Χάντερσφιλντ - Νότιγχαμ: Ο τελικός των εκατομμυρίων που θα δει όλος ο πλανήτης

Χάντερσφιλντ – Νότιγχαμ: Ο τελικός των εκατομμυρίων που θα δει όλος ο πλανήτης | Championship | Βαγγέλης Μαρινάκης

Σήμερα στο «Γουέμπλεϊ» διεξάγεται ο τελικός των πλέι οφ ανόδου από την Championship στην Premier League. Το ματς, γνωστό για την οικονομική του αξία, αυτή τη σεζόν περισσότερο από κάθε άλλη, υπογραμμίζει την «ψαλίδα» που έχει ανοίξει οικονομικά μεταξύ της κορυφαίας κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα 353 εκατομμύρια ως το 2027

Η αξία του ματς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα. Όπως: Η ομάδα που θα τερματίσει στην 20η θέση της Premier League τη σεζόν 2022-23 θα έχει εξασφαλισμένα 126,3 εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αυτό το ποσό μπορεί να ανέβει αναλόγως με την κατάταξη.

Έπειτα, ισχύει ακόμη ο κανονισμός των «πληρωμών αλεξίπτωτο» για τις ομάδες που πέφτουν από την Premier League στην Championship. Αυτό σημαίνει άλλα 83,4 εκατομμύρια «εγγυημένα».

Σε αυτό το ποσό μπορεί να προστεθεί και η αύξηση από τα εμπορικά δικαιώματα. Η Λιντς για παράδειγμα μέσα σε δύο χρόνια στην Premier League αύξησε με εντυπωσιακό ρυθμό τα έσοδά της, αλλά και το πόσο πολύτιμο είναι το κλαμπ. Για παράδειγμα, έβαλε περίπου δέκα εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της μόνο από τις διαφημιστικές πινακίδες.

Μεταξύ των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, των «πληρωμών αλεξίπτωτο» και παραμονής στην Premier League για μια χρονιά – που αποφέρει έξτρα χρήματα στην κατάταξη – τότε ποσό μπορεί να ξεπεράσει τα 350 εκατομμύρια με τις «πληρωμές αλεξίπτωτο» – σε περίπτωση υποβιβασμού – να διαρκούν ως το 2027, σύμφωνα με το «The Athletic».

Αυτά τα τεράστια ποσά απλά επιβεβαιώνουν τα όσα καταγράφονται από τις οικονομικές αναλύσεις ετησίως από την Deloitte ή το Forbes. Το τελευταίο στην τελευταία του ετήσια λίστα με τις πολυτιμότερες ομάδες στον κόσμο συμπεριέλαβε 11 κλαμπ της Premier League σε σύνολο 20 συλλόγων.

Σε 162 χώρες ανά τον κόσμο

Το ματς θα μεταδοθεί σε 162 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Championship είναι μετά τα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα εκείνο που έχει τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα στον κόσμο και σε ορισμένες αγωνιστικές μπορεί να ξεπεράσει και κάποιο από τα άλλα.

Στην Αγγλία τον τελικό τον παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατές κάθε χρόνο και είναι ένα απο τα σημαντικότερα αθλητικά θεάματα. Κάθε χρόνο, δε, παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το τηλεοπτικό κοινό και με δεδομένο το μέγεθος της Νότιγχαμ Φόρεστ που έχει παγκόσμιο fanbase, τα νούμερα προβλέπεται να είναι μεγάλα και φέτος.

Συναρπαστικό ματς

Φυσικά, πέραν του appeal που έχει το να δει κανείς μια ομάδα που θα αγωνίζεται στην Premier League την επόμενη σεζόν, έχει μεγάλη αξία από μόνο του το ματς και ως αθλητικό event. Οι τελικοί των πλέι οφ ανόδου της Championship σπανίως απογοητεύουν.

Κι αν πέρυσι η Μπρέντφορντ ανέβηκε άνετα νικώντας με 2-0 τη Σουόνσι σκοράροντας δύο φορές στο πρώτο 20λεπτο, το 2020 είδε τη Φούλαμ να τη νικά στην παράταση με 2-1 και να παίρνει εκείνη το εισιτήριο και τα… εκατομμύρια. Το 2019 η Άστον Βίλα νίκησε με 2-1 την Ντέρμπι σε συναρπαστικό ματς, ενώ έχουν μείνει στην ιστορία τα πέναλτι μεταξύ της Χάντερσφιλντ και της Ρέντινγκ το 2017, με τη Χάντερσφιλντ να παίρνει την άνοδο. Επίσης χαραγμένα στη μνήμη έχουν μείνει τα Μπλάκπουλ-Κάρντιφ 3-2 του 2010 και Σουόνσι-Ρέντινγκ 4-2 του 2011.

Σ’ ένα ματς, λοιπόν, κρίνονται πολλά…

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News