Συνέντευξη Βαγγέλης Λάππας: «Ο Βλαχοδήμος θα παίξει σε μεγαλύτερη ομάδα κι από την Μπενφίκα»

Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του στην Μπενφίκα και ο πρώτος -εν Ελλάδι- προπονητής του, ο Βαγγέλης Λάππας, μιλάει για το πώς τον ανακάλυψε ο Παναθηναϊκός.

Την περασμένη Τρίτη στο “Ντα Λουζ” της Λισαβόνας, η Λίβερπουλ κατάφερε να πάρει τη νίκη με 3-1 και ουσιαστικά να δώσει χαρακτήρα “τυπικής διαδικασίας” στη ρεβάνς με τη Μπενφίκα που θα κρίνει και την πρόκριση στα ημιτελικά του UEFA Champions League. Λίγη ώρα μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ο Γιούργκεν Κλοπ στις δηλώσεις του, στάθηκε ιδιαίτερα στην απόδοση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου και τον θεώρησε ως τον κύριο υπεύθυνο για το γεγονός ότι η ομάδα του δεν μπόρεσε να πετύχει μια νίκη με μεγαλύτερο σκορ.

Αυτή όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Έλληνας τερματοφύλακας άκουσε να του πλέκει το εγκώμιο κάποιος από τους αντίπαλους προπονητές. Ο ομογενής από την Γερμανία παίκτης, έχει καταφέρει κάθε χρόνο να παρουσιάζεται και καλύτερος, είτε αγωνίζεται στην Μπενφίκα, είτε στην εθνική Ελλάδος.

Όλα ξεκίνησαν από το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Παναθηναϊκός μετά από εισήγηση του τμήματος scouting αποφάσισε να επενδύσει σε ένα 21χρονο παιδί για τη θέση του τερματοφύλακα. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος θα γίνονταν έτσι συμπαίκτης με τον αδελφό του, Παναγιώτη, που ήδη ήταν στην Ελλάδα. Μπορεί τότε να ήταν ο 7ος (!) τερματοφύλακας των “πρασίνων”, όμως σύντομα θα έκανε αίσθηση με την συμπεριφορά του, αλλά κυρίως με την αγωνιστική του αξία και θα έφτανε μέχρι την πρώτη ομάδα.

«Ο Οδυσσέας ήταν ένα παιδί που μίλαγε λίγο και δούλευε πολύ και αυτό τον έχει βοηθήσει να φτάσει ψηλά»

Προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό ήταν τότε ο Βαγγέλης Λάππας (νυν του ΟΦΗ), ο οποίος μίλησε στο sportday.gr για την “ανακάλυψη” του Βλαχοδήμου και την πορεία του μέχρι την καταξίωση.

Κύριε Λάππα ήσασταν αυτός που δούλεψε πρώτος στην Ελλάδα με τον Οδυσσέα. Θα ήθελα να μου πείτε πώς προχώρησε ο Παναθηναϊκός στην απόκτησή του.

Τον Οδυσσέα τον είχαμε δει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν πάρουμε την απόφαση να τον εντάξουμε στο δυναμικό του Παναθηναϊκού. Παρακολουθούσαμε την πορεία του και στις μικρές εθνικές ομάδες της Γερμανίας και είχαμε μείνει εντυπωσιασμένοι. Όταν η Στουτγκάρδη δεν του έκανε πρόταση για να ανανεώσει το συμβόλαιό του, αμέσως κινήθηκε η διοίκηση μετά την εισήγησή μας και τον πήρε στην ομάδα.

Τι διαπιστώσατε από την πρώτη στιγμή που τον είδατε, σε μια χρονιά μάλιστα όπου ο Παναθηναϊκός είχε στις τάξεις του άλλους 6 τερματοφύλακες;

Ήταν ένα παιδί όπου αμέσως καταλάβαινες ότι είχε κάτι το διαφορετικό. Η ηρεμία του, η οποία προέρχονταν από το γεγονός ότι είχε μεγαλώσει ποδοσφαιρικά σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από το ελληνικό, ήταν και το μεγάλο του προσόν. Ταυτόχρονα όμως, έδειξε ότι ήταν πολύ καλός κάτω από τα δοκάρια και αρκετά ώριμος για την ηλικία του. Κατάφερνε να καθοδηγεί την άμυνα με τέτοιο τρόπο που να μεταδίδει και σιγουριά στους συμπαίκτες του.

«Ο Βλαχοδήμος έπιασε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε από τα μαλλιά και κατάφερε να καθιερωθεί ως πρώτος τερματοφύλακας»

Κάπως έτσι κατάφερε να “προσπεράσει” τους τερματοφύλακες που είχε μπροστά του και να βρεθεί βασικός.

Πραγματικά έτσι έγινε. Έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και κατόρθωσε να γίνει ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας και να πάρει και την μεταγραφή στην Μπενφίκα.

Οι Πορτογάλοι άλλωστε από αυτές του τις εμφανίσεις πείστηκαν και έκαναν την προσφορά τους για να τον πάρουν στην ομάδα τους.

Η Μπενφίκα είναι μια ομάδα που ούτως ή άλλως παρακολουθεί όλα τα ταλέντα παγκοσμίως. Έκανε την κίνησή της και ο Οδυσσέας την έχει δικαιώσει πλήρως. Μιλάω με τον προπονητή του στην Μπενφίκα, καθώς έχουν βρεθεί σε διάφορα σεμινάρια στην Ευρώπη και είμαι χαρούμενος για την πορεία του, που είναι συνεχώς ανοδική.

Άλλωστε και ο Κλοπ στο τελευταίο παιχνίδι, έπλεξε το εγκώμιό του.

Θεωρώ ότι ήταν απολύτως φυσιολογικές οι δηλώσεις του Κλοπ. Ο Οδυσσέας έκανε μια ακόμα καταπληκτική εμφάνιση και πραγματικά πρόσθεσε στο ενεργητικό του, μερικούς ακόμα θαυμαστές.

Θεωρείς ότι έχει τα φόντα για να κάνει ακόμα μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του;

Φυσικά και έχει την δυνατότητα να παίξει σε ακόμα μεγαλύτερο σύλλογο από την Μπενφίκα και φυσικά σε ακόμα μεγαλύτερο πρωτάθλημα. Θεωρώ ότι ήδη έχει καθιερωθεί μέσα στους καλύτερους τερματοφύλακες της Ευρώπης και θα τον δούμε να παίζει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Είναι ένα παιδί που μιλάει λίγο και δουλεύει πολύ και αυτό ίσως να είναι και το μεγαλύτερο προσόν του. Από τότε που ήρθε στην Ελλάδα, έβαζε στόχους και προσπαθούσε να τους επιτύχει. Πιστεύω ότι θα μείνει σε κορυφαίο επίπεδο και θα συνεχίσει να βελτιώνεται συνεχώς.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News