Κύπελλα Ευρώπης: Έφυγε το εκτός έδρας γκολ... έφυγαν και τα γκολ!

Κύπελλα Ευρώπης: Έφυγε το εκτός έδρας γκολ… έφυγαν και τα γκολ! – Τι άλλαξε στα νοκ άουτ των Κυπέλλων Ευρώπης με την κατάργηση του κανονισμού για το εκτός έδρας γκολ

Το sportday.gr επιχειρεί να καταγράψει τις συνέπειες που έφερε στα νοκ άουτ παιχνίδια των διοργανώσεων της ΟΥΕΦΑ η κατάργηση του κανονισμού για τα εκτός έδρας γκολ. 

Τον περασμένο Ιούνιο, η UEFA ανακοίνωσε ότι καταργείται ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Από το 1965, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο τότε Κύπελλο Κυπελλούχων, η φετινή σεζόν ήταν η πρώτη μετά από χρόνια, που μάθαμε να ζούμε χωρίς αυτό. 

Με απλά λόγια, υπολογίζεται το σύνολο των τερμάτων των δύο ομάδων, ανεξαρτήτως έδρας και σε περίπτωση που είναι ίδια, ακολουθεί παράταση και εάν χρειαστεί η διαδικασία των πέναλτι. Τα κομπιουτεράκια μπήκαν στην άκρη και οι θεατές δεν χρειάστηκε να… σπαζοκεφαλιάζουν κάνοντας μαθηματικές πράξεις. 

Το σκεπτικό της κατάργησης του κανονισμού του εκτός έδρας γκολ από την ΟΥΕΦΑ

Η είδηση, στο άκουσμά της προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις, όπως άλλωστε και κάθε φορά που μία διαχρονική συνήθεια στο ποδόσφαιρο αλλάζει. Ωστόσο, υπερίσχυσε μάλλον η άποψη ότι παρέσυρε συχνά τις ομάδες να γίνονται αντιπαραγωγικές και ότι επιτέλους θα κερδίζει αυτή που θα πετυχαίνει τα περισσότερα γκολ. Κατά διαστήματα, πολλοί προπονητές, όπως ο Αρσέν Βενγκέρ, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο κανονισμός επηρεάζει την τακτική των ομάδων, συχνά πανηγυρίζουν ισοπαλίες και οι παίκτες κλείνονται στην εστία τους, αμυνόμενοι ώστε να διατηρήσουν ένα αποτέλεσμα που εξασφάλισαν λόγω των εκτός έδρας γκολ. Ο Ντιέγκο Σιμεόνε είχε χαρακτηρίσει άδικο τον κανονισμό, μολονότι είχε επωφελήθηκε η Ατλέτικο κόντρα στη Λίβερπουλ από αυτόν, πριν δύο σεζόν. 

Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι ήταν από τα πρώτα «θύματα» της κατάργησης του κανονισμού, αφού αποκλείστηκε στα προκριματικά του Champions League, από τη Λουντογκόρετς, έχοντας πετύχει 2 γκολ στην έδρα των Βούλγαρων. Ωστόσο, στο παρελθόν ήταν οι «ερυθρόλευκοι» αυτοί που πανηγύρισαν προκρίσεις λόγω του εκτός έδρας γκολ, όπως κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο το 2020. Και πόσες περιπτώσεις να θυμηθούμε, με πιο σημαντική την παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ, χάρη στο γκολ του Αριστείδη Καμάρα στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στον ημιτελικό (4-1 και 3-0 στη Λεωφόρο). 

Μία ευρωπαϊκή μονομαχία που έχει μείνει στη μνήμη όλων για τον κανονισμό και έχει και ελληνικό… άρωμα ήταν ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και τη Ρόμα τη σεζόν 2017-18, όταν η κεφαλιά του Κώστα Μανωλά, έδωσε την πρόκριση στα ημιτελικά του Champions League στους Ρωμαίους. (4-1 στο «Καμπ Νόου» και 3-0 στο «Ολίμπικο»). 

Μεγάλη μείωση των γκολ στα νοκ άουτ Champions και Europa League

Στη φάση των νοκ άουτ σε Champions League, Europa League και Conference League παρακολουθήσαμε τις ομάδες στην πλειοψηφία τους να αντιμετωπίζουν με τον ίδιο τρόπο και τα δύο παιχνίδια, χωρίς σκοπιμότητες ή έχοντας επαναπαυτεί στο αποτέλεσμα του πρώτου, που εάν ίσχυε ο κανονισμός θα τους είχε διασφαλίσει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση και απλά θα απαιτούσε ο επαναληπτικός τη λεγόμενη «διαχείριση». Κάποιες έκαναν πράξη στην ουσία, αυτό που ακούγαμε στις comme il faut συνεντεύξεις Τύπου από προπονητές και παίκτες τόσα χρόνια, ακόμα και αν η ομάδα τους είχε φύγει με 4-0 από την έδρα του αντιπάλου, ενόψει του επαναληπτικού. 

Από την άλλη, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το κίνητρο του εκτός έδρας γκολ ίσως να έλειπε για παράδειγμα από τη Ρεάλ Μαδρίτης όταν αγωνίστηκε στο Παρίσι κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και αρκέστηκε σε ένα 40% κατοχής μπάλας και μόνο 3 τελικές. Ή το «πούλμαν» του Ντιέγκο Σιμεόνε για το οποίο τόσο κατακρίθηκε (λες και πολλοί θα έπαιζαν ανοιχτά κόντρα στην ομάδα του Γκουαρδιόλα και θα έφευγαν μόνο με ένα γκολ στις αποσκευές τους) να μην είχε…σταθμεύσει στο «Etihad» και να κυνηγούσε το θαύμα κόντρα στη Σίτι, μέσα στο Μάντσεστερ. Πολλά τα αν για πολλά παιχνίδια αλλά δεν έχουν νόημα. 

Γι’ αυτό σημασία έχει να μένουμε στις… αποδείξεις των αριθμών. Συγκρίνοντας τον αριθμό των γκολ που επιτεύχθηκαν στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις του Champions και του Europa League (χωρίς να υπολογίζεται η «ειδική» σεζόν 2019-20, όπου λόγω της έναρξης της πανδημίας διεξήχθησαν μονοί νοκ άουτ αγώνες) παρατηρεί κανείς πολύ σημαντική πτώση του αριθμού των τερμάτων που σημειώθηκαν στους γύρους των «16» και των «32». 

Δεν συμπεριλαμβάνουμε στη σύγκριση ούτε τα νοκ άουτ του Conference League (καθώς πρόκειται για νεοσύστατη διοργάνωση), ούτε τα φάση των «32» του Europa League, η οποία από φέτος καταργήθηκε και αντικατάσταθηκε από ειδικό γύρο πλέι οφ. 

Το σύνολο των τερμάτων που σημειώθηκαν στους «16» και τους «8» του φετινού Champions και του φετινού Europa League, είναι το χαμηλότερο που έχει παρατηρηθεί από τη σεζόν 2016-17! 

Οι «φτωχοί» φετινοί αριθμοί συγκρίνονται μόνο με την περσινή σεζόν, που όμως ήταν ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας. 

Οι πίνακες που ακολουθούν είναι ενδεικτικοί: 

ΣΥΝΟΛΟ ΓΚΟΛ ΣΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΤΟΥ CHAMPIONS LEAGUE
ΣΕΖΟΝ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ «16» ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ «8» ΣΥΝΟΛΟ
2021-22 40 23 63
2020-21 47 19 66
2018-19 52 26 78
2017-18 47 24 71
2016-17 62 24 86

 

ΣΥΝΟΛΟ ΓΚΟΛ ΣΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ ΤΟΥ EUROPA LEAGUE
ΣΕΖΟΝ ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ «16» ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ «8» ΣΥΝΟΛΟ
2021-22 30* 21 51
2020-21 34 19 53
2018-19 50 26 76
2017-18 47 31 78
2016-17 46 25 71

* Στο φετινό γύρο των «16» του Europa League διεξήχθησαν δύο παιχνίδια λιγότερα καθώς δεν αγωνίστηκαν Λειψία και Σπαρτάκ Μόσχας λόγω του αποκλεισμού των ρωσικών ομάδων. 

ΣΥΝΟΛΟ ΓΚΟΛ ΣΤΑ ΝΟΚ ΑΟΥΤ CHAMPIONS ΚΑΙ EUROPA LEAGUE
ΣΕΖΟΝ ΣΥΝΟΛΟ
2021-22 114
2020-21 119
2018-19 154
2017-18 149
2016-17 157

Ευθύνεται η κατάργηση του κανονισμού των εκτός έδρας γκολ για τη μείωση παραγωγικότητας των ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης; Κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά αυτή τη στιγμή. Η μελέτη και της επόμενης σεζόν, πάντως, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιτελείς της ΟΥΕΦΑ. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News