Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης: Πόσο έχουν αλλάξει από τον τελικό του 2018;

Λίβερπουλ – Ρεάλ Μαδρίτης: Πόσο έχουν αλλάξει από τον τελικό του 2018; | Champions League

Σήμερα (26/5) συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από τον τελικό του Champions League του 2018 όπου η Ρεάλ Μαδρίτης νίκησε με 3-1 την Λίβερπουλ στο Κίεβο. Στα τέσσερα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει και ενόψει του μεγάλου ραντεβού τους στον τελικό του Παρισιού το Σάββατο (28/5), ήρθε η ώρα να δούμε σε τί διαφέρουν…

Η μεταμόρφωση της Λίβερπουλ

Από τις δύο ομάδες οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ έχουν αλλάξει περισσότερο. Στο ρόστερ για παράδειγμα. Από τους 18 που βρέθηκαν στην αποστολή εκείνου του τελικού, βρίσκονται σήμερα στην ομάδα μόλις οκτώ παίκτες (Αλεξάντερ-Άρνολντ, φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Μίλνερ, Χέντερσον, Σαλάχ, Φιρμίνο, Μανέ). Από αυτούς, οι έξι αναμένεται να έχουν βασικό ρόλο στον τελικό του Σαββάτου.

Ωστόσο, δεν είναι τα… πρόσωπα η μεγαλύτερη αλλαγή. Αν και φυσικά είναι βάσιμο επιχείρημα πως τώρα θα έχει κάτω από τα δοκάρια της τον Άλισον κι όχι τον Λόρις Κάριους.

Τότε η Λίβερπουλ ήταν μια ομάδα που μετρούσε ουσιαστικά δύο χρόνια υπό τις οδηγίες του Κλοπ. Στα τέσσερα που έχουν περάσει… μεταμορφώθηκε. Τότε βασιζόταν σχεδόν εξ ολοκλήρου στο τρανζίσιον και στο gegenpressing, τώρα έχει εμπλουτίσει το στιλ παιχνιδιού του με μεγάλο ρεπερτόριο – ελάχιστες είναι τόσο καλές ακόμη και σε σετ παιχνίδι.

Επίσης, η άλλη μεγάλη διαφορά είναι πως εκείνη η ομάδα δεν ήταν πρωταθλήτρια. Αυτή είναι. Η Λίβερπουλ έχει σηκώσει έξι κούπες έκτοτε και συνάμα ανταγωνίζεται την έτερη πιο προοδευτική ομάδα του κόσμου μετά από την ίδια τη Μάντσεστερ Σίτι σε… καθημερινή βάση. Η νοοτροπία είναι διαφορετική.

Η Ρεάλ έχει αλλάξει από την… ανάποδη

Κι ενώ οι μεγαλύτερες αλλαγές της Λίβερπουλ είναι αυτές που έχουν να κάνουν με το στιλ παιχνιδιού της και τη νοοτροπία της, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει αλλάξει κυρίως σε πρόσωπα. Εκείνος ο τελικός ήταν η δύση της επιθετικής τριάδας «BBC» και το φινάλε του πρώτου περάσματος του Ζινεντίν Ζιντάν από την ομάδα.

Από τους 18 της αποστολής, συνεχίζουν οι 11, αλλά ο Γκάρεθ Μπέιλ, ο Ίσκο κι ο Μαρσέλο είναι παροπλισμένοι. Από την 11άδα που παρέταξε ο «Ζιζού» στον τελικό αναμένεται να υπάρχουν πέντε ίδια πρόσωπα στο Παρίσι: Καρβαχάλ, Μόντριτς, Κασεμίρο, Κρόοζ, Μπενζεμά. Οι τρεις χαφ κι ο σέντερ φορ είναι που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας που έχει αλλάξει σχεδόν όλη την άμυνά της.

Η μεγαλύτερη αγωνιστική διαφορά είναι πως πλέον παίζει περισσότερο από τα πλάγια κυρίως εξαιτίας της παρουσίας του Βινίσιους Ζούνιορ. Κατά τα λοιπά, παραμένει εξίσου ισορροπημένη με τον Κάρλο Αντσελότι όπως και με τον Ζιντάν.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News