χειρότερα.

Mε τον Κλοπ να έχει στο βάθος του μυαλού του και τον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ και να μη ρισκάρει τη χρησιμοποίηση στην ενδεκάδα των «λαβωμένων» Φαν Ντάικ και Σαλάχ, οι διεκδικητές του τίτλου χρειάζονταν μια στιγμή έμπνευσης για να βγουν, σε πρώτο βαθμό, από το δικό τους αδιέξοδο. Και τη βρήκαν με το «μαγικό ραβδάκι» του Τιάγκο Αλακντάρα…

Μισή ώρα, 0-0 στο «Έτιχαντ», 1-1 στο «Άνφιλντ» και οι καρδιές όλων πήγαιναν να σπάσουν! Και λίγα λεπτά αργότερα οι έχοντας καρδιακά προβλήματα έκλεισαν… τηλεοράσεις και κινητά! Ο Τζέραρντ… έκανε το θαύμα του στο Μάντσεστερ, η Άστον Βίλα άνοιγε το σκορ με τον Μάτι Κας, και την ίδια ώρα στο Λίβερπουλ ο «άγιος Άλισον» γλίτωνε τη Λίβερπουλ από δεύτερο… πατατράκ!

Η Premier League σε όλο της το μεγαλείο και ο τίτλος να αιωρείται σε μια λεπτή κλωστή! Το απόλυτο θρίλερ στο απόλυτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα του πλανήτη!

Ο τίτλος θα ερχόταν με ανατροπή… και κατέληξε στο «Έτιχαντ»

Ένα ήταν σίγουρο στην έναρξη των δευτέρων ημιχρόνων των δύο αναμετρήσεων. Όποια ομάδα ήθελε να στεφθεί «βασίλισσα» της Αγγλίας ήταν υποχρεωμένη να το πράξει με ανατροπή. Όποια έβρισκε το κουράγιο και την πνευματική διαύγεια να πατήσει ξανά όρθια βλέποντας το αρχικό 0-1 να αφαιρεί… τον κόσμο από τα πόδια της, αυτή θα ήταν η πρωταθλήτρια της Premier League για τη σεζόν 2021-22! Κανείς, βέβαια, δεν περίμενε ότι η ανατροπή τίτλου θα ερχόταν τελικά από… 0-2! Ήταν η ώρα να ξεκινήσει ένα πινγκ πονγκ έντονων και καθηλωτικών συναισθημάτων!

Στο «Άνφιλντ» για πρώτη φορά οι φίλοι της Λίβερπουλ τραγούδησαν το “You’ll never walk alone” και στην έναρξη του δεύτέρου ημιχρόνου το οποίο ξεκινούσε με δύο σοβαρότατες απουσίες. Έξω στην ανάπαυλα ο Τιάγκο, έξω και ο Ζοσέ Σα, αμφότεροι με πρόβλημα τραυματισμού. 

Στο «Έτιχαντ» οι φίλοι της Μάντσεστερ Σίτι προσεύχονταν στους δικούς τους… ποδοσφαιρικούς θεούς για να ζήσουν ξανά το ονειρεμένο φινάλε του 2012 όταν ο Σέρχιο Αγουέρο είχε χαρίσει το πρωτάθλημα στην ομάδα τους με το ιστορικό buzzer απέναντι στην ΚΠΡ. Το θρίλερ συνεχιζόταν. Ακυρωθέν γκολ του Μανέ στο Λίβερπουλ, απίθανη χαμένη ευκαιρία του Ζεσούς στο Μάντσεστερ. 

Η Λίβερπουλ αναζητούσε ένα γκολ για να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όσο ο Τζέραρντ υποχρέωνε την Μάντσεστερ Σίτι σε οδυνηρή απώλεια βαθμών. Οι πρωταθλητές έψαχναν δύο δικά τους για να παραμείνουν στο θρόνο τους, ότι κι αν έκαναν οι «κόκκινοι» του Κλοπ. 

Η ομάδα, όμως, που βρήκε το δεύτερο γκολ ήταν η Άστον Βίλα και μάλιστα με έναν παίκτη που μια φορά κι έναν καιρό λατρευόταν σαν θεός στο «Άνφιλντ». 

Ο Φελίπε Κουτίνιο και ο Στίβεν Τζέραρντ έμοιαζαν να δίνουν ένα ανέλπιστο match point στην πρώην ομάδα τους, που όμως έμοιαζε ανήμπορη να το εξαργυρώσει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η Γουλβς ήταν η ομάδα που έχανε τις ευκαιρίες στο Λίβερπουλ. Αντίθετα στο «Έτιχαντ» η Σίτι έβρισκε σφυγμό, έβρισκε παλμό και – το κυριότερο – έβρισκε τρία γκολ σε διάστημα έξι λεπτών με τον Ιλκάι Γουντογκάν να γίνεται… Αγκουέρο και να την οδηγεί σε μια επική ανατροπή! 

Έτσι ως… κερασάκι στην τούρτα έμμελε να τοποθετηθούν και τα νικητήρια γκολ της Λίβερπουλ από τον Μο Σαλάχ και τον Άντι Ρόμπερτσον.

Δύο απίστευτες ομάδες, σε ένα θρυλικό φινάλε μιας μονομαχίας που θα μνημονεύεται για πολλά, πολλά χρόνια. Η ιστορία, όμως, θα γράψει με χρυσά γράμματα «Μάντσεστερ Σίτι, πρωταθλήτρια Αγγλίας 2021-22». 93 βαθμοί ο Γκουαρδιόλα, 92 ο Κλοπ (τι άλλο να κάνει αλήθεια ο Γερμανός) και… ραντεβού του χρόνου!  

Και όχι, για καμία από τις δύο δεν χωράνε κλάματα λύπης ή πίκρας, παρά μόνο… αποθέωση για την αδιανόητη μετωπική σύγκρουση που χαρίζουν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Κλάματα για αυτές τις δύο υπέροχες ομάδες πρέπει να είναι μόνο χαράς, συγκίνησης και περηφάνιας σαν αυτά του Πεπ Γκουαρδιόλα που αποτέλεσαν τον πλέον φορτισμένο επίλογο μιας ανεπανάληπτης χρονιάς! 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News