Ραφαέλ Σάντος Μπορέ: Ο ήρωας της Άιντραχτ δεν ήθελε να τριτώσει το... κακό του

Ραφαέλ Σάντος Μπορέ: Ο ήρωας της Άιντραχτ δεν ήθελε να τριτώσει το… κακό του | Europa League

Ο Ραφαέλ Σάντος Μπορέ έγινε ο ήρωας της κατάκτησης του Europa League από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης στην κανονική διάρκεια και το καθοριστικό πέναλτι κόντρα στους Ρέιντζερς. Ήταν ο 3ος τελικός διοργάνωσης συλλόγων της καριέρας του και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να μην το χαρεί στο τέλος, όπως συνέβη στις προηγούμενες δύο φορές.

Ο Αλεξις Σάντσες, ο Ντιόγκο Ζότα και ο Φαλκάο

Γεννημένος στην Μπαρανκίγια της Κολομβίας το 1995, είχε από τα πρώτα του βήματα στην Ντεπορτίβο Κάλι το μπρίο του Ατλαντικού. Καλός στο ένας εναντίον ενός, μαχητικός. Μια έκδοση του Κολομβιανού Αλέξις Σάντσες έλεγαν τότε.

Έκανε τέτοια εντύπωση που η Ατλέτικο Μαδρίτης τον απέκτησε. Κάπως έτσι μετά και την επιτυχία του με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης στις τάξεις των «ροχιμπλάνκος»… βαφτίστηκε ως «Ντιόγκο Ζότα νούμερο δύο». Όπως και ο Πορτογάλος άσος της Λίβερπουλ, ο Μπορέ δεν έπαιξε ούτε ένα ματς για την ισπανική ομάδα. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε έκρινε πως δεν ήταν έτοιμος. Δόθηκε δανεικός στην Ντεπορτίβο Κάλι κι έπειτα στη Βιγιαρεάλ.

Η Ατλέτικο έχοντας ανάγκη τα χρήματα και μην πιστεύοντας στις ικανότητές του τον πούλησε στη Ρίβερ Πλέιτ για 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και σήμερα είναι ο πρώτος σκόρερ της εποχής του Μαρσέλο Γκαγιάρδο στους «μιγιονάριος» με 55 γκολ σε 149 ματς. Κατέκτησε έξι τίτλους σε τέσσερα χρόνια και αποχώρησε ελεύθερος. Στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης ήξεραν πως βρήκαν θησαυρό. Μπορεί στην πρώτη του σεζόν τα νούμερα του να μην ήταν εντυπωσιακά – 12 γκολ κι έξι ασίστ σε 45 ματς, αλλά σε μια ομάδα που σκοράρει λίγο, έκαναν τη διαφορά.

Σκόραρε στο 3-2 κόντρα στην Μπαρτσελόνα, έδωσε ασίστ στο 2-1 επί της Γουέστ Χαμ και βρήκε δίχτυα στο 1-0 εναντίον των «σφυριών» συν τα όσα έκανε στον τελικό. «Kommandant», τον φωνάζουν πλέον στη Φρανκφούρτη επειδή πανηγυρίζει με στρατιωτικό χαιρετισμό.

Στην Κολομβία, πλέον, ελπίζουν να βρήκαν τον επόμενο ηγέτη της εθνικής, κάτι που έχει λείψει αφότου άρχισε η πτώση της καριέρας του Ραδαμέλ Φαλκάο.

Όχι άλλη πίκρα

Ο «Comandante» Μπορέ δεν ήθελε να ζήσει άλλη πίκρα σε τελικό. Με τη Ρίβερ Πλέιτ έπαιξε σε δύο του Copa Libertadores. Το 2018, οι «μιγιονάριος» έπαιξαν με την Μπόκα Τζούνιορς. Ο Μπορέ αγωνίστηκε στον πρώτο τελικό, αλλά είδε κίτρινη κάρτα, συμπλήρωσε κύκλο και απουσίασε από το δεύτερο ματς που έγινε στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» εξαιτίας της βίας που είχε ξεσπάσει μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων στο Μπουένος Άιρες. Η Ρίβερ πήρε το τρόπαιο, αλλά ο Μπορέ έμεινε να αναρωτιέται τί θα μπορούσε να κάνει καλύτερα για να μην γίνεται βάρος στην ομάδα του.

Ένα χρόνο μετά, η Ρίβερ Πλέιτ έπαιξε με τη Φλαμένγκο. Ο Μπορέ σκόραρε, αλλά τότε εμφανίστηκε ο Γκαμπιγκόλ κι έκλεψε την παράσταση και το… τρόπαιο. Στη Σεβίλλη, ο Μπορέ ήταν αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά. Και την έκανε. «Μέχρι και τα δισέγγονά μας θα μάθουν για σένα και τί πέτυχες», του αφιέρωσε η Άιντραχτ.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News