Βαγγέλης Μαρινάκης: Ένας Έλληνας στην ελίτ της Premier League με πρίγκιπες, μεγιστάνες και κροίσους!

Τα ποσά είναι αμύθητα. Το πρωτάθλημα είναι το κορυφαίο στον κόσμο. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης τόλμησε, επένδυσε και δικαιώθηκε. Η Νότιγχαμ Φόρεστ θα αγωνίζεται στην Premier League και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού θα συνυπάρχει με τους δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες των αγγλικών ομάδων, διαφημίζοντας την Ελλάδα. 

Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος αλλά ο άθλος επετεύχθη ήδη με την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία της Αγγλίας αλλά και της Elite του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που θα συναναστρέφεται ο Έλληνας εφοπλιστής; Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των υπόλοιπων 19 ομάδων της Premier League με τους οποίους ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα θεωρείται τη νέα σεζόν ισότιμο μέλος; Το sportday.gr σας παρουσιάζει το προφίλ των αφεντικών των συλλόγων που θα συμμετάσχουν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη για τη σεζόν 2022-23 και τα αστρονομικά νούμερα στα οποία υπολογίζονται οι περιουσίες τους. 

Μάντσεστερ Σίτι 

Ο 52χρονος Σεΐχης Μανσούρ, δισεκατομμυριούχος πολιτικός από τα Εμιράτα, είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων, καθώς και μέλος της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι. Είναι ιδιοκτήτης μιας επενδυτικής εταιρείας Abu Dhabi United Group (ADUG) και η περιουσία του αγγίζει τα 18,60 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Λίβερπουλ 

O γεννημένος στο Ιλινόις 73χρονος επιχειρηματίας, Τζον Χένρι, σύμφωνα με το Forbes και αφού η περιουσία του υπολογίζεται στα 3,35 δισεκατομμύρια, το 2021 ήταν 318ος στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους Αμερικανούς. Ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, κατέχει μερίδιο 2% στη Λίβερπουλ, το οποίο αποτιμάται στα 40 εκατομμύρια ευρώ. 
Ο Tομας Τσαρλς Βέρνερ είναι Αμερικανός τηλεοπτικός παραγωγός και επιχειρηματίας. Επενδύοντας στην Fenway Sports Group, βρίσκεται στην παρούσα φάση, στον προεδρικό θώκο των «Reds». Η περιουσία του ανέρχεται στα 1,88 δισ. ευρώ

Tσέλσι 

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς αποτελεί παρελθόν για τους «Μπλε» και η νέα ιδιοκτησία είναι μία ομάδα επενδυτών με επικεφαλής τον Αμερικανό επιχειρηματία Τοντ Μπόλι. Η περιουσία του 46χρονου νέου ισχυρού άνδρα των Λονδρέζων, υπολογίζεται στα 4,20 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το Forbes. Μαζί με τον συνιδιοκτήτη των Los Angeles Dongers, είναι ο Ελβετός δισεκατομμυριούχος Χάνσιεργκ Γουίς, ο Βρετανός κατασκευαστής ακινήτων Τζόναθαν Γκολντστέιν και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Clearlake Capital. 

 

Τότεναμ 

Ο Τζο Λιούις και ο Ντάνιελ Λέβι είναι οι ιδιοκτήτες των «Spurs». Ο πρώτος ηγείται της ENIC International και του Tavistock Group, ένα ποικίλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που εκτείνεται από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, την ενέργεια, τη γεωργία και τα logistics. Ο δεύτερος είναι συνιδιοκτήτης της ENIC International και η περιουσία τους για το 2022, εκτιμάται σε 5,58 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Άρσεναλ 

Ο 77χρονος Αμερικανός επιχειρηματίας, Ένος Στάνλεϊ Κρένκε και ιδιοκτήτης της Kroenke Sports & Entertainment, είναι από τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες στην Premier League, με περιουσία 9,95 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον επιχειρηματικό του όμιλο ανήκουν ακόμα οι Κολοράντο Ράπιντς (MLS), οι Ντένβερ Νάγκετς (NBA), οι Λος Άντζελες Ραμς (NFL) και οι Κολοράντο Άβαλανς (NHL).

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 

Η οικογένεια Γκλέιζερς έχει περιουσία 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2005, ο Μάλκολμ Γκλέιζερ εξαγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του συλλόγου, μέσω της  επενδυτικής εταιρείας Red Football Ltd. Το 2014, ο Αμερικανός επιχειρηματίας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών και οι επιχειρήσεις του πέρασαν στα 6 παιδιά του. Συγκεκριμένα, οι γιοι του Tζόελ και Άβραμ διοικούν τους «Κόκκινους Διαβόλους» και έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των οπαδών της ομάδας, λόγω της πτωτικής πορείας των τελευταίων ετών. 

Γουέστ Χαμ 

Οi μετοχές της αγγλικής ομάδας ανήκουν σε ομάδα επιχειρηματιών. Στον Ουαλό Τζον Σάλιβαν, στον Ντέιβιντ Γκολντ, στην εταιρεία 1890s holdings του Ντάνιελ Κρετίνσκι και στην WHU LLC του Τζέι Άλμπερτ Σμιθ. H περιουσία τους αγγίζει τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Λέστερ

Ο Αϊγιαβάτ Σριβανταναπράμπα είναι ο 37χρονος Ταϊλανδός επιχειρηματίας, που ανέλαβε τις «αλεπούδες» μετά το θάνατο του πατέρα του, Βιχάι, όταν το ελικόπτερό του έπεσε έξω από το «King Power» το 2018. Ήταν ανάμεσα στους πέντε νεότερους σε ηλικία δισεκατομμυριούχους στην Ασία, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes το 2020. Είναι C.E.O. και πρόεδρος της King Power και της O.H. Leuven. Η περιουσία του κοστολογείται στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Μπράιτον 

Ο Άντονι Γκραντ Μπλουμ είναι Άγγλος επαγγελματίας παίκτης του στοιχήματος, του πόκερ και επιχειρηματίας, με περιουσία 1,5 δισ. ευρώ για το 2021, σύμφωνα με το Forbes. Κύρια πηγή εσόδων του είναι το πόκερ. 

Γουλβς

Οι «Λύκοι» ανήκουν στον 55χρονο Κινέζο επιχειρηματία Γκούο Γκουανγκτσάνγκ. Είναι συνιδρυτής και πρόεδρος της Fosun International Limited. Το 2022, η περιουσία του υπολογίστηκε σε 4,74 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Νιούκαστλ 

Η κοινοπραξία στην οποία ανήκουν οι «Μagpies», αποτελείται από τις εταιρείες P.C.P. Capital Partners, Reuben Brothers και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (P.I.F.). Επικεφαλής και πρόεδρος της ομάδας είναι ο Γιασίρ Αλ-Ρουμαγιάν και δεξί του χέρι η Αμάντα Στέιβλι και ο Σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, το fund φέρεται να διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Κρίσταλ Πάλας

Ο 57χρονος Τζόσουα Χάρις είναι Αμερικανός επενδυτής και γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο. Είναι συνιδρυτής της Apollo Global Management, μια από τις πιο εξέχουσες εταιρείες εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο. Είναι επίσης ιδοκτήτης και ο διευθύνων σύμβουλος των New Jersey Devils και των Philadelphia 76ers, με την περιουσία του να αγγίζει τα 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως υπολογίστηκε το 2021. Μαζί του στην ιδιοκτησία της αγγλικής ομάδας είναι και ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Γιες Έντενς.  

Μπρέντφορντ

Ο Μάθιου Μπένχαμ, πρωταγωνιστής της πιο περίεργης κατάστασης σε ό,τι αφορά τους ιδιοκτήτες των ομάδων της Αγγλίας. Δεν έχει σχέση με το προφίλ των υπόλοιπων. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στις οικονομικές επιστήμες το 2001, αποφάσισε να αξιοποιήσει τις γνώσεις του στα μαθηματικά και να γίνει επαγγελματίας παίκτης τυχερών παιχνιδιών. Η περιουσία του φέρεται να ανέρχεται στα 32 εκ. ευρώ, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπολογιστεί λόγω των πηγών των εσόδων του. 

Άστον Βίλα

Ο 61χρονος Αιγύπτιος επιχειρηματίας Νασέφ Ονσί Σαουΐρις σύμφωνα με το το Forbes, είναι ο πλουσιότερος Άραβας και ο δεύτερος πλουσιότερος Αφρικανός, με την περιουσία του να ανέρεχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Σαουθάμπτον 

Η ομάδα πέρασε πρόσφατα στα χέρια του, Ντράγκαν Σόλακ, Σέρβου μεγιστάνα του UNITED Group, ομίλου που δραστηριοποιείται στον τομέα της συνδρομητικής και καλωδιακής τηλεόρασης. Θεωρείται ο πιο πλούσιος επιχειρηματίας στη χώρα του, με 1,12 δισ. ευρώ. 

Έβερτον 

Ο 67χρονος Φαρχάντ Μοσίρι είναι Βρετανο-Ιρανός επιχειρηματίας με έδρα το Μονακό της Γαλλίας. Κατέχει τις μετοχές της ρωσικής εταιρείας USM, που δραστηριοποιείται στους τομείς των μετάλλων και εξόρυξης, τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίας και διαδικτύου. Η περιουσία για το 2022 εκτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Λιντς

Η 47χρονος Ιταλός επιχειρηματίας Αντρέα Ραντριτσάνι, με περιουσία 4 δισεκατομμυριών ευρώ, μέσω της επενδυτικής εταιρεία του, Aser Ventures, δραστηριοποιείται κυρίως στον αθλητισμό και τα μέσα ενημέρωσης και κατέχει τα τηλεοπτικά κανάλια Eleven Sports. 

Φούλαμ 

Ο 71χρονος Πακιστανό-Αμερικανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, Σαχίντ Χαν είναι ιδιοκτήτης της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, Flex-N-Gate. Για το 2022 η περιουσία του υπολογίζεται στα 8 δισ. ευρώ. 

Mπόρνμουθ 

Αν και Ρώσος, ο 52χρονος επιχειρηματίας Mαξίμ Ντεμίν, δεν είχε την τύχη του Ρομάν Αμπράμοβιτς καθώς είναι εδώ και χρόνια Βρετανός πολίτης και δεν συμπεριλαμβάνεται στο τιμ των ολιγαρχών που υποστηρίζουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Δημιούργησε την περιουσία του με τη δράση του στη βιομηχανία των πετρελαιοειδών, εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης δύο μεγάλων εταιριών του χώρου και η ατομική του περιουσία υπολογίζεται στο 1,18 δισ. ευρώ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News