Λεβαντόφσκι-Μπενζεμά: Ο εγωισμός των μεγάλων και το κακό κάρμα

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι πήρε πολύ στραβά την πρόταση της Μπάγερν Μονάχου στον Έρλινγκ Χάαλαντ, όπως, άλλωστε, και ο Καρίμ Μπενζεμά το σχεδόν εμμονικό ενδιαφέρον για τον Κιλιάν Εμπαπέ. 

Η μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι δεν βύθισε στη μελαγχολία μόνο τον Γιούργκεν Κλοπ και ενδεχομένως τους φίλους της Λίβερπουλ, που το βράδυ της Τετάρτης είδαν τον Κέβιν ντε Μπρόινε να αποφασίζει ότι η ομάδα του δεν πρόκειται να χάσει και αυτό το πρωτάθλημα, στο σημείο που έχει φτάσει, αλλά και την Μπάγερν Μονάχου. Οι Βαυαροί ήλπιζαν να πάρουν ακόμα έναν παίκτη της Ντόρτμουντ, όπως έχουν κάνει πολλάκις στο παρελθόν, αλλά ατύχησαν. Ο Χάαλαντ διάλεξε Αγγλία και αυτό σημαίνει ότι αρνήθηκε πρόταση των πρωταθλητών Γερμανίας, οι οποίοι έφτασαν τη ρήτρα των 60 εκατομμυρίων ευρώ και του μπόνους της μεταγραφής, συνολικά ένα ποσό με εννιαψήφια φιγούρα. Η Μπάγερν στο παρελθόν έχει πάρει από την Ντόρτμουντ τον έναν από τους δύο κορυφαίους σκόρερ στην Ιστορία της: είναι αδιαμφισβήτητο, θα γινόταν να αποτελεί γεγονός και όχι διαπίστωση, ότι στη λίστα με το μακαρίτη Γκερντ Μίλερ είναι μόνο ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Ο Πολωνός είναι 33 χρόνων, ωστόσο ουδόλως πνέει τα ποδοσφαιρικά λοίσθια. Ο «Λέβα» έχει τελειώσει μια διετία απίστευτη, στην οποία έχει σκοράρει 75 γκολ σε 62 ματς Bundesliga και 18 σε 15 παιχνίδια Champions League. Συνολικά, δηλαδή, στις δύο μεγάλες διοργανώσεις έχει πετύχει 93 γκολ σε 77 ματς, ένα στατιστικό που ο πάσα εις μπορεί να καταλάβει πόσο σημαντικό είναι.

Το θέμα είναι ότι το συμβόλαιό του τελειώνει το επόμενο καλοκαίρι και εδώ και περίπου έξι μήνες η σπέκουλα ότι θα φύγει από την Μπάγερν… βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Μάλιστα, φέρεται η πρόταση που του έγινε, ένα ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο με 5 εκατομμύρια μπόνους για επίτευξη στόχων, να τον απογοήτευσε, πιθανότατα σε ηθικό επίπεδο. Αυτή η πρόταση είναι ακριβώς ίδια με την αμέσως προηγούμενη και προφανώς, για έναν ποδοσφαιριστή που προέρχεται από δύο χρόνια ζηλευτά, με 97 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, το ζήτημα γίνεται προσωπικό: ο Λεβαντόφσκι θεωρεί ότι έχει προσφέρει στην Μπάγερν τόσο, που θα έπρεπε να του γίνει αύξηση ακόμα και… τιμής ένεκεν. Στη Βαυαρία έχουν την πεποίθηση ότι ακριβώς επειδή η προσφορά του μπαίνει στο ζύγι η πρόταση που του έγινε είναι ίδια με την προηγούμενη, καθώς στην εξίσωση θα πρέπει να συμπεριληφθεί η ηλικία του.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκρατημένη προσέγγιση των Βαυαρών, που έχει να κάνει και με τον προϋπολογισμό τους σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που υπάρχουν ήδη στην ομάδα, όπως φαίνεται και από την πρόταση στον Χάαλαντ, έκανε έξαλλο τον Πολωνό στράικερ και για ακόμα ένα λόγο. Επειδή σκοτώνουν τα άλογα πριν γεράσουν. Δηλαδή θυσιάζουν το παλιό προς χάρη του νέου. Κι αν ο «Λέβα» δεν ήταν ο φορ των 100 γκολ από το 2020 έως το 2022, η περίπτωση παραγκωνισμού του θα ήταν πολύ απλούστερη.

 

Η επιστροφή και το κυνήγι όσων τους υποτίμησαν

Αυτό δεν πρέπει να τίθεται καν ως υπόθεση εργασίας, παρά, περισσότερο, ως ανθρώπινη φύση: η καρατόμηση για κάτι πιο φρέσκο, πιο νέο και πιο αποδοτικό είναι συνήθης στον κόσμο τέτοιων μεγαλοεπιχειρήσεων: δεν είναι μακριά, ούτως ή άλλως παραμένει ακόμη εξαιρετικά ζωντανό -και με αυξητική τάση- το ρεπορτάζ, οι μέρες που η Ρεάλ Μαδρίτης αντιμετώπιζε την Παρί Σεν Ζερμέν και ο Φλορεντίνο Πέρεθ επρόκειτο να ταξιδέψει στο Παρίσι την προηγουμένη του πρώτου παιχνιδιού για τη φάση των «16» του Champions League προκειμένου να πείσει τον Κιλιάν Εμπαπέ να τελειώσουν τη μεταγραφή. Πώς αισθάνθηκε ο Καρίμ Μπενζεμά εκείνες τις μέρες, για το ενδιαφέρον που έδειχνε η διοίκηση των «μερένχες» για έναν ποδοσφαιριστή στη θέση του, ακόμα κι αν αυτός είναι ο παρτενέρ του στην εθνική Γαλλίας, μοιάζει μάλλον ευδιάκριτο, εκτός αν ο Μπενζεμά έχει περάσει την εκπαίδευση του φιλοσόφου Όσο, κάτι που η δικαστική διαμάχη με τον Ματιέ Βαλμπουενά του Ολυμπιακού προδίδει ότι μάλλον δεν έχει κάνει.

Ο Μπενζεμά πολύ γρήγορα ενήργησε σκοράροντας κρουνηδόν και βγάζοντας με το χατ τρικ του την Παρί εκτός προημιτελικών -κάτι που ούτως ή άλλως πρέπει να αποδοθεί και στο επιπλέον κίνητρο ενός ποδοσφαιριστή που μόνο την τελευταία τριετία απολαμβάνει να είναι το πρώτο όνομα της ομάδας του, αφού έως τότε φορούσε τη λευκή φανέλα ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Περισσότερο από τους Παριζιάνους, ο 34χρονος φουνταριστός (αν και ο όρος δεν είναι δόκιμος, αφού δεν υπάρχει, πια, σε αυτόν το βαθμό το παιχνίδι με την πλάτη προς το τέρμα ή, τέλος πάντων, δεν είναι η επικρατέστερη αρετή του Γάλλου) απάντησε εκ των έσω. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι η Ρεάλ θέλει τον Εμπαπέ, αυτό δα έλειπε, αλλά ότι το κάνει με ολίγιστη διακριτικότητα, λες και δεν διαθέτει στις τάξεις της έναν από τους κορυφαίους φορ του πλανήτη την τελευταία δεκαετία και, τελικά, τον καλύτερο των τελευταίων τριών μηνών.

Λεβαντόφσκι και Μπενζεμά απαιτούν σεβασμό για τους εαυτούς τους, αλλά και για εκείνους που κάποια στιγμή θα φτάσουν στη θέση τους, από τις ίδιες τις ομάδες τους. Θέλουν να μη χρειαστεί να αποδείξουν πόσο καλοί είναι. Αλλά αν οι επιχειρήσεις τούς συμπεριφερθούν σαν αντικείμενα, το σίγουρο είναι ότι στον επόμενο σταθμό τους θα βρίσκονται σε αποστολή: να βρουν εκείνους που τους συμπεριφέρθηκαν άκομψα και να τους εκδικηθούν. Δεν είναι μόνο εγωιστικό να δείχνεις, με τον τρόπο που κινείσαι, ότι δεν υπολογίζεις τη συνολική προσφορά, αλλά και κακό κάρμα, σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Πολωνός και ο Γάλλος είναι σίγουρα δύο εξ αυτών.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News