Champions League: Γιατί υπάρχει ανησυχία για τον αγωνιστικό χώρο του «Stade de France»

Champions League: Γιατί υπάρχει ανησυχία για τον αγωνιστικό χώρο του «Stade de France» | Λίβερπουλ – Ρεάλ | Παρασκήνια

Ο Γιούργκεν Κλοπ εξέφρασε την ανησυχία του για τον αγωνιστικό χώρο του «Stade de France», που θα φιλοξενήσει απόψε το βράδυ (22:00, MEGA) τον μεγάλο τελικό του Champions League ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τι συμβαίνει με τον χλοοτάπητα του ιστορικού γηπέδου της γαλλικής πρωτεύουσας; 

«Μπορεί να είναι τέλειος ο αγωνιστικός χώρος αλλά δεν δείχνει έτσι. Συνήθως όταν ο αγωνιστικός χώρος είναι καινούργιος αυτό είναι καλό, αλλά αυτός στρώθηκε προχθές και αυτό δεν είναι καλά νέα.  Φυσικά αυτό αποτελεί πρόβλημα και για τις δύο ομάδες, όχι μόνο για εμάς. Είδα τους διαιτητές και το θετικό είναι ότι η μπάλα κυλάει κανονικά. Μπορείς να διακρίνεις τις γραμμές ανάμεσα στα διάφορα κομμάτια που έχουν συνδεθεί, κάτι το οποίο δεν έχουμε συνηθίσει. Το ότι κάποιος σκέφτηκε ότι ήταν καλή ιδέα να φέρει το χορτάρι την προηγούμενη μέρα στο γήπεδο είναι ενδιαφέρον, ανέφερε ο Γερμανός τεχνικός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ενόψει του τελικού. 

 

Η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου γεννάει ερωτηματικά, καθώς η τοποθέτησή του την τελευταία στιγμή, δεν επιτρέπει να γνωρίζουμε εάν θα είναι στις κατάλληλες συνθήκες για έναν αγώνα τέτοιου επιπέδου όπως ένας τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη χρονική πίεση λόγω της αλλαγής έδρας διεξαγωγής του τελικού, που ήταν προγραμματισμένος να πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη, λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και της έναρξης του πολέμου. 

Παράλληλα, οι εκδηλώσεις που φιλοξενήθηκαν στο «Stade de France» το τελευταίο διάστημα, δεν καθιστούσαν δυνατό να γίνουν τα απαραίτητα έργα. Ο υπάρχων χλοοτάπητας αφαιρέθηκε στις 8 Μαΐου, την επομένη του τελικού Κυπέλλου Γαλλίας ανάμεσα στη Νάντ και τη Νις, πριν από μια σειρά συναυλιών στο χώρο, που ολοκληρώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Τις εργασίες μεταφοράς και εγκατάστασης του νέου χλοοτάπητα, που καλλιεργήθηκε στην Ισπανία, κοντά στη Βαρκελώνη, είχε αναλάβει μία εταιρεία από την Καταλονία. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες κατάφεραν να φτάσουν στο στάδιο του τελικού. Όμως, παρά το γεγονός ότι τα έργα έχουν παραχθεί σε χρόνο ρεκόρ, ήταν αδύνατο να τηρηθούν οι προθεσμίες που θεωρούνται κατάλληλες ώστε να είναι στην κατάλληλη κατάσταση. Η μεταφορά από την Ισπανία στο Παρίσι έγινε σε φορτηγά ψυγεία, που περιείχαν 500 κομμάτια. Το καθένα από τα οποία ζύγιζε από 750 κιλά έως έναν τόνο, και ξεφορτώθηκαν από φορτηγά προτού τοποθετηθούν από τρακτέρ για να καλύψει το καθένα ένα κομμάτι μήκους 15 μέτρων και πλάτους 1,2 μέτρων.

 

Η σύνθεσή του είναι 95% φυσική και 5% υβριδική και άρχισε να τοποθετείται το πρωί της Τρίτης, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται την Τετάρτη, χωρίς να έχουν συμπληρωθεί ούτε 48 ώρες. Η επιφάνεια, στη συνέχεια, θα έπρεπε να ποτιστεί και να λάβει την απαραίτητη περιποίηση, ενώ θα χρειαζόταν επίσης να βαφτούν οι σημάνσεις του γηπέδου.

«Είναι μια τεράστια υλικοτεχνική πρόκληση», δήλωσε ο Loïc Duroselle, θεσμικός διευθυντής του «Stade de France».

Ουσιαστικά, οι προθεσμίες ώστε να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, δεν τηρούνται. Υπολογίζεται ότι το γρασίδι χρειάζεται τέσσερις με πέντε ημέρες για αυτό. Ωστόσο, θα έχουν περάσει μόλις 72 ώρες από την εγκατάστασή του, όταν η μπάλα αρχίσει να κυλά στο γήπεδο. 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News