Αϊντραχτ Φρανκφούρτης: Το «Καμπ Νόου» δεν ήταν το πρώτο θαύμα των οπαδών της

Χάζεψαν όλο τον κόσμο οι οπαδοί της Άιντραχτ με την επιβλητική τους παρουσία στο «Καμπ Νόου», επισκιάζοντας ακόμα και την πρόκριση της ομάδας τους στον τελικό του Europa League. Η νίκη επί της Μπαρτσελόνα, πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Αυτή όμως δεν ήταν η πρώτη φορά που οι ultras του γερμανικού συλλόγου, έγιναν σημείο αναφοράς. Ούτε η τελευταία, αφού στη Σεβίλλη βρίσκονται πάλι αναρίθμητοι Γερμανοί, ενόψει του αποψινού τελικού του Europa League κόντρα στην Ρέιντζερς.

30.000 οπαδοί της Άιντραχτ, μετέτρεψαν την ιστορική έδρα των «μπλαουγκράνα» σε… «Waldstadion», ή πιο… εμπορικά, «Deutsche Bank Park», πήραν το διπλό και την πρόκριση και έφυγαν κύριοι από τη Βαρκελώνη, αφήνοντας τους Ισπανούς να… ψάχνονται και να ετοιμάζονται να αλλάξουν ακόμα και την πολιτική διάθεσης των εισιτηρίων στα μέλη τους. Κάθε οπαδικό κίνημα που σέβεται τον εαυτό του, ένιωσε θαυμασμό, αναζητούσε το πώς (όχι… εγκυκλοπαιδικά, για πρακτικούς λόγους), αλλά κυρίως… φθόνο για τα καμώματα των Γερμανών οπαδών, που η εν λόγω δράση τους, σίγουρα θα αποτελέσει… πηγή έμπνευσης μελλοντικά. 

Συνθήματα σε αγώνα 4ης κατηγορίας!

Την ίδια ώρα, δεν έχασαν ευκαιρία και περίπου 200 οπαδοί έδωσαν το «παρών» στον αγώνα 4ης κατηγορίας της Ισπανίας, ανάμεσα στην Εουρόπα και την Ουέσκα Β’, πηγαίνοντας μάλιστα στο πέταλο των γηπεδούχων και τραγουδώντας συνθήματα μαζί τους! 

Αυτό που ακολούθησε δε, μετά την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης κόντρα στην Γουέστ Χαμ, ήταν και πάλι σημείο αναφοράς.

Η… άλωση της παγωμένης Ρώμης 

Αυτή ωστόσο δεν ήταν η πρώτη φορά που «έκλεψαν» την παράσταση. Το είχαν κάνει και στη Ρώμη, το 2018, όταν ταξίδεψαν 10.000 οπαδοί στην ιταλική πρωτεύουσα για τον αγώνα κόντρα στη Λάτσιο και δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα στο «Ολίμπικο». Οι «λατσιάλι» ήταν μειοψηφία στην έδρα τους, ένα βράδυ με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, που δεν πτόησε βέβαια τους συνηθισμένους Γερμανούς. Πολλοί σχολιαστές, είχαν αφήσει σε δεύτερη μοίρα το αγωνιστικό και ασχολούνταν με την αντιφατική ατμόσφαιρα στις κερκίδες. Ήταν η τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League και έφυγαν, πανηγυρίζοντας τη νίκη με 2-1. Τερμάτισαν πρώτοι με 19 βαθμούς και αποκλείστηκαν στη συνέχεια από την Τσέλσι (το κατέκτησε μετά) στα πέναλτι. 

Λίγο πριν τη λήξη ακουγόταν μόνο το τραγούδι των φιλοξενούμενων οπαδών, «In The Heart Of Europe». «Σε λίγο θα μπορείτε να αποχωρήσετε, παρακαλώ ήρεμα, σας χρειαζόμαστε να είστε μαζί μας στον επόμενο γύρο. Είστε υπέροχοι, είστε καταπληκτικοί», είπε ο πρόεδρος της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, Πίτερ Φίσερ, χρησιμοποιώντας τα μεγάφωνα του γηπέδου! 

Φυσικά, από την εκδρομή των αδελφοποιημένων οπαδών της γερμανικής ομάδας με την Αταλάντα, δεν έλειψαν οι εντάσεις, πόσω μάλλον όταν είχαν να κάνουν με ένα κλαμπ με εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές πεποιθήσεις. Αιματηρές συγκρούσεις, τραυματισμοί, συλλήψεις και πολύ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας επιστρατευτεί ακόμα και τις ένοπλες δυνάμεις, με ελικόπτερα να πετούν πάνω από την πόλη, συνέθεσαν το σκηνικό του… pregame. 

Η μεγάλη απόβαση στο Μπορντό και το «πορτοκαλί» ρεκόρ 

To 2013, oι ultras της Άιντραχτ ταξίδεψαν στη Γαλλία για τον αγώνα κόντρα στην Μπορντό. 12.000 οπαδοί (αριθμός ρεκόρ τότε», με το σύνθημα «Πορτοκαλί διεθνές χάος», έδωσαν και πάλι… ρεσιτάλ. 

«Σχηματίσαμε ένα πορτοκαλί πέταλο και ο Μάρτιν Λάνιγκ σκόραρε ακριβώς μπροστά μας. Ήταν κάτι που δεν έχω ξαναζήσει», σχολίασε ένας οπαδός. 

 

 

Πολιτικοποιημένοι, έντονη κοινωνική δράση και ρεκόρ μελών

Ένα από τα χαρακτηριστικά των ultras της Άιντραχτ είναι οι αριστερές τους πεποιθήσεις και η προσπάθεια απώθησης οπαδών των Νεονααζί από το πέταλό τους. Όπως και το ίδιο το κλαμπ. Τάσσονται κατά του ρατσισμού και κάθε είδους διακρίσεων, πάσης φύσης και αναρτούν στην επίσημη ιστοσελίδα τους τα ονόματα των ιδρυμάτων που χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Ο αντιπρόεδρος της Άιντραχτ Στέφαν Μίντεν είχε αναφέρει παλιότερα ότι «ο αγώνας κατά του ρατσισμού έχει γίνει μέρος της ταυτότητας του συλλόγου. Η πολιτιστική ποικιλομορφία είναι μέρος του DNA μας και είναι επίσης μέρος του DNA της πόλης της Φρανκφούρτης, μιας πόλης που βλέπει τον εαυτό της ανοιχτό στον κόσμο». Τον Απρίλιο του 2020, η  Άιντραχτ Φρανκφούρτης κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό μελών της ποτέ, με τους αριθμούς να αγγίζουν τα 90.117. «Είμαστε ενθουσιασμένοι που οι οπαδοί μας κάνουν απίστευτες εκδηλώσεις αλληλεγγύης και πίστης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας. Ο σύλλογος έχει συνολικά 90.117 μέλη κλαμπ τον Απρίλιο του 2020 – ο υψηλότερος αριθμός στην ιστορία του», ανέφερε η ανακοίνωση της ομάδας.  «Είμαι απίστευτα περήφανος για αυτή την εξέλιξη και ευγνώμων σε κάθε μέλος του συλλόγου μας», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του κλαμπ, Πίτερ Φίσερ. 

«Στολίστε την πόλη στα χρώματα της ομάδας»

«Τελικός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου. Είναι απίστευτο. Είμαστε μόλις ένα βήμα μακριά από τον τίτλο! Και βλέπουμε πόσο η υποστήριξή μας εμπνέει τους παίκτες. Δυστυχώς δεν μπορούν όλοι οι οπαδοί της Άιντραχτ στη Σεβίλλη να πάνε στο γήπεδο – γι’ αυτό δείχνουμε στην ομάδα μας εκ των προτέρων ότι όλη η περιοχή είναι μαζί τους! Κρεμάστε τη σημαία της Άιντραχτ στο μπαλκόνι, σηκώστε την στον κήπο σας, στις παμπ και τα καταστήματά σας. Με λίγα λόγια: Στολίστε την πόλη σε μαύρο, άσπρο και κόκκινο!», είναι το μήνυμα των Ultras Franfurt 1997. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News