Μεταγραφές Ιανουαρίου: Τρία κελεπούρια που κάνουν... όργια στη νέα τους ομάδα

Μεταγραφές Ιανουαρίου: Τρία κελεπούρια που κάνουν… όργια στη νέα τους ομάδα Ομπαμεγιάνγκ, Ντίας, Έρικσεν

Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει πει την καλύτερη ατάκα για τις λεγόμενες μεταγραφές χειμώνα. «Να αγοράζεις παίκτες τον Ιανουάριο, μόνο αν θα ήθελες να τους πάρεις το καλοκαίρι». Ωστόσο, δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα επιλογής και είθισται συχνά-πυκνά να εξελίσσονται σε… ανέκδοτο. 

Ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να καταλήξουν σε φιάσκο. Ενίοτε ωστόσο, μπορεί να σώσουν την παρτίδα. Ή απλά να δικαιώσουν τις ομάδες που τους επέλεξαν έστω και στη μέση της αγωνιστικής περιόδου. Ο Λουίς Ντίας, ο Πιερ Ομπαμεγιάνγκ και ο Κρίστιαν Έρικσεν ανήκουν στην κατηγορία των μεταγραφών Ιανουαρίου που αποτελούν… θείο δώρο για τις ομάδες τους. 

Λάτιν μαγεία στην Αγγλία 

Ο Γερμανός τεχνικός της Λίβερπουλ είχε βάλει από καιρό στο μάτι τον Κολομβιανό εξτρέμ της Πόρτο, Λουίς Ντίας και στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στη φάση των ομίλων του Champions League, τον φανταζόταν ήδη να φοράει τη φανέλα των «Reds». Στις 30 Ιανουαρίου η μεταγραφή του 25χρονου μεσοεπιθετικού έως το 2027, ανακοινώθηκε από τον αγγλικό σύλλογο. Μόλις λίγες ημέρες μετά, Ο Ντίας συστήθηκε στο κοινό του Άνφιλντ στον αγώνα Κυπέλλου κόντρα στην Κάρντιφ (3-1), όπου μπήκε ως αλλαγή στο 58′ και… πρόλαβε να εντυπωσιάσει. Μάλιστα μετά από δική του ενέργεια ήρθε και το δεύτερο γκολ της ομάδας του. 

Πήρε για πρώτη φορά τη θέση του στη βασική ενδεκάδα της Λίβερπουλ κόντρα στην Λέστερ για το πρωτάθλημα της Premier League στις 10/2, όταν συνέβαλε στη νίκη της ομάδας του με 2-0. H κλάση του Κολομβιανού ήταν γνωστή, όχι όμως και η τόσο άμεση προσαρμοστικότητα που υπέδειξε στη νέα του ομάδα, με την παρουσία του να κάνει τη διαφορά.

«Ήταν ένα από τα καλύτερα πρώτα παιχνίδια που είδα ποτέ από νέο παίκτη», δήλωνε περιχαρής ο Γερμανός προπονητής τότε. Την περασμένη Τρίτη, ο Κολομβιανός εξτρέμ άνοιξε το σκορ κόντρα στο «ντέρμπι» με την «αιώνια» αντίπαλο, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πριν καλά καλά συμπληρωθούν 5 λεπτά αγώνα, βάζοντας τις βάσεις για τη μεγάλη νίκη με 4-0 των «Reds» μέσα στο Άνφιλντ. 

Το δώρο… εξ ουρανού

«Είναι ένα δώρο που έπεσε από τον ουρανό», έχει δηλώσει ο Τσάβι, για έναν παίκτη που για πολλούς έμοιαζε ξεγραμμένος. Ο Γκαμπονέζος επιθετικός, Πιερ- Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, κατάφερε να γίνει ήδη πρώτος σκόρερ της Μπαρτσελόνα, μαζί με τον Μέμφις Ντεπάι (32 αγώνες), έχοντας πετύχει 11 γκολ σε 12 παιχνίδια ως βασικός στην ενδεκάδα του Τσάβι. 9 στο πρωτάθλημα της La Liga και 2 στο Europa League. Mε δικό του γκολ κόντρα στην Ρεάλ Σοσιεδάδ την περασμένη Πέμπτη (21/4) χάρισε τη νίκη στους «μπλαουγκράνα» και την επιστροφή στη 2η θέση στη βαθμολογική κατάταξη, παίρνοντας απόσταση ασφαλείας από τις αντιπάλους της, με φόντο την έξοδο στο Champions League. Κυρίως όμως, επανέφερε την καλή ψυχολογία στις τάξεις των Καταλανών μετά τις δύο σοκαριστικές ήττες από Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Κάντιθ. 

Την ίδια ώρα, όλα τα γκολ του είναι καθοριστικά και έχουν εξασφαλίσει στους Καταλανούς νίκες. Όπως το χατ-τρικ που πέτυχε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Βαλένθια τον περασμένο Φλεβάρη και τότε έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στον 21ο αιώνα που πετυχαίνει τρία γκολ σε ένα ματς στα πρωταθλήματα της Γαλλίας (Σεντ Ετιέν), της Γερμανίας (Ντόρτμουντ), της Αγγλίας (Άρσεναλ) και της Ισπανίας.

Ακολούθησαν τα δύο γκολ που σημείωσε στη μεγάλη νίκη με 4-0 στο clasico με τη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και αυτά κόντρα στη Νάπολι και την Γαλατασαράι για το Europa League. Ανάμεσά τους και η εκπληκτική εμφάνιση στην αναμέτρηση με την Οσασούνα. 

«Η καλύτερη μεταγραφή στην ιστορία της ομάδας» 

Αυτά ήταν τα λόγια του προπονητή της Μπρέντφορντ, Τόμας Φρανκ, για τον Κρίστιαν Έρισκεν. Σίγουρα η πιο ιδιαίτερη περίπτωση, λόγω της περιπέτειας που βίωσε το καλοκαίρι, όταν κατέρρευσε μέσα στο γήπεδο στον αγώνα της Δανίας με την Φινλανδία, στο εναρκτήριο παιχνίδι των Σκανδιναβών στο EURO 2020. To παγκόσμιο σοκ και οι ώρες αγωνίας που προκάλεσε η ανακοπή που υπέστη, διαδέχτηκαν η χαρά και η ανακούφιση. Τώρα, αφού επέστρεψε στην ενεργό δράση, έχει πάρει από το χέρι την Μπρέντφορντ και μετρά μόνο νίκες και μία ισοπαλία στα 6 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί ως βασικός. Πριν την έλευσή του, η αγγλική ομάδα αγνοούσε τη νίκη επί 8 αγωνιστικές, μετρώντας παράλληλα 7 ήττες. Η επιστροφή του στην Premier League, μετά από την επιτυχημένη του θητεία στην Τότεναμ και την κατάκτηση του Scudetto με την Ίντερ στη Serie A, ήταν το πιο ευχάριστο νέο μετά τα όσα βίωσε ο Δανός μέσος λίγους μήνες πριν. Ενώ η καριέρα του έμοιαζε ότι οδεύει σε ένα πρόωρο και άδικο τέλος, είναι εδώ για να αποδείξει τη δύναμη και την ποιότητά του. Μέχρι στιγμής έχει πετύχει σε 6 ματς, 1 γκολ και 2 ασίστ. Και φυσικά επέστρεψε στην εθνική ομάδα της πατρίδας του, υπενθυμίζοντας και πάλι την ποδοσφαιρική του αξία. Στόχος του τώρα είναι να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News