Champions League: Τσουκουέζε, ο «Ρόμπεν» της Νιγηρίας και της Βιγιαρεάλ που λαχταρά όλη η Ευρώπη

Και ξαφνικά, το βράδι της Τρίτης 13 Απριλίου, μπήκε στο σπίτι κάθε ποδοσφαιρόφιλου ο Σάμουελ Τσιμερένκα Τσουκουέζε. Μόνο που στα μπλοκάκια των μεγάλων ομάδων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το όνομά του είναι σημειωμένο από το 2015, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Ο Νιγηριανός ακραίος επιθετικός, που εξαιτίας του στυλ παιχνιδιού του τον παρομοιάζουν με τον Άριεν Ρόμπεν, ήταν αυτός που «σκότωσε» την Μπάγερν στο 88’ της ρεβάνς των προημιτελικών του UEFA Champions League στην Allianz Arena και έστειλε τη Βιγιαρεάλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά της διοργάνωσης. 

Ο Σάμου, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, δεν πήρε καμία ψήφο στο διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη του 2021. Δεν ήταν καν υποψήφιος. Δεν συμμετείχε στην περσινή μεγάλη στιγμή της Βιγιαρεάλ στον τελικό του Europa League, αφού τραυματίστηκε στον δεύτερο ημιτελικό με την Άρσεναλ. Δεν πετυχαίνει καν πολλά γκολ, μόλις 14 συνολικά στην τέταρτη χρονιά του στο προάστιο της Βαλένθια. Κι όμως τον καλοέβλεπαν, τον θέλουν και εξακολουθούν να τον κυνηγούν τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης.

Από την Ουμουάχια στην Ισπανία μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κ17 

Ο Τσουκουέζε γεννήθηκε το 1999 στην Ουμουάχια, μια πόλη στα νοτιοανατολικά της Νιγηρίας. H γειτονιά που μεγάλωσε δεν ήταν γκέτο, αλλά σίγουρα δεν ζούσε άνετα, όπως ορίζουμε την άνεση στον Δυτικό κόσμο. Η πόλη του δεν είχε καν εξασφαλισμένο πόσιμο νερό, αλλά φτώχεια και λιγοστές ελπίδες για μια ζωή χωρίς μεγάλους μπελάδες. Μία από τις διεξόδους που έχουν τα παιδιά σε αυτές τις φτωχογειτονιές είναι το ποδόσφαιρο. Και ο Σάμου φάνηκε από πολύ νεαρή ηλικία ότι ήταν καλός με το τόπι.

To 2015 η Χιλή φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Κ17. Για τρίτη φορά στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις, η Νιγηρία κατέκτησε το τρόπαιο με έξι νίκες και τέρματα 23-5. Τρεις παίκτες ξεχώρισαν ιδιαίτερα από τους Μικρούς Σούπερ Αετούς. Ο Βίκτορ Οσιμέν, που πέτυχε 10 γκολ, ο Κελέτσι Νουακουάλι που αναδείχτηκε MVP και ο Τσουκουέζε, τρίτος σκόρερ της διοργάνωσης. O πρώτος υπέγραψε στη Βόλφσμπουργκ και ο δεύτερος στην Άρσεναλ. Οι κανονιέρηδες ήθελαν να πάρουν πακέτο και τον Τσουκουέζε (όπως και η Μπάγερν, που τους είχε χαρακτηρίσει ως δύο από τα μεγαλύτερα ταλέντα εκείνη την περίοδο), ο μικρός Σάμου παραλίγο να υπογάψει, αλλά…

Το όνειρο της Άρσεναλ έσβησε νωρίς

Η Άρσεναλ πρόσφερε τότε και για τους δύο, Νουακουάλι και Τσουκουέζε, 3,5 εκ. ευρώ, όμως η ποδοσφαιρική ακαδημία Diamond που έπαιζε ο πιτσιρικάς Σάμου δεν συμφώνησε.

«Το συμβόλαιο σχεδόν έφτασε στα χέρια μου, ήμουν πολύ κοντά. Δυστυχώς η ακαδημία μου διαφώνησε με κάποιους όρους και με το οικονομικό και η συμφωνία χάλασε», θα πει αργότερα ο Τσουκουέζε. 

Η Diamond έδωσε τελικά τα χέρια με τη Βιγιαρεάλ παρά το μπάσιμο της Πόρτο και της Μονακό. Ο Τσουκουέζε ενσωματώθηκε στη δεύτερη ομάδα και το 2018 ανέβηκε στην πρώτη υπογράφοντας εξαετές συμβόλαιο. Έγραψε 26 συμμετοχές, τις 19 βασικός, πέτυχε 5 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου. Όλα αυτά πριν καν συμπληρώσει τα 19 χρόνια του.

Τα ραντάρ μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ, όπως της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Σίτι καρφώθηκαν επάνω του. Όχι ότι δεν τον παρατηρούσαν διακριτικά και νωρίτερα…

«Θέλω να παίζω στο αγγλικό πρωτάθλημα είναι η μεγάλη μου φιλοδοξία. Θα πρέπει, βέβαια, να συνεχίσω να δουλεύω σκληρά και να βελτιώνομαι», θα πει εκείνη την περίοδο.

Η μεγάλη ρήτρα αποδέσμευσης και το «όχι» στη Λίβερπουλ

Η Βιγιαρεάλ τον είχε «δέσει» με ρήτρα 65 εκ. ευρώ, γεγονός που έβαλε σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις υποψήφιους «επενδυτές».

«Με τιμά το ενδιαφέρον αυτών των ομάδων, γιατί δείχνει ότι η σκληρή δουλειά επιβραβεύεται. Δεν θέλω να βιαστώ να φύγω από τη Βιγιαρεάλ. Και όταν αποχωρήσω θέλω να πάω σε μια ομάδα που θα παίζω», θα πει ο ίδιος, βλέποντας τη Βιγιαρεάλ να μην βιάζεται να τον δώσει με λίγα, για την αξία του, χρήματα.

Τη σεζόν 2019-20 τα 26 παιχνίδια με τη Βιγιαρεάλ έγιναν 37 και το Γενάρη του 2020 ήρθε πρόταση 42 εκ. ευρώ από τη Λίβερπουλ. Στο παιχνίδι μπήκαν και η Λυών με την Τσέλσι. Η Βιγιαρεάλ απέρριψε όλες τις προτάσεις… 

Ο τραυματισμός που έκοψε την ανοδική πορεία του

Την περσινή σεζόν όλα πήγαιναν πρίμα για τον Τσουκουέζε. Η Βιγιαρεάλ προέλαυνε στο Europa League, ο ίδιος συνέχισε να βελτιώνεται και λίγο πριν από τους ημιτελικούς με την Άρσεναλ κυκλοφόρησε το νέο ενδιαφέρον των «κανονιέρηδων», αλλά και της Έβερτον, της Γουέστ Χαμ και της Ατλέτικο Μαδρίτης με πρόθεση να καλύψουν τη ρήτρα των 60 εκ. ευρώ.

Δυστυχώς, ο Νιγηριανός τραυματίστηκε νωρίς στο δεύτερο παιχνίδι με την Άρσεναλ στις αρχές Μαΐου και έμεινε τέσσερις μήνες εκτός γηπέδων. Επέστρεψε στα μέσα του Οκτώβρη, συμμετείχε με τη Νιγηρία στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής και πλέον νοιώθει δυνατός να αναθερμάνει το ενδιαφέρον των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπη.

Με την πραγματική του αξία να υπολογίζεται γύρω στα 20-30 εκ. ευρώ, η Βιγιαρεάλ θα πρέπει ρίξει τις απαιτήσεις της για 65 εκ., αν επιθυμεί να τον παραχωρήσει αυτό το καλοκαίρι. Οι Ισπανοί, βέβαια, δεν βιάζονται, άλλωστε το συμβόλαιό του τρέχει μέχρι το 2024, ωστόσο μια ακόμα πιο… τρελή πορεία του κίτρινου υποβρυχίου με τον Τσουκουέζε πρωταγωνιστή, ίσως ανεβάσει τις προσφορές και πιέσει τη Βιγιαρεάλ να αποφασίει να παραχωρήσει το θησαυρό από τη Νιγηρία που έχει στα χέρια της.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News