Premier League: Τα μεγάλα φινάλε, έχουν σασπένς και... δράμα

Premier League: Τα μεγάλα φινάλε, έχουν σασπένς και… δράμα | Μάντσεστερ Σίτι | Λίβερπουλ

Για 9η φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα της Premier League θα κριθεί στην τελευταία αγωνιστική. Η Λίβερπουλ «κυνηγάει» τη Μάντσεστερ Σίτι με τις δύο ομάδες να πρωταγωνιστούν και πάλι στην κούρσα, όπως το 2014 και το 2019.

1994-95 – Το πρωτάθλημα του «βασιλιά Κένι» και του… Μικλόσκο

Τη σεζόν 1994-95 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπλάκμπερν Ρόβερς «μάχονταν» για τον τίτλο της Premier League.

Οι οικονομικά ισχυροί, τότε, Ρόβερς με τον Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο τους και το τρομερό επιθετικό δίδυμο Άλαν Σίρερ-Κρις Σάτον, μπήκαν στην τελευταία αγωνιστική έχοντας προβάδισμα δύο πόντων επί των «κόκκινων διαβόλων» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.

Αποτέλεσε έκπληξη που η Μπλάκμπερν ηττήθηκε με 2-1 μέσα στο «Άνφιλντ» από τη μεγάλη αγάπη του «βασιλιά Κένι», Λίβερπουλ, αλλά τότε εμφανίστηκε ο ήρωας της τελευταίας στιγμής, ο Λούντεκ Μικλόσκο – ο τερματοφύλακας της Γουέστ Χαμ. Με σειρά επεμβάσεων κράτησε το 1-1 μεταξύ των «σφυριών» και της Γιουνάιτεντ και ο τίτλος πήγε στην Μπλάκμπερν, για πρώτη φορά έπειτα από 81 χρόνια.

1995-96 – Το πικρό «θα το γουστάρω αν τους νικήσουμε» του Κέβιν Κίγκαν

Μια σεζόν μετά, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πάλι πάλεψε για τον τίτλο ως τέλος. Αυτή τη φορά κόντρα στη Νιούκαστλ του Κέβιν Κίγκαν.

«Θα το γουστάρω αν τους νικήσουμε», είπε ο Κίγκαν πριν την τελευταία αγωνιστική σε μια στιγμή που ο «Φέργκι» είχε αρχίσει τα mind games. Η Γιουνάιτεντ είχε καλύψει διαφορά 12 βαθμών. «Θα πρέπει να πάνε στο Μίντλεσμπρο και πρέπει να πάρουν κάτι…», δήλωσε ο αισιόδοξος Κίγκαν σ’ ένα από τα… διάσημα ξεσπάσματα της Premier League.

Η Γιουνάιτεντ πήγε στο Μίντλεσμπρο, νίκησε με 3-0 και πήρε το τρίτο πρωτάθλημά της σε τέσσερις σεζόν.

1998-99 – Η Τότεναμ είναι…

Τη σεζόν 1998-99 και πάλι η Γιουνάιτεντ ήταν μια από τις εμπλεκόμενες στην κούρσα του τίτλου που έφτασε ως το φινάλε.

Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ είχε πιέσει τους «κόκκινους διαβόλους» ως την τελευταία αγωνιστική και η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον χρειαζόταν μόνο τη νίκη κόντρα στην Τότεναμ στο «Ολντ Τράφορντ» για να πάρει την κούπα. Οι «σπερς» άνοιξαν το σκορ και έμοιαζε πιθανό να κάνουν δώρο στους μεγάλους αντιπάλους τους, αλλά τα γκολ των Ντέιβιντ Μπέκαμ και Άντι Κόουλ «γύρισαν» το ματς κι έδωσαν το τρόπαιο στη Γιουνάιτεντ που εκείνη τη σεζόν έκανε το treble.

2007-08 – To… γλίστρημα πριν το «γλίστρημα»

Πέρασαν χρόνια μέχρι να κριθεί και πάλι ο τίτλος την τελευταία αγωνιστική. Τη σεζόν 2007-08 η Γιουνάιτεντ και η Τσέλσι διεκδικούσαν το τρόπαιο. Πήγαν στο φινάλε ισόβαθμες, αλλά με τη Γιουνάιτεντ πρωτοπόρο καθώς υπερτερούσε στην διαφορά τερμάτων – το… πλεονέκτημα όταν μια ομάδα έχει στις τάξεις της τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Γουέιν Ρούνεϊ, τον Κάρλος Τέβες και άλλους.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» νίκησαν στην έδρα της Γουίγκαν, ενώ η Τσέλσι… γλίστρησε με την Μπόλτον (1-1). Και δεν ήταν η μόνη φορά που θα γλιστρούσε κόντρα στη Γιουνάιτεντ εκείνη τη σεζόν. Λίγες μέρες μετά ο Τέρι γλίστρησε και η Γιουνάιτεντ πήρε το Champions League.

2009-10 – Η ηρεμία του «Καρλέτο»

Μερικά χρόνια μετά και πάλι η Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διεκδικούσαν τον τίτλο ως το τέλος. Μόνο που αυτή τη φορά το «happy end» ήταν για τους «μπλε».

Ο Φέργκιουσον είχε αρχίσει να ανεβάζει την πίεση, αλλά η ηρεμία του Κάρλο Αντσελότι βοήθησε την ομάδα του να ξεπεράσει πρώτη τη γραμμή και με εντυπωσιακό τρόπο – νικώντας με 8-0 τη Γουίγκαν στο «Στάμφορντ Μπριτζ». Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα σε τέσσερις σεζόν για τους Λονδρέζους.

Και θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις λίγες στιγμές που είδαμε τον Κάρλο Αντσελότι να… τρέχει – το σπριντ με τον Μαλουντά κρατώντας το τρόπαιο ήταν εντυπωσιακό.

2011-12 – Η στιγμή που έγινε άγαλμα

Είναι το πιο διάσημο φινάλε στην ιστορία της Premier League. Το γκολ του Σέρχιο Αγουέρο στο 93:20, έχει το δικό του ντοκιμαντέρ, το δικό του merchandising και εδώ και μερικές ημέρες το δικό του… άγαλμα έξω από το «Έτιχαντ».

Το Μάντσεστερ ήταν χωρισμένο σε γαλάζιο και κόκκινο εκείνη τη μέρα. Η Σίτι και η Γιουνάιτεντ μπήκαν ισόβαθμες στην τελευταία αγωνιστική, με τους «πολίτες» να ξέρουν πως η νίκη εναντίον της ΚΠΡ θα τους έδινε τον τίτλο στην διαφορά τερμάτων.

Έμοιαζε εύκολο, αλλά έγινε συγκλονιστικό. Η Σίτι βρέθηκε να χάνει με 2-1 από την ΚΠΡ που έπαιζε με δέκα και έμοιαζε γραφτό ένα σπαρακτικό τέλος για εκείνη. Ο Έντιν Τζέκο ισοφάρισε στο 90’+2′ και μετά… «Agueroooooooo!».

2013-14 – Το ένα που έχασε η Λίβερπουλ

Η Μάντσεστερ Σίτι μπήκε στην τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2013-14 κρατώντας την τύχη της στα χέρια της για να πάρει το πρωτάθλημα. Ανέβηκε στην κορυφή για πρώτη φορά την προτελευταία αγωνιστική!

Ο λόγος; Η κατάρρευση της Λίβερπουλ. Διότι ναι μεν έχει μείνει χαραγμένη το… ολίσθημα του Στίβεν Τζέραρντ κόντρα στην Τσέλσι, αλλά σημαντικό ήταν και το «Crystanbul» – όταν το 3-0 επί της Κρίσταλ Πάλας έγινε 3-3.

Η Σίτι νίκησε τη Γουέστ Χαμ και πήρε το τρόπαιο, αλλά στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου εκείνο το πρωτάθλημα περισσότερο έχασε η Λίβερπουλ.

2018-19 – Το πρωτάθλημα του 98-97

Η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ πίεσαν η μια την άλλη σε απίστευτα ύψη εκείνη τη σεζόν με την κούρσα να μοιάζει αρκετά με την τρέχουσα. Τότε το πρωτάθλημα έμοιαζε της Λίβερπουλ, αλλά μια σειρά ισοπαλιών έδωσαν το δικαίωμα στους «πολίτες» να αποκτήσουν το δικαίωμα να εξαρτιούνται από τους ίδιους – χάρη στο γκολ του Βενσάν Κομπανί κόντρα στην Λέστερ.

Έτσι, πήγαν στην τελευταία αγωνιστική. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα στο Μπράιτον και η Λίβερπουλ έπαιξε με τη Γουλβς στο «Άνφιλντ». Για 63′ υπήρχε τεράστια ένταση και σασπένς. Το «Άνφιλντ» πανηγύρισε έξαλλα το γκολ του Μανέ στο 17′, αλλά περισσότερο εκείνο του Γκλεν Μάρεϊ στο 27′ του Μπράιτον-Σίτι. Παρά την ισοφάριση του Αγουέρο στο 28′, στο Λίβερπουλ δεν έχασαν την ελπίδα. Ούτε κι όταν ο Λαπόρτ έκανε το 2-1 στο 38′. Το γκολ του Μαχρέζ στο 63′, όμως, έσβησε το όνειρο. Η Σίτι τερμάτισε με 98 βαθμούς κι έγινε η πρώτη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που πήρε όλα τα εγχώρια τρόπαια σε μια σεζόν. Η Λίβερπουλ είχε 97 και μετά πήγε και πήρε το Champions League.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News