Μπέργκαμο: Η πόλη της κολάσεως και η ευχή και κατάρα της Αταλάντα

Μπέργκαμο. Η πόλη της κολάσεως και ο ρόλος της Αταλάντα στην πόλη που χτυπήθηκε όσο καμία άλλη στον πλανήτη τους πρώτους μήνες του κορωνοϊού. 

Μπέργκαμο. Μια όμορφη, ιταλική πόλη στους πρόποδες των Άλπεων, ελάχιστα χιλιόμετρα μακριά από τα ελβετικά σύνορα και πολύ κοντά στην πανέμορφη περιοχή της λίμνης του Κόμο.

Γραφική πόλη, αλλά όχι ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην ελκυστική γείτονα χώρα, χτισμένη σε μια αλληλουχία λόφων 40 χλμ βορειοανατολικά του Μιλάνου στη Λομβαρδία.

Κι όμως αυτή η ήσυχη πόλη, έδρα της ποδοσφαιρικής Αταλάντα, πριν από δύο χρόνια μετατράπηκε από ένα όμορφο θέρετρο σε απέραντο νεκροταφείο κατά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην ιταλική επικράτεια. Ήταν Μάρτης του 2020, όταν  ακόμα η Ευρώπη προσπαθούσε να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στη σύγχρονη μάστιγα, τον covid-19, εφαρμόζοντας αυστηρούς περιορισμούς και καραντίνα για την προστασία των πολιτών. Την ίδια στιγμή η αναπτυγμένη πολυσύχναστη, άρα και πιο ευάλωτη, βόρεια Ιταλία πιάστηκε στον ύπνο με την περιοχή της Λομβαρδίας να πλήττεται βάναυσα με χιλιάδες νεκρούς.

Παγκόσμιο σοκ για την εκατόμβη θυμάτων

Τα ισχυρά, αδιαπέραστα ενετικά τείχη του Μπέργκαμο, οχύρωση για την αποφυγή ενδεχόμενων δεινών μια άλλης εποχής που αποτελεί σήμερα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν την εκατόμβη θυμάτων και οι τραγικές εικόνες με τα εκατοντάδες φέρετρα και τους άταφους νεκρούς από τα νοσοκομεία του Μπέργκαμο, έκαναν το γύρο του πλανήτη και σόκαραν τη διεθνή κοινή γνώμη.

Η πόλη γνώρισε μια απίστευτη τραγωδία, χειρότερη κι από την καταστροφή του αρχαίου Μπεργκόρουμ από τον Αττίλα των Ούνων τον  5ο αιώνα μ.Χ.. Μόνο τον Μάρτιο του 2020, περίπου 5.500 πολίτες της ευρύτερης περιοχή του Μπέργκαμο πέθαναν από κορωνοϊό. Τρομερά μεγάλο νούμερο για μια πόλη 120.000 ψυχών. Μέσα σε έναν μήνα έγιναν τόσες ταφές όσες αντιστοιχούσαν σε έναν χρόνο! Ο γηρασμένος, ευάλωτος πληθυσμός της περιοχής, η αδυναμία του τοπικού συστήματος υγείας και η υποτίμηση της επικινδυνότητας του ιού από αρχές και πολίτες, οδήγησαν στην απόλυτη καταστροφή με τους υγειονομικούς να βρίσκονται στην τραγική θέση να επιλέγουν ποιοι θα νοσηλευτούν και θα διασωληνωθούν και ποιοι θα αφεθούν στα χέρια της Μοίρας.

Ο κόσμος παρατηρούσε με κομμένη την ανάσα τις εικόνες και τις συγκινητικές αναρτήσεις ανθρώπων απομονωμένων, απελπισμένων να εκλιπαρούν για βοήθεια απέναντι στον αόρατο εχθρό. Μόνο που αυτή η βοήθεια δεν έφτασε ποτέ…

Η ευρωπαϊκή πορεία της Αταλάντα, ευχή και κατάρα

Την ίδια στιγμή, το καμάρι της πόλης, η ποδοσφαιρική Αταλάντα, λες κι ήθελε να απαλύνει τις ψυχές των νεκρών και τις καρδιές των χαροκαμένων, θριάμβευε στο «Μεστάγια» της Βαλένθια με 4-3 στη ρεβάνς της φάσης των «16» και έπαιρνε περηφανή πρόκριση στα προημιτελικά του ChampionsLeague για πρώτη φορά στην ιστορία της. Κι όμως ήταν το πρώτο ματς, όταν είχε θριαμβεύσει με 4-1 στο «Σαν Σίρο» του Μιλάνου, που ειπώθηκε από πολλούς τότε ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στη διάδοση του κορωνοϊού.

Περίπου το 1/3 του πληθυσμού του Μπέργκαμο, 40.000 άνθρωποι βρέθηκαν στις εξέδρες του μεγαλύτερου γηπέδου του Μιλάνου, μαζί με 2.500 ταξιδιώτες από την επίσης ανοχύρωτη και ανέμελη Ισπανία, χωρίς μέτρα προφύλαξης, δίχως προστασία. Το Μιλάνο με το πολυσύχναστο Malpensa, το μεγάλο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, λέγεται ότι ήταν το πρώτο μεγάλο κέντρο της διασποράς του κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη λόγω των εκατοντάδων πτήσεων προς την Κίνα για την εξυπηρέτηση των αναγκών των δεκάδων τοπικών επιχειρήσεων που αναζητούσαν φθηνές πρώτες ύλες και εργατικά χέρια στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Είναι χαρακτηριστικό το 35% της ομάδας της Βαλένθια γύρισε μετά από αυτό το ματς στην Ισπανία κουβαλώντας τον ιό του οποίου η πραγματική επικινδυνότητα ήταν άγνωστης τότε και τρόμαζε. Και ποιος ξέρεις πόσες χιλιάδες γύρισαν στο Μπέργκαμο επίσης μολυσμένοι από τον κορωνοϊό.

Η ομάδα της Αταλάντα χαλύβδωσε μετά από εκείνη την περιπέτεια. Μπορεί να αποκλείστηκε από την Παρί Σεν Ζερμέν χάνοντας 2-1 με γκολ στο 90’ και στο 90’+3’ στον νοκ-άουτ προημιτελικό του Αυγούστου στο Ντα Λους, αλλά πλέον επέβαλε την παρουσία της στους ισχυρούς της Ιταλίας και της Ευρώπης φτάνοντας στους «16» του Champions League, στην 3η θέση στη Serie A και στον τελικό του Coppa Italia την επόμενη χρονιά (2020-21).

Το Μπέργκαμο και η Αταλάντα του 2022 

Φέτος, η Αταλάντα οπισθοχώρησε ελάχιστα, αφού δεν κατάφερε να περάσει στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης των αστέρων και παλεύει για να μπει στην τετράδα στο καμπιονάτο, αλλά παραμένει ισχυρή και το σύμβολο μιας πόλης, που όπως και υπόλοιπος πλανήτης, έμαθε να ζει με τον ιό και να παίρνει μέτρα προστασίας.

Η Αταλάντα του ενός μόλις τίτλου το Coppa Italia του 1963 ήταν, είναι και θα παραμείνει το αποκούμπι μια μικρής πόλης που θα αργήσει να ξεχάσει τις πληγές που άφησε πίσω του η επέλαση του κορωνοϊού, αλλά θέλει να πιστεύει ότι πήρε το μάθημά της για τα τραγικά λάθη του παρελθόντος.

Το Μπέργκαμο συνήρθε και περιμένει από την αγαπημένη του τοπική ομάδα να του φέρει εγχώριους τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις. Άλλωστε, κατά το γνωστό κλισέ, το ποδόσφαιρο είναι το «όπιο» του λαού και ο λαός του Μπέργκαμο το έχει πολύ, μα πάρα πολύ ανάγκη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News