Παρί Σεν Ζερμέν: Έχει ανάγκη ακόμη από ένα «θαύμα» του Λουίς Κάμπος

Σε δύο εβδομάδες, στις 4 Ιουλίου, η Παρί Σεν Ζερμέν αρχίζει την προετοιμασία της για τη νέα σεζόν. Στις 31 Ιουλίου δίνει το πρώτο της επίσημο ματς, τον τελικό του Σούπερ Καπ Γαλλίας με τη Ναντ στο Τελ Αβίβ. Η σέντρα της Ligue 1 θα γίνει στην πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου με την πρωταθλήτρια να παίζει στην έδρα της Κλερμόν. Στο μεσοδιάστημα, έχει προγραμματιστεί περιοδεία στην Ιαπωνία. Όλα φαίνονται έτοιμα, αλλά λείπει μια μικρή… λεπτομέρεια: δεν είναι γνωστό ποιος θα είναι προπονητής της.

Μια ανωμαλία για κλαμπ τέτοιου επιπέδου. Κι έπειτα, είναι και οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ανάγκη από ένα ακόμη «θαύμα» του Λουίς Κάμπος, του νέου συμβούλου της διοίκησης.

Ο προπονητής

Ο Πορτογάλος παράγοντας που δημιούργησε εξαιρετικές ομάδες – πρωταθλήτριες στη Μονακό και στην Λιλ, ήταν μια επιτυχία για την Παρί Σεν Ζερμέν καθώς τον ήθελαν πολλοί σύλλογοι συμπεριλαμβανομένης της Ρεάλ Μαδρίτης. Η πρόσληψή του πανηγυρίστηκε σχεδόν όπως η ανανέωση του Κιλιάν Εμπαπέ.

Αυτός, λοιπόν, είναι ο υπεύθυνος για την επιλογή του προπονητή, τώρα, που το όνειρο του κλαμπ, ο Ζινεντίν Ζιντάν, φέρεται να αρνήθηκε όποια πρόταση του έγινε από την Παρί Σεν Ζερμέν για να διαδεχθεί τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ο οποίος, πάντως, παραμένει στη θέση του κι ακόμη δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για την απόλυσή του.

Στην κορυφή της λίστας του Κάμπος βρίσκεται ο Κριστόφ Γκαλτιέ της Νις. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «L’ Equipe» οι δύο ομάδες διαπραγματεύονται, αλλά η Νις θέλει αποζημίωση για να «σπάσει» το διετές συμβόλαιο του 55χρονου Γάλλου τεχνικού, με την Παρί Σεν Ζερμέν να μην συμφωνεί στο υψηλό ποσό που απαιτεί η Νις. Ωστόσο, πρότεινε να δώσει παίκτες ως αντάλλαγμα, κάτι που δεν βλέπει με κακό μάτι η διοίκηση της Νις και εκτιμά πως θα μπορούσε να πάρει έναν ή δύο ποδοσφαιριστές. Τα αουτσάιντερ είναι ο Τιάγκο Μότα, ενώ έχει «ακουστεί» και το όνομα του Σέρζιο Κονσεϊσάο της Πόρτο.

Ωστόσο, από το… σίριαλ της απόλυσης του Ποτσετίνο – με τον οποίο υπάρχουν διαφωνίες γύρω από την αποζημίωσή του, με την Παρί Σεν Ζερμέν να μην θέλει να του καταβάλλει όλο το ποσό – και της πρόσληψη του Γκαλτιέ, δημιουργούνται τα εξής ερωτήματα: Έχει οικονομικό πρόβλημα η Παρί Σεν Ζερμέν; Κι αν ναι πώς επηρεάζουν την κατάρτιση του ρόστερ της;

Το ρόστερ

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, να ξετυλίγουμε το κουβάρι των οικονομικών… Η Παρί Σεν Ζερμέν αναμένεται να ανακοινώσει στο τέλος ζημιά μεταξύ 200 – 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Επιπλέον, καλείται να «απορροφήσει» το συμβόλαιο του Κιλιάν Εμπαπέ. Σαφώς οι κανονισμοί του Financial Fair Play στη Γαλλία και στην Ευρώπη είναι πιο… χαλαροί απ’ ότι στην Ισπανία ή την Ιταλία, οπότε αυτό βοηθάει. Όπως και το γεγονός ότι το κλαμπ έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με σπόνσορες που θα του αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα.

Αυτό, όμως, δεν φτάνει, ιδίως από τη στιγμή που ο Κάμπος θέλει να ενισχύσει την ομάδα. Η Παρί Σεν Ζερμέν έχει ήδη «κλείσει» τον 22χρονο μέσο Βιτίνια από την Πόρτο για 40 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης έχει το «ναι» του Ρενάτο Σάντσες με την Λιλ να ζητάει 30 εκατομμύρια ευρώ – χρήματα που οι Παριζιάνοι δεν θέλουν να επ’ ουδενί να δώσουν, ενώ έχει «παγώσει» τις τελευταίες ημέρες η υπόθεση απόκτησης σέντερ μπακ μετά τα 60 με 80 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε η Ίντερ για τον Μίλαν Σκρίνιαρ. Στην ατζέντα της Παρί Σεν Ζερμέν βρίσκονται κι ο Σβεν Μπότμαν της Λιλ κι ο Γκαμπριέλ Μαγκαλιάες της Άρσεναλ.

Οπότε πέραν του προπονητή, αυτό που απασχολεί τα στελέχη της Παρί Σεν Ζερμέν είναι η αποχώρηση – και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη – μέσα στις επόμενες εβδομάδες των: Κέιλορ Νάβας, Λαϊβίν Κουρζαβά, Πάμπλο Σαράμπια, Ραφίνια, Αρνό Καλιμουεντό, Σέρχιο Ρίκο και Αλφόνς Αρεολά. Έπειτα, πέραν του Μάρκο Βεράτι, για όλους τους υπόλοιπους μέσους (Γκεγέ, Παρέδες, Ντανίλο, Βαϊνάλντουμ, Άντερ Ερέρα, Ντινά Εμπιμπέ) ακούει προτάσεις. Φυσικά πωλητήριο έχει μπει και στον Μάουρο Ικάρντι.

Το πρόβλημα; Η πλειονότητα αμείβεται πλουσιοπάροχα και δεν θα βρει παρόμοια συμβόλαια αλλού – παράδειγμα ο Τζίνι Βαϊνάλντουμ που παίρνει τα περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, οι Νάβας, Ερέρα, Παρέδες και Ικάρντι τις προηγούμενες ημέρες έκαναν δηλώσεις λέγοντας πως θα μείνουν και την επόμενη σεζόν. Παράλληλα, όποιοι ενδιαφέρονται για τους προαναφερθέντες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν ώστε η Παρί Σεν Ζερμέν να απελπιστεί και να τους παραχωρήσει όσο – όσο. Από την άλλη, ο μόνος… μοχλός πίεσης που έχει είναι ότι πλησιάζει το Μουντιάλ κι όποιος θέλει να πάει θα πρέπει να παίζει. Μέχρι στιγμής, η μόνη αποχώρηση είναι αυτή του Άνχελ Ντι Μαρία.

Στο μεταξύ, η Παρί Σεν Ζερμέν δεν ξέρει ούτε ποιος θα προπονήσει τους αστέρες Λιονέλ Μέσι, Νεϊμάρ, Κιλιάν Εμπαπέ, ούτε και ποιοι θα τους πλαισιώσουν. Αλλά γι’ αυτό προσέλαβε τον Λουίς Κάμπος.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News