Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ: Οι πιθανότητες για τον τίτλο, το υπερόπλο του Κλοπ και ο... αδύναμος κρίκος

Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ: Οι πιθανότητες για τον τίτλο, το υπερόπλο του Κλοπ και ο… αδύναμος κρίκος στη μητέρα των μαχών της Premier League

Η μητέρα των ποδοσφαιρικών μαχών στην Premier League. Το Μάντσεστερ Σίτι – Λίβερπουλ είναι το ματς που εν πολλοίς θα κρίνει τον φετινό τίτλο και θα δώσει έξτρα πόντους μπόι στον Πεπ Γουαρδιόλα ή στον Γίργκεν Κλοπ.

Ο Λευτέρης Ελευθερίου τα έγραψε πολύ ωραία (ως συνήθως…) στην ανάλυσή του για την πιο σημαντική κόντρα στην ιστορία της Premier League, αλλά ήρθε η ώρα να δούμε λίγο πιο… λογιστικά, πού θα οδηγήσει την κούρσα του φετινού πρωταθλήματος το πολυαναμενόμενο παιχνίδι. Αυτό το «εν πολλοίς» πώς ακριβώς μεταφράζεται σε αριθμούς.

Εκτιμητής του αποτελέσματος η Gracenote, η οποία καλύπτει με αναλυτικά στατιστικά όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Αδιάφορη η ισοπαλία, η μπλε νίκη «κλειδώνει» τον τίτλο και η «κόκκινη» αντιστρέφει τους ρόλους

Η αμερικανικών συμφερόντων εταιρία εκτιμά ότι με τη διαφορά του ενός πόντου που χωρίζει τις δύο ομάδες αυτή τη στιγμή, η Σίτι έχει 61% πιθανότητες να κατακτήσει τον τίτλο και η Λίβερπουλ 39%.

Ενδεχόμενη ισοπαλία και διατήρηση τη διαφοράς στον πόντο, θα αυξήσει ελαφρώς το ποσοστό της ομάδας του Γουαρδιόλα στο 63%. Αν κερδίσει η Σίτι, τότε θα ανέβει στο 86% και θα αγκαλιάσει τον τίτλο. Με το τρίποντο να καταλήγει στην αρμάδα του Κλοπ, οι «κόκκινοι» γυρίζουν τούμπα τα ποσοστά και έχουν αυτοί το προβάδισμα με 68-32, που όμως αφήνει τους Cityzens να ελπίζουν στην ανατροπή.

Η επίθεση της Λίβερπουλ «καταλύτης» για τον τίτλο

Το μεγάλο όπλο της Λίβερπουλ είναι φέτος η επίθεση. Με 77 γκολ ενεργητικό, προσπερνά κατά 5 την ομάδα του Μάντσεστερ για πρώτη φορά από τότε που την ανέλαβε ο Γουαρδιόλα. Αυτή είναι η δεύτερη πιο παραγωγική σεζόν της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ μετά τα 82 τέρματα στο ίδιο χρονικό σημείο του πρωταθλήματος υπό την καθοδήγηση του Μπρένταν Ρότζερς. Τότε, η Λίβερπουλ έχασε το πρωτάθλημα από την κυριακάτικη αντίπαλό της για δύο μόλις πόντους.

Ειδικότερα η Λίβερπουλ δημιουργεί 30% περισσότερες ευκαιρίες για να σκοράρει σε σχέση με πέρυσι και οι προσπάθειες προς την εστία είναι 557, επίδοση που δεν έχει πιάσει ποτέ στα χρόνια του Κλοπ από το 2015. Μάλιστα, δημιουργεί πιο πολλές ευκαιρίες από τη Σίτι και χρειάζεται λιγότερα σουτ για να βρει δίχτυα.

Απίστευτο! Πιο ευάλωτοι οι «κόκκινοι» με τον Φαν Ντάικ στην ενδεκάδα!

Το τρίτο ενδιαφέρον στατιστικό της Λίβερπουλ αφορά τον Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Ολλανδός είναι ο αμυντικός ογκόλιθος της ομάδας του ωστόσο… με τον Φαν Ντάικ οι αντίπαλοι επιχειρούν 12 σουτ για γκολ κατά μέσο όρο τη φετινή περίοδο. Πέρυσι, χωρίς αυτόν, δεν έκαναν λίγο πάνω από τις μισές προσπάθειες, 6,7! Πριν ο 30χρονος στόπερ ανηφορήσει για Λίβερπουλ από τη Σαουθάμπτον πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια, η Λίβερπουλ δεχόταν σχεδόν τα μισά γκολ από όσα σκοράρουν οι αντίπαλοί της μετά το 2018.  

Τα εις βάρος του Ολλανδού νούμερα δικαιολογούνται από το σαφώς πιο επιθετικό παιχνίδι των «κόκκινων», αλλά και πάλι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News