Champions League: Γιατί η Λίβερπουλ θα λάβει λιγότερα χρήματα από τη Ρεάλ ακόμα και αν κατακτήσει το τρόπαιο

Λίγες ώρες απομένουν για τον μεγάλο τελικό του Champions League (28/5, 22:00), ανάμεσα σε Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης, με τη βρετανική Mirror να αποκαλύπτει τα ποσά που θα βάλουν στα ταμεία τους οι δύο αυριανοί μονομάχοι. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, σε περίπτωση κατάκτησης του τροπαίου, οι «Reds» θα κερδίσουν 109 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από τη φετινή τους πορεία στη διοργάνωση. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι αν η Ρεάλ Μαδρίτης σηκώσει την κούπα στον ουρανό του Παρισίου, θα συγκεντρώσει ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο, ύψους 119 εκατομμυρίων ευρώ. Ακόμη και αν χάσει το Σάββατο, η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι, θα λάβει 115 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 6 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το ποσό που θα κερδίσει η Λίβερπουλ εάν αναδειχτεί νικήτρια στον τελικό. Η εξήγηση έχει ως εξής:

Τα οικονομικά οφέλη, επηρεάζονται από την συνολική απόδοση ενός συλλόγου στη διοργάνωση. Ενώ η αγγλική ομάδα έφτασε στον τελικό σε τρεις από τις τέσσερις τελευταίες σεζόν, οι Ισπανοί το κατέκτησαν τέσσερις φορές τα τελευταία 10 χρόνια. Ο γενικός απολογισμός είναι 13 τρόπαια για τους «μερένγκες» έναντι 6 των «Reds». 

Και οι 32 σύλλογοι που θα φτάσουν στη φάση των ομίλων λαμβάνουν 15,6 εκ. ευρώ, συν ακόμα ένα ποσό με βάση τον συντελεστή τους. Κάθε νίκη στη φάση των ομίλων απέφερε 2,8 εκ. ευρώ και η ισοπαλία 921.000.

Με την πρόκρισή τους στα νοκ άουτ, οι ομάδες έλαβαν άλλα 9 εκ. ευρώ, 10,5 για την παρουσία τους στα προημιτελικά και 12 για τα ημιτελικά. 

Από εκεί και πέρα, οι δύο φιναλίστ λαμβάνουν 15 εκ. ευρώ ο καθένας και ο νικητής άλλα 4,5 εκ. ευρώ. Ωστόσο, σε αυτά τα ποσά δεν συνυπολογίζονται τα έσοδα από την ημέρα του αγώνα ή τις μεταδόσεις, κάτι που θα ενίσχυε σημαντικά τα νούμερα. 

Η Λίβερπουλ παίρνει επίσης το 30% των 257 εκατομμυρίων ευρώ από το broadcasting pot της UEFA, μετά τον τερματισμό της στη δεύτερη θέση της Premier League. Eάν κατακτήσει το Champions League και αγωνιστεί στο Super Cup το καλοκαίρι, κόντρα στη νικήτρια του Europa League, Άιντραχτ Φρανκφούρτης, θα λάβει ακόμα 3,5 εκ. 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News