Champions League: Όταν ο Μέσι κι ο Ρονάλντο σταματούν, ο Μόντριτς συνεχίζει!

Στη σύγχρονη ποδοσφαρική ιστορία, με γραμμή εκκίνησης το 2008, δύο άνθρωποι μονοπωλούν τον τίτλο του κορυφαίου στον πλανήτη. Ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Μήπως, όμως, υπάρχει και ένας τρίτος, ισότιμος των δύο, που απλά δεν του έχουμε αποδώσει τον πρέποντα, ως προς την αξία του, σεβασμό; 

Η αναφορά, φυσικά, για το 10 το πολύ καλό, της Ρεάλ Μαδρίτης, τον Λούκα Μόντριτς. Ο Κροάτης, που το Σεπτέμβρη θα κλείσει τα 37, εξακολουθεί να παίζει στα «κόκκινα» και να βγάζει λαγούς από το καπέλο του. Το απέδειξε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στα ματς με την Παρί, το επιβεβαίωσε και στις μονομαχίες με την Τσέλσι, σε παιχνίδια δηλαδή όπου το βάρος είναι ασήκωτο και καλούνται να «μιλήσουν» μόνο οι μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες.

Ο Μόντριτς με τα τρεξίματα, τις ντρίμπλες, τα γκολ και τις πάσες του γοητεύει ακόμα τα πλήθη, σχεδόν τέσσερις μήνες πριν γίνει 37 χρονών. Είναι μόλις εφτά μήνες μικρότερος από τον Ρονάλντο και 19 μήνες μεγαλύτερος από τον Μέσι. 

Η τεχνική του είναι απαράμιλλη, όπως η ικανότητά του να βλέπει δύο και τρεις φάσεις μπροστά. Χειρίζεται το ίδιο καλά και τα δύο πόδια και το σουτ του έξω από την περιοχή είναι κίνδυνος-θάνατος αν ο αντίπαλος του δώσει έστω ελάχιστο χώρο δράσης.

Εφτά λόγοι για τους οποίους ο Μόντριτς πρέπει να θεωρείται ισότιμος Μέσι και Ρονάλντο

Στο sportday.gr βρήκαμε εφτά λόγους, που ο Κροάτης πρέπει να τοποθετείται δίπλα και όχι κάτω από τα δύο τοτέμ του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη διαβάθμση, δεν μπορείτε παρά να αναγνωρίσετε ότι ο Λούκα Μόντριτς δεν έχει λάβει την αποδοχή που αντιστοιχεί στα κατορθώματά του. 

Η περίπτωσή του θυμίζει τον Γιόχαν Κρόιφ, που οι περισσότεροι τον λησμονούν στην κουβέντα για τον κορυφαίο και αναλώνονται στη «μονομαχία» του Μαραντόνα με τον Πελέ.

1. Τώρα που το σώμα δεν υπακούει τόσο εύκολα το μυαλό, ο Μόντριτς δείχνει τις αντοχές του στο υψηλό επίπεδο. Σε μια χρονιά που ο Μέσι αποδοκιμάζεται στο Παρίσι και αποτυγχάνει στην πρώτη του ομάδα μετά τα «όργια» με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα και ο Ρονάλντο αδυνατεί να σταματήσει τον κατήφορο της Γιουνάιτεντ στην επιστροφή του στο «Όλντ Τράφορντ» – με τους δυο τους να έχουν αποτύχει με τις ομάδες τους στο Champions League -, ο Μόντριτς οδηγεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στον τίτλο στη La Liga και στα ημιτελικά του Champions League.

2. Έχει κατακτήσει σχεδόν τον ίδιο αριθμό τροπαίων Champions League με τους δύο κορυφαίους. Ο Κροάτης έχει σηκώσει 4 φορές την κούπα με τα μεγάλα αυτιά, ο Πορτογάλος 5 και ο Αργεντινός μετρά επίσης 4 τίτλους.

3. Έφτασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018 με συμπαίκτες τον Βίντα, τον Στρίνιτς και τον Ρέμπιτς. Σε έναν τελικό έπαιξε και ο Μέσι, το 2014, ενώ ο Ρονάλντο έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά το 2006.

4. Είναι ο μοναδικός που κατάφερε να σπάσει τη διαρχία των Μέσι και Ρονάλντο στις κατακτήσεις τη Χρυσής Μπάλας από το 2008. Τα κατάφερε το 2018 με την τρελή πορεία της Κροατίας στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Χωρίς να πολυδιαφημίζεται από τα media, δίχως να κυνηγά ακόλουθους στα social media και με ένα look που δεν συγκινεί τους διαφημιστές.

5. Τεχνικά δεν υστερεί σε σχέση με τους άλλους δύο. Μάλιστα, θα λέγαμε ότι είναι πιο ομαδικός, ιδιαίτερα σε σχέση με τον Ρονάλντο.

6. Μολονότι από το καλοκαίρι του 2012 που ανήκει στη Ρεάλ και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, η ομάδα της Μαδρίτης κατέκτησε μόλις δύο πρωταθλήματα, ουδέποτε αποδοκιμάστηκε από τον απαιτητικό κόσμο της. Τυγχάνει γενικής αποδοχής τόσο για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες όσο και για τον αδαμάντινο χαρακτήρα του.

7. Ο Μόντριτς ποτέ δεν κυνήγησε το μεγάλο συμβόλαιο και δεν έχει κλείσει το μάτι σε άλλη ομάδα. Την εποχή της πανδημίας ζήτησε ο ίδιος περικοπή στο συμβόλαιό του λόγω των μειωμένων εσόδων της Ρεάλ. Τώρα ζητά απλά να επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα για να ανανεώσει για έναν ακόμα χρόνο, όπως πράττει κάθε σεζόν, αποφεύγοντας την εξασφάλιση μέσω πολυετών συμβολαίων. 

Στους λίγους μεγαλύτερους η πορεία του Λούκα Μόντριτς θυμίζει, αυτήν την περίοδο δεύτερης νεότητας που διανύει, τουλάχιστον όσον αφορά την ενέργεια, τη σοφία και την ποιότητα που βγάζει στο χορτάρι, τον Ντένις Μπέρχκαμπ, που ήταν απολαυστικός στα τελευταία του χρόνια στην Άρσεναλ, όταν μαγνήτιζε τους αντιπάλους του σε κάθε άγγιγμα της μπάλας. Ο Ολλανδός σταμάτησε στα 37 αποκαμωμένος, τούτος δω ο μικρόσωμος Κροάτης φαίνεται όμως ότι έχει σκοπό να μας χαρίσει πολλές ακόμα μαγικές στιγμές με την ποδοσφαιρική του ευφυΐα και το αστείρευτο ταλέντο του.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News