Premier League: Ο Τζέραρντ, το... καταραμένο γλίστρημα και η ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο με τη Λίβερπουλ

Premier League: Ο Τζέραρντ, το… καταραμένο γλίστρημα και η ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο με τη Λίβερπουλ | Μάντσεστερ Σίτι

Ο Στίβεν Τζέραρντ έχει ομολογήσει ότι το πιο σκούρο… στίγμα στην καριέρα του ήταν εκείνο το λάθος στα τέλη Απριλίου του 2014, στο παιχνίδι με την Τσέλσι στο «Άνφιλντ». Στο Λίβερπουλ, πλέον, περιμένουν από εκείνον να είναι πιο φανατισμένος από το σύνηθες στις 18:00 την Κυριακή στο «Etihad», όπου η Άστον Βίλα φιλοξενείται από τη Μάντσεστερ Σίτι για την τελευταία αγωνιστική της Premier League.

Στην εμπάθεια θα πρέπει να βρεθεί όποια αποπομπή του Στίβεν Τζέραρντ από την ενδεκάδα των κορυφαίων στην Ιστορία της Λίβερπουλ. Ο «Captain Fantastic» συμπύκνωνε όλες τις αρετές που έγιναν σήμα κατατεθέν του συλλόγου, όπως ουδείς άλλος: την ποιότητα στις δεξιότητες, το δυνατό σουτ, το φανατισμό, την αγάπη για την πόλη και την εργατική τάξη της, τους φρενήρεις πανηγυρισμούς, που συνήθως κατέληγαν με ένα γλίστρημα στο κόρνερ.

Γενικώς, η εμπάθεια δεν είναι δικαιολογημένη. Στην περίπτωση του Τζέραρντ είναι μόνο ένα εκείνο που μπορεί να του προσάψει κάποιος, αν και… λιονταράκι: το πρωτάθλημα που δεν ήρθε. Δεν ήταν απολύτως υπαιτιότητά του όλες εκείνες οι χρονιές που η Λίβερπουλ δεν του έδινε στηρίγματα, από την άλλη μεριά, όμως, εκείνη η ατασθαλία στο παιχνίδι με την Τσέλσι, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της Premier League για τη σεζόν 2013-14, θα τον κυνηγά οριστικά και αμετάκλητα μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Τζέραρντ δεν πήρε αυτό που ο ίδιος ήθελε πιο πολύ από οποιονδήποτε φίλαθλο της ομάδας. Τώρα, έχει την ευκαιρία να γίνει σύνθημα στα χείλη των παιδιών από το Kop: το απόγευμα της Κυριακής, 22 Μαΐου, την έκτη ώρα, η Μάντσεστερ Σίτι φιλοξενεί την Άστον Βίλα, ενώ η Λίβερπουλ παίζει με τους Γουλβς.

Οι «κόκκινοι» προετοιμάζονται και για τον τελικό του Champions League με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού το επόμενο Σάββατο, 28 Μαΐου, αλλά αυτό που περιμένουν, τουλάχιστον αφ’ ης στιγμής κάνουν το καθήκον τους, είναι να απεμπολήσει δύο βαθμούς η Σίτι. Μοιάζει πάρα πολύ δύσκολο, ειδικά από τη στιγμή που έφερε ισοπαλία και στο προηγούμενο παιχνίδι της, απέναντι στη Γουέστ Χαμ, να την πατήσει για δεύτερη φορά, αλλά εκείνο το ματς στο Λονδίνο φαίνεται ότι διευθετήθηκε από την… ειμαρμένη: θα ήταν αδικία, σε ένα πρωτάθλημα που δύο ομάδες είναι τόσο ανώτερες από οποιονδήποτε αντίπαλο και που για σειρά εβδομάδων επικρατούσε ισορροπία τρόμου, με τον έναν να περιμένει το λάθος του άλλου, να μην κριθεί την τελευταία αγωνιστική.

Τύψεις συνείδησης

Ο Τζέραρντ, από τη μεριά του, είχε στην πραγματικότητα δύο ευκαιρίες για να το κερδίσει. Εκείνη του 2009 θα είχε περισσότερη υπόσταση αν, ύστερα από το εκκωφαντικό 4-1 στο «Ολντ Τράφορντ» στις 21 Μαρτίου, ο Φεντερίκο Μακέντα δεν έβαζε, σε ένα παιχνίδι με αντίπαλο συμπτωματικά την Άστον Βίλα, ένα από τα ελάχιστα γκολ του με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου οι «κόκκινοι διάβολοι» να νικήσουν σε ό,τι αποκαλείται «Fergie Time», τα τελευταία λεπτά ενός ματς, τα οποία ο ίδιος ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποκάλεσε «Squeaky Boom Time». Η Τετάρτη του Πάσχα έγινε για τη Λίβερπουλ η μέρα της απώλειας, με εκείνο το 4-4 με την Άρσεναλ, το «κουαρτέτο» του Αντρέι Αρσάβιν.

Εκείνη του 2014, βεβαίως, ήταν ασυγκρίτως πιο σοβαρή. Από την αρχή της χρονιάς, ο Τζέραρντ με τον Λουίς Σουάρες και το νεαρό Φιλίπε Κουτίνιο -ο οποίος την Κυριακή θα δώσει το «παρών» στο «Etihad» ως παίκτης της Βίλα- δεν έδιναν μόνο υπόσταση και ικανότητα στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά υπήρξαν και πειστική. Μόλις μία εβδομάδα πριν τη ζημιά με την Τσέλσι, το 3-2 επί της Μάντσεστερ Σίτι με το γκολ του Κουτίνιο την έβαλε μπροστά στη βαθμολογία. Το ματς με την Τσέλσι, βεβαίως, ήταν άλλη ιστορία, όπως και εκείνο που επακολούθησε με αντίπαλο την Κρίσταλ Πάλας.

Θα ενείχε το στοιχείο της υποκρισίας να αναφερθεί ότι ο Στίβεν Τζέραρντ θα κάνει τα πάντα για να κόψει βαθμούς από τη Μάντσεστερ Σίτι, που μόλις προ ολίγων ημερών παρουσίασε την προτομή του Αργεντινού Σέρχιο Αγουέρο, του παίκτη που με το γκολ του στις καθυστερήσεις του παιχνιδιού της 13ης Μαΐου 2012 με την ΚΠΡ χάρισε στους «πολίτες» το πρώτο πρωτάθλημα ύστερα από 44 χρόνια. Αυτό, γιατί δεν υπάρχει αδιάφορη ομάδα στην Premier League. Πάντως, δεν θα ήταν εντελώς αναληθές. Σε εκείνο το ματς, η ΚΠΡ χαλάρωσε όταν η ενημέρωση που ήρθε ήταν ότι έσωσε την παρτίδα και θα έμενε στην Premier League και την προσεχή σεζόν. Τώρα, τα έφερε έτσι η ζωή που ο Τζέραρντ μπαίνει στο «Etihad» σαν εχθρός και που θα ακούσει τα εξ αμάξης με τον έναν ή τον άλλον τρόπο: ή ότι δεν έχει… μακρινή συγγένεια με το πρωτάθλημα ή ότι στέρησε από τη Σίτι το δικό της τρόπαιο, κάποιοι θα τον στοχοποιήσουν ούτως ή άλλως.

Δεδομένο είναι ότι περισσότερο τον νοιάζει να μην το κάνουν οι πρώτοι -και για συναισθηματικούς λόγους: θα ήταν ωραίο, 8 χρόνια μετά τη δική του ανισορροπία, να είναι μέρος μιας εντυπωσιακής κατάκτησης, που θα συνοδεύεται από συναρπαστική επιστροφή των «κόκκινων» στη διεκδίκηση του τροπαίου. Ένα, βέβαια, είναι να το θέλει και άλλο να το κάνει. Σε αυτήν την περίπτωση και οι… φυσικοί νόμοι είναι αδιάσειστοι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την κατά πολύ καλύτερη ομάδα. Αν ο Τζέραρντ ηττηθεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχει επικρατήσει ο καλύτερος. Στο τέλος της μέρας, έτσι είναι η ζωή.   

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News