Ζοσέ Μουρίνιο: Ο πιο σημαντικός... ασήμαντος ευρωπαϊκός τελικός της καριέρας του

Ζοσέ Μουρίνιο: Ο πιο σημαντικός… ασήμαντος ευρωπαϊκός τελικός της καριέρας του | Europa Conference League | Ρόμα – Φέγενορντ

Όταν ο Πορτογάλος τεχνικός έφτανε στη Ρώμη το περασμένο καλοκαίρι, οι οπαδοί της Ρόμα… τρελάθηκαν και τον υποδέχτηκαν με εκδηλώσεις λατρείας. Πού να φανταζόταν τότε ότι θα τους οδηγήσει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό, έστω και της νεοσύστατης διοργάνωσης των… φτωχών, λίγους μήνες μετά. Και μάλιστα την ίδια χρονιά που υπέστη την πιο βαριά ήττα στην πλούσια προπονητική του καριέρα, το 6-1 από την Μπόντο Γκλιμτ τον περασμένο Οκτώβρη. Θα δείξει τα 5 του δάχτυλα, απόψε το βράδυ ο Ζοσέ Μουρίνιο, συμβολίζοντας το απόλυτο στην παρουσία του στην κορύφωση μίας ακόμα διαδρομής στην Ευρώπη;

Για τρίτη φορά στην ιστορία τους, μετά το 1984, όταν ηττήθηκαν στο «Ολίμπικο» από τη Λίβερπουλ στα πέναλτι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1992 όταν έχασαν το Κύπελλο UEFA κόντρα στην Ίντερ, οι «τζιαλορόσι», θα διεκδικήσουν έναν τίτλο εκτός συνόρων. Η Ρόμα απόψε το βράδυ αντιμετωπίζει τη Φέγενορντ στο «Arena Kombëtare» στις 22:00 (cosmote sports 2), στον τελικό του Europa Conference League και το sportday.gr θυμάται τους ευρωπαϊκούς τελικούς του Zοσέ Μουρίνιο. Όλοι τους ξεχωριστοί, διαμόρφωσαν το προφίλ του αξεπέραστου «Special One, με τον σημερινό να είναι ίσως ο πιο… special της ζωής του. Όταν ρωτήθηκε κατά την παρουσίασή του από τους «τζιαλορόσι», πώς φαντάζεται τη Ρόμα τα επόμενα τρία χρόνια, είχε πει: «Να πανηγυρίζει». Τελικά ο χρόνος τον… πρόλαβε και ίσως αυτό γίνει αρκετά νωρίτερα από τις προσδοκίες του. Θα κάνει το 5/5 απόψε το βράδυ ο 59χρονος Ζοσέ Μουρίνιο; Εξαιρούνται βέβαια οι 3 τελικοί σε ευρωπαϊκά Super Cup, όπου δεν τα κατάφερε σε κανέναν από αυτούς. 

 

Πέρασαν 19 ολόκληρα χρόνια, από την παρθενική παρουσία του «Special One» σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Τότε, η ομάδα του, έφτασε στην κορυφή. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει στο παλμαρέ του 2 Champions League (2004 με την Πόρτο και 2010 με την Ίντερ), 1 κύπελλο UEFA με την Πόρτο το 2003 και το Europa League με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 2017. Ωστόσο, ανάμεσα στα τρόπαια που έχει στη συλλογή του, ίσως αυτό του Europa Conference League να είναι το πιο σημαντικό για τον ίδιο. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης με σπουδαίες ομάδες, η σημερινή πρόκληση είναι η πιο ιδιαίτερη για εκείνον, αφού θα αποδείξει ότι η προπονητική του αξία παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο. Και ίσως δεν χρειάζεται, αφού είναι ο πρώτος προπονητής που φτάνει σε τελικό διασυλλογικής διοργάνωσης της UEFA με τέσσερις διαφορετικές ομάδες (Πόρτο, Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρόμα) αλλά και ο μοναδικός σε Champions league, Europa League και Conference League. 

To τρεμπλ με την Πόρτο 

O πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του «Special One» ήρθε τη σεζόν 2002-2003, όταν υπό τις οδηγίες του η Πόρτο επικράτησε με 3-2 της Σέλτικ, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Σεβίλλης. Η πρώτη θητεία του στους «Δράκους» συνδυάστηκε με την κατάκτηση του τότε Κυπέλλου UEFA και με τρεμπλ. 

 

To πρώτο Champions League των «Δράκων» μετά από 17 χρόνια

Aκολούθησε η κατάκτηση του Champions League το 2004, κόντρα στην Μονακό και κάπως έτσι, ο άλλοτε… διερμηνέας του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, άρχισε να χτίζει τον μύθο του στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Oι «Δράκοι» νίκησαν εύκολα τους Γάλλους στο «AufSchalke Arena» με 3-0. «Ένιωσα πρωταθλητής Ευρώπης πολύ πριν τελειώσει το παιχνίδι», είχε δηλώσει τότε ο Μουρίνιο. 

 

To «θαύμα» με την Ίντερ 

Η σεζόν 2009-10 έγινε η αιτία, ο Μουρίνιο να λατρεύεται για πάντα από τους φίλους της Ίντερ.  Με κάθε επίσκεψη του Πορτογάλου τεχνικού στο «Μεάτσα» αναβιώνουν τις ένδοξες στιγμές εκείνης της εποχής, όταν οδήγησε τους «νερατζούρι» στο τρεμπλ. Στον τελικό του Champions League κόντρα στην Μπάγερν Μονάχου του Λουίς Φαν Χάαλ, τα δύο γκολ του αξεπέραστου Ντιέγκο Μιλίτο, χάρισαν στους Ιταλούς το 3o τρόπαιο της ιστορίας τους, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, μετά από 45 χρόνια. (Κύπελλο πρωταθλητριών 1963-64, 1964-65). Έχοντας αποκλείσει στα ημιτελικά την… διαστημική τότε Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρδιόλα, οι Μιλανέζοι σήκωσαν την κούπα μέσα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και τους Ιταλούς στα ουράνια.  

Το απόλυτο σε ευρωπαϊκούς τελικούς 

Λίγα χρόνια αργότερα, ήταν η σειρά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να κατακτήσει έναν ακόμα ευρωπαϊκό τίτλο, αυτή τη φορά υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο. Στις 24 Μαΐου του 2017, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» επικράτησαν με 2-0 του Άγιαξ και πήραν το Europa League. Σκόρερ τότε ήταν ο Πολ Πογκμπά και ο νυν παίκτης της Ρόμα, Χένρικ Μικιταριάν. O Πορτογάλος πέτυχε το απόλυτο σε παρουσία του σε τελικούς και η αγγλική ομάδα πρόσθεσε στη συλλογή της, το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο που τους έλειπε. 

 

Άπαντες στην ιταλική πρωτεύουσα ονειρεύονται να ζήσουν παρόμοιες εικόνες, αυτή τη φορά στην υποδοχή του από την Αλβανία. 

 

Και πολλά χρόνια πίσω, όταν ο νεαρός Ζοσέ Μουρίνο, μετέφραζε τις δηλώσεις του Μπόμπι Ρόμπσον, με άλλο αέρα όμως από ό,τι έχουμε συνηθίσει…

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News