Championship: Η Νότιγχαμ, ο «τελικός» ανόδου και ο τρελός χορός των εκατομμυρίων

Championship: Η Νότιγχαμ, ο «τελικός» ανόδου στην Premier και ο τρελός χορός των εκατομμυρίων για την ομάδα του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η Νότιγχαμ Φόρεστ επισκέπτεται απόψε το «Vitality Stadium» της Μπόρνμουθ σε εξ αναβολής ματς από την 33η αγωνιστική με στόχο να ολοκληρώσει το εντυπωσιακό comeback της στην Championship και να πάρει στα χέρια της το μέλλον της όσον αφορά την άνοδο στην Premier League για πρώτη φορά σε 23 χρόνια.

Ο σύλλογος που ανήκει στον Βαγγέλη Μαρινάκη με νίκη θα ξεπεράσει την Μπόρνμουθ και θα ανέβει στη δεύτερη θέση. Το μομέντουμ είναι με το μέρος της σε μια κούρσα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Την τελευταία αγωνιστική επισκέπτεται τη Χαλ. Από την άλλη, αν τα «κεράσια» νικήσουν θα συνοδεύσουν την πρωταθλήτρια της Championship στα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας τη Νότιγχαμ να παλέψει μέσω των πλέι οφ.

Μια απίθανη πορεία

Για τους οπαδούς της Νότιγχαμ Φόρεστ η πορεία της ομάδας αυτή τη σεζόν είναι μια απίθανη πορεία. Ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει με κάποιο όνειρο μιας και και ευρέως είναι το ίδιο γκρουπ παικτών που διεκδικεί την άνοδο με εκείνο που έκανε τη χειρότερη εκκίνηση στην ιστορία του κλαμπ εδώ και παραπάνω από έναν αιώνα.

Οι έξι ήττες και μια ισοπαλία στα επτά πρώτα παιχνίδια άφησαν τους δις πρωταθλητές Ευρώπης στην τελευταία θέση της κατάταξης και τότε ήταν που η διοίκηση αποφάσισε να χωρίσει τους δρόμους της με τον Κρις Χιούτον, προσλαμβάνοντας τον Στιβ Κούπερ στα μέσα Σεπτεμβρίου. Έκτοτε καμία ομάδα δεν έχει πάρει περισσότερους βαθμούς στο πρωτάθλημα από τη Φόρεστ, η οποία, παράλληλα, έκανε μια εντυπωσιακή πορεία στο Κύπελλο όπου απέκλεισε την Λέστερ και την Άρσεναλ και πίεσε την Λίβερπουλ.

Όταν ήταν να διεξαχθεί κανονικά το ματς – στα μέσα Φεβρουαρίου – η Μπόρνμουθ είχε 11 βαθμούς διαφορά από τη Νότιγχαμ. Οπότε είναι ξεκάθαρο ποια ομάδα βρίσκεται σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση, με τη Φόρεστ να μπαίνει στο ματς έχοντας τέσσερις σερί νίκες.

«Προσπαθούμε να παραμείνουμε θετικοί», επαναλαμβάνει συχνά ο Κούπερ. «Έχουμε μια νοοτροπία όπου πιστεύουμε πως μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Κι όταν έχεις αυτή την προσέγγιση δίνεις στον εαυτό σου την καλύτερη ευκαιρία. Αυτό είναι το “κλειδί”. Απλά προσπαθούμε να “αγκαλιάσουμε” την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, εκπροσωπώντας αυτόν τον τεράστιο, ιστορικό σύλλογο και να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Δεν έχει σημασία με ποιον παίζουμε, θέλουμε να παίξουμε με το δικό μας τρόπο. Θέλουμε να στοχεύσουμε να γίνουμε η καλύτερη ομάδα και να το κάνουμε με το δικό μας τρόπο. Δεν λειτουργεί πάντοτε και είχαμε σκαμπανεβάσματα, αλλά ο σκοπός δεν αλλάζει. Περιμένουμε πως και πως το ματς με την Μπόρνμουθ. Είμστε ενθουσιασμένοι, συγκεντρωμένοι και έτοιμοι», είπε ο Κούπερ.

Πέραν του Κούπερ, μια άλλη πρόσληψη υψίστης σημασίας ήταν εκείνη του CEO Ντέιν Μέρφι. Ο Αμερικανός παράγοντας εργαζόταν στην Μπάρνσλεϊ και μαζί με την ιδιοκτησία και τα υπόλοιπα στελέχη του κλαμπ βελτίωσαν πολλούς τομείς λειτουργίας του κλαμπ παίρνοντας το μάξιμουμ από τον Ιανουάριο και μετά αφότου έγιναν οι προσθήκες στο χειμερινό μεταγραφικό «παράθυρο».

Ο «χορός» των εκατομμυρίων

Πέραν του αγωνιστικού και του… ιστορικού σκέλους – αν τα καταφέρει η Φόρεστ θα είναι μια αξιομνημόνευτη πορεία ως την άνοδο – υπάρχει και το οικονομικό.

Με δεδομένο πως από την επόμενη σεζόν αυξάνονται τα ποσά των τηλεοπτικών συμφωνιών που έχει κλείσει η Premier League, αυτό σημαίνει πως η ομάδα που θα τερματίσει στην 20η θέση της κατηγορίας τη σεζόν 2022-23 θα έχει εξασφαλισμένα 126,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό το ποσό μπορεί να ανέβει αναλόγως με την κατάταξη.

Έπειτα, ισχύει ακόμη ο κανονισμός των «πληρωμών αλεξίπτωτο» για τις ομάδες που πέφτουν από την Premier League στην Championship. Αυτό σημαίνει άλλα 83,4 εκατομμύρια «εγγυημένα».

Φυσικά, μια άνοδος συνοδεύεται και από… boom στις μπίζνες. Το παράδειγμα της Λιντς είναι εντυπωσιακό. Κι εκείνη ανέβηκε από την Championship και μέσα σ’ ένα χρόνο έγινε η 23η με τα περισσότερα έσοδα παγκοσμίως – σε μια χρονιά «χτυπημένη» από τον κορωνοϊό κιόλας. Σύμφωνα με τη μελέτη Money League της Deloitte, η Λιντς έκλεισε τη σεζόν 2020-21 με 192,7 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, ούσα πίσω από τη Σεβίλλη και ξεπερνώντας ομάδες όπως η Ρόμα, η Αταλάντα, η Νάπολι… Η Λιντς με τη Νότιγχαμ έχουν κοινά – πέραν της πιθανής ανόδου – καθώς πρόκειται για ιστορικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου με μεγάλες επιτυχίες και με παγκόσμιο fanbase. Ως εκ τούτου παρουσιάζονται προσοδοφόρες ευκαιρίες συνεργασιών με σπόνσορες.

Η Νότιγχαμ δίνει ένα άκρως σημαντικό ματς απόψε κι όπως ανέφερε και το γκρουπ οπαδών Forza Garibaldi αυτή την εβδομάδα: «Οι προσδοκίες συχνά αποτελούσαν ένα βάρος γύρω από το λαιμό της Φόρεστ για πάνω από 20 χρόνια. Τώρα, όμως, νιώθουμε πως μια τρομερή θετική ενέργεια μας οδηγεί».

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News