Μακάμπι Χάιφα: Ο Μπαράκ Μπακχάρ είναι παλιός γνώριμος του Ολυμπιακού

Ο Μπαράκ Μπακχάρ, ο προπονητής της Μακάμπι Χάιφα, είναι παλιός… γνώριμος του Ολυμπιακού. Το 2016 ως τεχνικός της Χάποελ Μπερ Σεβά είχε αποκλείσει τους «ερυθρόλευκους» από το Champions League. Έκτοτε, έχει κάνει κι άλλα βήματα προόδου στην καριέρα του.

Τον περασμένο Μάρτιο, το ESPN συνέταξε μια λίστα με τους καλύτερους νεαρούς προπονητές στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν ο Τσάβι Ερνάντεθ (Μπαρτσελόνα) κι ο Σιμόνε Ιντσάγκι (Ίντερ), καθώς και οι… ιδιαίτεροι Αντόνι Ιραόλα (Ράγι Βαγεκάνο), Βιντσεντσο Ιταλιάνο (Φιορεντίνα), Μπο Σβένσον (Μάιντς). Ωστόσο, ο 6ος στην λίστα αν μη τι άλλο ήταν μια επιλογή – έκπληξη, γιατί δεν δουλεύει σε κάποιο από τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Οι περισσότεροι, ίσως να μην τον έχετε ακούσει καν: Μπαράκ Μπακχάρ, ο προπονητής της Μακάμπι Χάιφα, αντιπάλου του Ολυμπιακού στο β’ προκριματικό γύρο του Champions League.

Η πορεία του ως τώρα

Στην ποδοσφαιρική του καριέρα ο Μπακχάρ δεν ήταν κάτι το… ξεχωριστό. Δεξιός αμυντικός, ως επί το πλείστον μαχητικός παρά ικανός με την μπάλα στα πόδια. Ωστόσο, έφτασε σε σημείο να κληθεί στην εθνική της χώρας του, αν και δεν έπαιξε καθώς δεν είχε ολοκληρώσει τη θητεία του στο στρατό.

Δεν φόρεσε τη φανέλα κάποιας μεγάλης ομάδας του Ισραήλ, αλλά… ρίζωσε στην Χαποέλ Κιριάτ Σμόνα κι αφού κρέμασε τα παπούτσια του το 2011 έγινε προπονητής στην ακαδημία του κλαμπ και μέλος του τεχνικού τιμ της πρώτης ομάδας του.

Τον Οκτώβριο του 2012 του δόθηκε η ευκαιρία να αναλάβει την ομάδα ως υπηρεσιακός προπονητής. Τελικά, έμεινε ως το 2015 και στο διάστημα που μεσολάβησε όχι μόνο η Χάποελ Κιριάτ Σμόνα έκανε ποιοτικό άλμα, αλλά κατέκτησε και τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της – το Κύπελλο του 2014.

Έπειτα, τον κάλεσε η Χάποελ Μπερ Σεβά με το εντυπωσιακό πρότζεκτ. Μαζί της κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο Σούπερ Καπ Ισραήλ σε πέντε χρόνια. Στην… πορεία απέκλεισε και τον Ολυμπιακό από το Champions League, ενώ πανηγύρισε κι άλλες διάσημες νίκες όπως τις δύο επί της Ίντερ στο Europa League το 2016.

Βλέποντας την επιτυχία του, τον κάλεσε η Μακάμπι Χάιφα, η σημαντικότερη ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ, η οποία διψούσε για επιτυχίες. Εκεί πήγε ο Μπακχάρ με το… μαγικό ραβδί του και στη Χάιφα βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα δύο συνεχόμενες χρονιές.

Η ψυχολογία παίζει ρόλο

Οι ομάδες του Μπακχάρ είναι γνωστές για τον δυναμισμό τους, την αθλητικότητά τους και την πίεση που ασκούν στον αντίπαλο. Ο ίδιος μελετά ψυχολογία και διαχειρίζεται εξαιρετικά το γκρουπ των παικτών του παίρνοντας πάντοτε το μάξιμουμ.

Η Μακάμπι Χάιφα τη σεζόν που πέρασε είχε ρεκόρ 30-10-12 και σημείωσε 106 γκολ, ενώ δέχθηκε μόλις 47. Αυτό δείχνει την υπεροχή της σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό στο Ισραήλ, αλλά και την ισορροπία που έχει ως σύνολο.

Ο Μπακχάρ έχει κάνει όνομα ως προπονητής που μπορεί να αλλάξει ένα ματς στη διάρκεια του, ενώ στο τεχνικό του τιμ δίνουν ιδιαίτερη βάση στις εκτελέσεις των στατικών φάσεων.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί φήμες πως θα μπορούσε να πάει σε πιο ανεπτυγμένο πρωτάθλημα. Τα προκριματικά του Champions League αποτελούν για εκείνον την κατάλληλη πλατφόρμα προκειμένου να «κυνηγήσει» το όνειρό του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News